8 starka skildringar av samhällets skuggsida
Boktips

8 starka skildringar av samhällets skuggsida

Vid sidan av den polerade bilden av vårt moderna samhälle finns kriminalitet, våld och missbruk. Här listar vi åtta böcker som skildrar samhällets skuggsida.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 21 december 2022

Vid sidan av den polerade bilden av vårt moderna samhälle finns kriminalitet, våld och missbruk. Här listar vi åtta böcker som skildrar samhällets skuggsida.

Bok 1

Allt för Bodil av David Ärlemalm

Inbunden
Köp boken

En fortsättning på David Ärlemalms hyllade debut Lite död runt ögonen. Vi får åter igen träffa den före detta missbrukaren och biltjuven Arto och hans 11-åriga dotter Bodil. I väntan på att baren han driver tillsammans med en vän ska gå ihop arbetar Arto extra som flyttgubbe åt ex-gangstern Rune. Men har Rune verkligen lämnat det kriminella livet bakom sig, eller riskerar Arto att åter igen dras mot avgrunden? Samtidigt har Bodil sommarlov och ger sig ensam ut på gatorna. En natt blir hon vittne till ett hemskt brott, och livet för henne i en livsfarlig riktning.

Bok 2

Säg inget till mamma av Tomas Omar Al-Jeddahwi

Inbunden
Köp boken

Tomas Omar al-Jeddahwi, som under 80- och 90-talet startade ett graffitikollektiv och AIK:s supportergrupp Firman Boys, debuterar som författare med en uppväxtskildring. Det är tidigt 80-tal i Stockholm och Tomas växer upp med en excentrisk och oberäknelig pappa. Det är ett spännande liv med färgstarka personligheter, samtidigt som det skapar en osäker och utsatt tillvaro för Tomas.

Bok 3

Den som överlever av Victor Pavic Lundberg

Den som överlever är en hårresande spänningsroman om hur girighet, moral och tillfälligheter styr våra livsöden.

Loa Bergman återvänder till journalistiken efter en lång sjukskrivning. När han letar efter vinklar inför den stundande tjugoårsdagen av en nationell katastrof ramlar han över ett spår som ligger närmre hans eget öde än vad han först vill erkänna. Samtidigt bedriver Danijela Mirkovic, Loas kollega på tidningen och tidigare vän, en egen utredning och hittar märkliga oklarheter. Båda två dras in i en livsfarlig spiral i jakten på sanningen.

Bok 4

I dina händer av Malin Persson Giolito

Redan någon timme efter larmsamtalet hämtas 14-åriga Dogge till förhör. Jämnåriga Billy är skjuten på lekplatsen där de brukade hänga som små, och Dogge höll i vapnet. Den engagerade lokalpolisen, de ensamstående mammorna, ägaren av livsmedelsbutiken på torget – ingen är skonad i ett samhälle där gängvåldet tar över och barn dödar barn. Och vem tar ansvar för att det aldrig händer igen?

Bok 5

Hennes söner av Sogand Sasanpour

Inbunden
Köp boken

I debuten Hennes söner får vi möta Fru Darija och hennes familj, beståendes av den hopplöse maken och de båda sönerna Frank och Kim. De bor i kvarteret Linjalen nära Medborgarplatsen på Södermalm och medan mamman drömmer sig bort till ett annat liv, utforskar sönerna stadens nattliv. De hamnar i farligare och farligare situationer, och våld och droger blir vardag för dem. Debutanten Sogand Sasanpour har ett unikt och fängslande språk och berör många med sin starka berättelse.

Bok 6

Ensamvarg av Christina Erikson

Ett styckmord leder till att polisen upptäcker ett större brottsligt nätverk där flyktingungdomar sexuellt utnyttjas. Förövarna är beredda att göra vad som helst för att inte sanningen ska komma fram. Samtidigt planerar en grupp människor att skipa rättvisa på sitt eget sätt, när polisen misslyckas med sin uppgift. Christina Erikson har ett mästerligt berättargrepp och skildrar det vi annars inte får se i samhället.

Bok 7

För din skull av Kicki Sehlstedt

Den fjärde delen i Probono-serien. När en kille skjuts till döds i en kolonistuga i centrala Stockholm tror alla att han är ännu ett offer för stadens droghandel. Men 15-åriga Mira tar på sig skulden, och allt ställs på ända. Kajan Berglund och Aida Svanteson bestämmer sig för att ta reda på sanningen om mordet. Aida upptäcker en koppling till hennes eget liv – och att hon och hennes dotter är i fara.

För din skull är en skrämmande aktuell kriminalroman om kvinnorna i den kriminella världen och hur långt de är beredda att gå för att skydda dem de älskar.

Bok 8

Utifrån inget ljus till hjälp av Tobias Skog Tietz

Tobias Skog Tietz är debutant och många följde hans väg till utgivning på Instagram. Hans roman Utifrån inget ljus till hjälp berättar en historia som annars inte skulle kommit fram. Han ger röst åt den som inte har någon. Som läsare fastnar man direkt för denna gripande missbruksskildring.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer