Malin Persson Giolito – juristen som blev succéförfattare
Boktips

Malin Persson Giolito – juristen som blev succéförfattare

Hennes stora genombrott kom med boken Störst av allt som sedan blev Netflix första svenska tv-serie. Här hittar du alla böcker av Malin Persson Giolitos som nu är aktuell med spänningsroman I dina händer.

Av: SelmaStories
Fotograf: Anna-Lena Ahlström
Publicerad: 01 mars 2021

Hennes stora genombrott kom med boken Störst av allt som sedan blev Netflix första svenska tv-serie. Här hittar du alla böcker av Malin Persson Giolitos som nu är aktuell med spänningsroman I dina händer.

Vissa böcker hittar läsare i alla skrå, och nog var det väl så med Malin Perssons Giolitos Störst av allt. Hennes prisbelönta rättegångsthriller om en skolskjutning i Djursholm tycktes gå hem hos både litteraturkonnässören och deckarfantasten. Leif GW:s dotter som är trött på att kallas just det är förutom att vara en våra stora spänningsförfattare också krönikör. Och en läsfrämjare av rang med ett väldigt roligt Instagramkonto. Nu finns äntligen hennes nya efterlängtade spänningsroman I dina händer.

Läs mer: Sju genialiska saker Malin Persson Giolito sagt

Malin Persson Giolito föddes 1969 i Bromma. Hon växte upp i Djursholm i norra Stockholm och pluggade sedan till jurist i Uppsala. Efter att ha jobbat på en advokatfirma i tio år började hon i slutet av 00-talet att arbeta som handläggare på EU-kommissionen i Bryssel där hon fortfarande är bosatt med sin familj. Det var också kring den här tiden som hon debuterade med Dubbla slag. Två år senare kom Bara ett barn – en bok som kom till under ett år då hon drabbades av, som hon kallat det själv, en parodisk kavalkad av krämpor. Malin Persson Giolito firade sin 40-årsdag med diskbråck och under året som hon menar gjorde henne till författare åkte hon på allt från körtelfeber och lunginflammation till spruckna trumhinnor och hälsporre. Bara ett barn följdes sedan av Bortom varje rimligt tvivel, den andra romanen om advokaten Sophia Weber.

Det stora genombrottet kom dock 2016 med rättegångsthrillern Störst av allt som såldes till 30 länder. Boken handlar om rättegången mot den 18-åriga Djursholmstjejen Maja som är åtalad för mord och för att i samråd med sin pojkvän Sebastian vara ansvarig för en skolskjutning. Störst av allt är ett inkännande porträtt av en ung människa men också en drabbande klasskildring. Boken fick fina recensioner och Lotta Olsson skrev exempelvis så här i Dagens-Nyheter:

”Låt mig säga det från början: detta är en fruktansvärt bra bok, och det handlar inte i första hand om vad den handlar om och faktiskt inte ens om vad Malin Persson Giolito vill säga. Det är bara helt osannolikt skickligt berättat, med raseri i varenda mening och ett skrivet talspråk som är rakknivsvasst, snärtigt och så välformulerat att få författare kommer i närheten. Det är så här en bra bok ska se ut, så att man egentligen struntar i allt annat utom att njuta av läsningen.”

Störst av allt blev som bekant sedan till hyllad tv-serie på Netflix med Hanna Ardéhn och Felix Sandman i rollerna som Maja och Sebastian.

Läs mer: Malin Persson Giolito om Netflix-serien Störst av allt: ”De är så j*vla bra!”

Vill du läsa eller lyssna på något mer av Malin Persson Giolito?

Här listar vi alla hennes böcker:

Malin Persson Giolito – juristen som blev succéförfattare

Redan någon timme efter larmsamtalet hämtas 14-åriga Dogge till förhör. Jämnåriga Billy är skjuten på lekplatsen där de brukade hänga som små, och Dogge höll i vapnet. Den engagerade lokalpolisen, de ensamstående mammorna, ägaren av livsmedelsbutiken på torget – ingen är skonad i ett samhälle där gängvåldet tar över och barn dödar barn. Och vem tar ansvar för att det aldrig händer igen?

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Malin Persson Giolito – juristen som blev succéförfattare

Petras dotter Emma är bara fyra år och nu är hon borta. Uppslukad av massan av julhandlande familjer. Luften är tung av bränt socker, varmkorv och svettiga kroppar. De borde inte vara här. Men barnen hade bråkat där hemma och behövde komma ut en stund bland glada familjer på julmarknad. Redan på bussen, med en ettåring som krälar för att komma ur barnvagnen, förstod Petra att det var ett misstag och innan hon vet ordet av är Emma försvunnen. Malin Persson Giolito skildrar en  julmarknad långt från familjeglädje och pirrig förväntan. Det är ett drama om barnets utsatthet och det som skymtar i sprickorna när föräldraskapets skruvar dras åt. Den starka ljudboken á 40 minuter är inläst av skådespelerskan Anja Lundqvist.

Lyssna på boken här.

Malin Persson Giolito – juristen som blev succéförfattare

Den tredje delen om advokaten Sophia Weber är en kortroman om vår samtids största rädsla. I skuggan av det stora terrorattentatet, 34 minuter av skräck, har livet nästan börjat återgå till det normala. Trots att Youssuf den här dagen är trött efter sent kvällsarbete i puben, pluggar han till nästa juridiktenta på biblioteket. När han inser att två poliser styr sina steg mot honom går hans tankar direkt till sin far. Pappan som han alltid är orolig för och som bara måste finnas där, vad har hänt honom? Men poliserna levererar det obegripliga faktumet att det gäller Youssuf själv, hans namn har dykt upp i utredningen av attentatet. I ett samhälle med förhöjd säkerhetsnivå är ingenting viktigare än kampen mot terrorismen. När det råder undantagstillstånd behövs inte mycket för att polisen ska ha rätt att agera, snabbt och kraftfullt.

Lyssna på boken här.

Malin Persson Giolito – juristen som blev succéförfattare

Tonåriga Maja är från den exklusiva förorten Djursholm. Hon lär känna Sebastian, och hennes liv förändras för alltid. Nio månader senare står hon åtalad för mord. Störst av allt är ett porträtt av en ung människa, en skildring av ett samhälle som håller på att glida isär och ett drama som väcker frågor om skuld och ansvar, straff och försoning.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Malin Persson Giolito – juristen som blev succéförfattare

När advokat Sophia Weber bestämmer sig för att hjälpa Stig Ahlin är det för att hon upptäckt avgörande brister i mordutredningen. Men att Sophia gör sitt yttersta för att få sin klient frikänd väcker mångas avsky. Och ju mer hon får veta, desto svårare blir hennes arbete. Vad är hennes klient för man egentligen? Vad har han gjort? Och kommer hon någonsin att få veta sanningen? Bortom varje rimligt tvivel är den andra spänningsromanen om advokaten Sophia Weber. Vi följer hennes liv i Stockholm med klienter som ingen annan vill ha, trassliga relationer, ensamma segelturer i Stockholms skärgård och hennes innerliga kärlek till en åldrande morfar.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Malin Persson Giolito – juristen som blev succéförfattare

Alex Andersson är en märklig unge. Han hamnar ideligen i nya slagsmål, har svårt att koncentrera sig i skolan och sitter och somnar på lektionerna. Han pratar knappt och säger han något så svär han bara. Men en dag upptäcker hans lärare något som får henne att slå larm. Hon tror att hon har förstått varför Alex har problem. Advokat Sophia Weber får aldrig företräda några massmördare, bankdirektörer eller våldtäktsmän med ordnade familjeförhållanden och bättre ekonomi än hon själv. Hon har väntat många år på den kallblodiga brottsling som hon tycker att hon förtjänar. Hennes senaste klient Alex Andersson, sju år gammal, väger inte ens trettio kilo. Han kan vare sig åtalas eller straffas, kan inte klockan och har ingen aning om vad en advokat egentligen håller på med. Ändå är det han som ska göra Sophia Weber känd.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Malin Persson Giolito – juristen som blev succéförfattare

Det fanns en tid då Hanna inte behövde anstränga sig, när hon var en ung lovande advokat. Drömjobbet fick hon utan att ens söka det och karriären gick som på räls. Men det tog slut, någonstans i samband med att hon blev gravid. Plötsligt behandlas hon annorlunda på kontoret och stämningen blir allt mer rå och hånfull. Successivt utmanövreras från arbetsplatsen, trots att hon gör allt för att hålla sig kvar. Hemma har hon en familj som kräver hennes uppmärksamhet och mitt i allt sker ett mystiskt dödsfall.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!