Bota julstressen med 8 inte helt perfekta bokjular
Boktips

Bota julstressen med 8 inte helt perfekta bokjular

Ibland är julen allt annat än idyllisk. När prestationsångesten smyger sig på är det något vi måste påminna oss om – och då finns som tur är litteraturen till vår hjälp. Här tipsar vi om åtta böcker där pepparkakorna blev brända, släkten stannade några dagar för länge och partnern gjorde slut.

Av: Selma Stories
Publicerad: 07 december 2021

Ibland är julen allt annat än idyllisk. När prestationsångesten smyger sig på är det något vi måste påminna oss om – och då finns som tur är litteraturen till vår hjälp. Här tipsar vi om åtta böcker där pepparkakorna blev brända, släkten stannade några dagar för länge och partnern gjorde slut.

1. Let it snow av John Green, Maureen Johnson och Lauren Myracle

I den här boken ryms inte bara en, utan tre julberättelser skrivna av tre stora författare. Men det ser ut att bli en kaosartad jul. En snöstorm sätter spelet i rullning: ett tåg blir ståendes mitt ute i ingenstans, ett telefonsamtal når inte fram, missförstånd, dikeskörningar och alldeles för många gapiga cheerleaders och första kyssar – allt under en och samma julhelg. Frågan är om det hinner ordna upp sig lagom till julafton…?

Boken finns här.

2. Brutna ben och brustna hjärtan – en alldeles omöjlig jul av Maria Ernestam

Maria Ernestams julroman är en rolig bok om de förväntningar vi har på oss själva och andra. Här får vi möta Lisbeth Cederström trivs med sitt liv och lärarjobb i Frillesås. Hon är singel, och även om det inte är perfekt så är det i alla fall bättre än att vara olyckligt kär. Men när julen närmar sig trasslar det mesta till sig. Skolans rektor vill peta henne från idrottstimmarna, expojkvännen dyker upp och samtidigt får bästa vännens dotter problem med polisen. När köket dessutom måste rivas upp av en okänd hantverkare är kaoset ett faktum.

Boken finns här.

 

3. Julafton på den lilla ön i havet av Jenny Colgan

Julen må vara tiden för att slappa framför brasan eller för att läsa den där klassikern. Men så där idylliskt är det knappast för Flora som råkat bli gravid med sin före detta chef och inte vet hur hon ska berätta det för varken honom eller pojkvännen Joel. Kommer hon att ta mod till sig och avslöja sanningen för sina nära och kära?  Samtidigt försöker Saif, läkare och flykting från Syrien, njuta av sin första västerländska jul tillsammans med sina söner.

Boken finns här.

 

4. God jul av Jonas Karlsson

I Jonas Karlssons bok lackar det mot jul i kommunhuset och ledningen diskuterar hur de ska kunna göra något festligt med husets fasad. De vill överraska med en spännande julhälsning, något extra läckert, dock med noggranna krav på nollbudget. Snart bjuds lokalpressen in för att dokumentera projektet men julpyntningen visar sig vara svårare att genomföra än vad man först trott. När Gunvald på fritidsförvaltningen har svårt att förstå vikten av att samarbeta förbyts julglädjen till regelrätt krigsföring…

Boken finns här.

 

5. Sju dagar med familjen av Francesca Hornak

Är sju dagar med familjen möjligen sju dagar för många? I Francesca Hornaks bok samlas familjen Birch i det gamla huset i Norfolk för första gången på länge. Den äldsta dottern Olivia har kommit hem för att vara tillsammans med sin familj en hel vecka under jul. Två föräldrar och två vuxna döttrar, var och en med en hemlighet som de tvingas konfrontera under veckan. Och inte nog med det, mitt i röran dyker en oväntat gäst upp som ställer allt på sin spets…

Boken finns här.

 

6. Pastor Viveka och hundraårsjubileet av Anette Haaland

Pastor Viveka och hundraårsjubileet är Anette Haalands andra bok om den färgstarka pastor Viveka. Den här gången har det blivit dags för Gamla Enskedes hundraårsjubileum, vilket alla tycker ska äga rum på den årliga julmarknaden. Medlemmarna i jubileumskommittén har som vanligt olika åsikter om hur det ska gå till. De bakande tanterna i kyrkan är till exempel arga på paret i den stora villan på kullen som de tycker försöker ta över jubileet genom att vilja sponsra allt och bjuda alla på mat och kaffe. Och samtidigt som julen närmar sig inträffar ett nytt, förbryllande mord i kyrkans närhet… Ska Pastor Viveka hinna rädda julen?

Boken finns här.

 

7. 11 nätter före jul av Anna Fredriksson

Anna Fredrikssons 11 nätter före jul börjar med att David till sin bestörtning upptäcker att hans fru Erika skriver om deras äktenskap på en relationssajt – och det är ingen vacker bild hon målar upp. Hon är så olyckligt att allt tyder på att hon planerar att lämna honom på självaste julafton! David har alltid drivit igenom sina egna livsdrömmar utan att vara lyhörd för henne och nu undrar han om Erika ens kommer att stå ut de 11 dagar som är kvar fram till jul? David läser under växande förtvivlan och i ren desperation tar han kontakt via kommentarstråden under pseudonymen Rudolf. Kanske kan denne okände samtalspartner övertala henne att ändra sina planer och rädda julen?

Boken finns här.

8. Sunes jul av Anders Jacobsson och Sören Olsson

Anders Jacobsson och Sören Olssons bok är baserad på den omåttligt populära julkalendern Sunes jul. Minns ni när familjen Andersson är på julbord och Sune beklagar sig över att han inte har fått mat på ”ett år”. När han plockar åt sig ett äpple blir pappa Rudolf sur och fräser ”Sune ät dig inte mätt på sådant som vi har hemma”. Därifrån går precis allt åt helvete. Klassens julspel ser ut att bli en succé, men för Sune är det mindre roligt. Han är inte särskilt nöjd med sin roll som åsnebakdel. Och snart är det dags för det årliga julbaket hos familjen Andersson, som såklart slutar i kaos.. 

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!