8 starka berättelser som utspelar sig i Japan
Boktips

8 starka berättelser som utspelar sig i Japan

Heta källor, körsbärsblom och hypermoderna storstäder. Japan är kontrasternas land som hela tiden fortsätter att fascinera. Här är åtta romaner som fångar landets unika stämning.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 17 januari 2022

Heta källor, körsbärsblom och hypermoderna storstäder. Japan är kontrasternas land som hela tiden fortsätter att fascinera. Här är åtta romaner som fångar landets unika stämning.

Bok 1

Tokyo Ueno station av Yu Miri

Inbunden
Köp boken

Kazu lever sin sista tid i den kejserliga Uenoparken i Tokyo, nära stationen där han som ung klev av tåget för att delta i bygget av Olympiska spelen 1964. En gång hade han en familj i Fukushima, nu finns ingenting att återvända till. Hans liv har kantats av förluster. Kazus återblickar, stadens brus och livet i parken blir också en berättelse om det moderna Japan med gamla traditioner och nya, med naturkatastrofer och djupa sociala klyftor.

Yu Miris roman Tokyo Ueno station tilldelades National Book Award for Translated Fiction 2020.

Bok 2

Sändebudet av Yoko Tawada

I en närliggande framtid, i efterdyningarna av en stor katastrof, har Japan isolerat sig från omvärlden. Barnen är så svaga att de knappt kan gå, medan de äldre tycks odödliga. Här lever pojken Mumei med sin gammelmorfar Yoshiro. Mumei är sjuklig och svag, men ändå omgivningens ljus och hopp.

Bok 3

Pachinko av Min Jin Lee

I en liten fiskeby i Yeondgo i Korea föds år 1911 Sunja, den efterlängtade dottern till mycket fattiga föräldrar. När Sunja blir gravid med en gift yakuza hotar hela familjens tillvaro att falla samman. Men när en kristen präst ber om hennes hand uppenbarar sig en lösning; ett nytt liv i Japan som hans hustru. I ett främmande land där hon inte känner någon och inte pratar språket måste hon finna styrkan att skapa sig ett nytt hem, och göra de uppoffringar som krävs för att överleva. Pachinko är berättelse om familj, identitet, kärlek, död och överlevnad som spänner över fyra generationer och flera årtionden. 

Bok 4

En katts resedagbok av Hiro Arikawa

Den unge Satoru och hans katt Nana reser genom Japan, och hälsar på människor som betytt mycket för Satoru. Men varför reser de? När sanningen går upp för Nana brister hans lilla hjärta, och det gör även läsarens. Detta är en rörande roadmovie, som med finess och finkänslighet tar upp viktiga livsfrågor. En liten berättelse med stor visdom!

Bok 5

Hur mår fröken Furukara? av Sayaka Murata

Redan som barn var Keiko Furukura annorlunda. Nu är hon 36 år, har aldrig haft en pojkvän och har jobbat i den lilla närbutiken i arton år. Hennes föräldrar är oroliga och önskar att hon skulle skaffa sig ett riktigt jobb. Och hennes vänner undrar varför hon inte träffar någon och gifter sig. Men Keiko har hittat sitt eget sätt att ge livet mening, och hon tänker inte låta någon eller något komma emellan henne och närbutiken.

Hur mår fröken Furukura? är lika mycket en varm och rolig kärleksförklaring till en udda figur som en allvarlig fundering över vad det innebär att leva ett ”normalt” liv.

Bok 6

Tokyo blues av Pia Hintze

Den erfarna psykoterapeuten Lola lämnar mot sin vilja jobbet, som blivit lite för mycket, och barnen, som föralldel börjar bli vuxna, för att bli ofrivillig hemmafru i Tokyo. Staden är outhärdlig. Georg jobbar nästan jämt. Hettan dränker Lola i svett. Hur hittar man bort, hur hittar man hem, när man inte ens kan alfabetet? Hur handlar man mat när man inte har en aning om vad som finns i förpackningarna? Tokyo blues är en sanslöst rolig roman om kulturkrock och klimakterium – båda genomlidna i det neonblinkande Tokyo som bara långsamt avslöjar sin skönhet.

Bok 7

Bleknande berg av Kazuo Ishiguro

Kartonnage
Köp boken

Nobelprisbelönade Kazuo Ishiguros debut från 1982 om minnets bräcklighet, uppbrott och traditioner och öst och väst. Etsuko är en åldrande japansk kvinna som lever ensam i England. Hon sörjer sin nyligen bortgångna dotter och tänker tillbaka på det som varit. Etsuko minns en varm sommar i Nagasaki där hon och hennes vänner försökte återskapa sina liv efter kriget och atombombens fall. Särskilt påträngande är det grumliga minnet av vännen Sachiko – en egensinnig kvinna som väntar på att få resa till Amerika – och hennes barn Mariko.

Bok 8

Kafka på stranden av Haruki Murakami

Kafka på stranden är en roman som inte liknar någon annan. Haruki Murakami tar avstamp i myten om Oidipus när han skickar ut sin unga huvudperson Kafka Tamura på en resa, på flykt undan sin far och på jakt efter sin mor och syster. Vi får lära känna den åldrade Nakata, som kan tala med katter. Det regnar makrill och iglar från himlen. Ur dolda hörn i berättelsen dyker de mest oväntade personerna upp. Romanens onda genius, en sadistisk kattfångare, är kusligt bekant från en helt annan tillvaro. Han är klädd i rött och har hög hatt och svarta stövlar. Hans namn är Johnnie Walker.

Haruki Murakami är en av Japans främsta författare som med sin blandning av populärkultur och magisk realism väckt stor uppmärksamhet världen över.

Bok 9

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!