8 surrealistiska böcker som förvirrar
Boktips

8 surrealistiska böcker som förvirrar

Ibland gör det ont att tänka klart. Vissa dagar känner man för en riktig chock – något oväntat, något förbryllande, ett redigt så kallat "mindfuck". Här har vi samlat åtta grymt surrealistiska titlar som kommer att få dig att ompröva alla dina tidigare antaganden och förväntningar.

Av: Clara Castenfelt
Fotograf: Midjourney
Publicerad: 13 april 2023

Ibland gör det ont att tänka klart. Vissa dagar känner man för en riktig chock – något oväntat, något förbryllande, ett redigt så kallat "mindfuck". Här har vi samlat åtta grymt surrealistiska titlar som kommer att få dig att ompröva alla dina tidigare antaganden och förväntningar.

Bok 1

Kräldjursmemoarer av Silje Ulstein

Inbunden
Köp boken

Mariam och hennes dotter Iben börjar bråka i ett köpcentrum, och när Iben stormar iväg i vredesmod svarar hennes mamma genom att sätta sig i bilen och köra iväg. Långt. Iben kommer aldrig hem igen, och kriminalpolis Roe Olsvik misstänker vid första anblick Mariam. Dock verkar det finnas mer som lurar under ytan på dessa människor än vad ögat kan se.

Tretton år tidigare har Liv och hennes rumskompisar skaffat en burmesisk pytonorm. Men Nero är inte bara ett sällskapsdjur – Liv känner en längtan att skydda honom, likt en mor. När hon tillbringar mer tid med djuret vaknar begär och känslor som både överraskar och skrämmer henne.

Bok 2

House of Leaves av Mark Z. Danielewski

House of Leaves var ursprungligen en illa bunden hög med papper som vars innehåll spreds på internet. Boken har sedan dess fått en hängiven följarskara, och finns nu i bokform. Denna roman är resultatet av ett udda hantverk, komplett med färgade ord, vertikala fotnoter och andra och tredje bilagor. Om man är sugen på en amerikansk storsäljare som både är en thriller samt drömsk och introspektiv, passar denna perfekt.

Handlingen följer en ung familj som flyttar in i ett hus där de förskräckt upptäcker att det är större på insidan än på utsidan. När deras barn försvinner börjar mörka hemligheter och växande avgrunder bakom stängda dörrar ta sig närmare inpå, som hotar att tillintetgöra deras liv och drömmar.

Bok 3

Utsökt kadaver av Agustina Bazterrica

Om alla andra åt människokött, skulle du också göra det?

I Agustina Bazterricas BookTok- älskling så infekteras majoriteten av jordens fauna av ett virus. Slaktdjuren utplånas, men inte köttätandet – för att tillfredsställa behovet av kött så avlas istället människor fram för slaktindustrin. Det började som ”särskilt kött”, men nu är det bara vanligt kött. Romanen följer slaktinspektören Marcos som försöker anpassa sig till livet i den nya världen.

Utsökt kadaver väcker frågor om vår industriella produktion av kött och samtidens förhållande till djur, människor, och mat.

Bok 4

Fight Club av Chuck Palahniuk

När man hör titeln Fight Club är det lätt att tänka på en ung Brad Pitt. Dock tycker vi att boken förtjänar att hyllas minst lika mycket som filmen, då författaren Chuck Palahniuk är en av sin tids främsta satir- och surrealistförfattare.

I romanen möter vi en namnlös, och ganska opålitlig, berättare som tillsammans med sin osannolike vän Tyler försöker utmana det andefattiga amerikanska konsumtionssamhället. Om nätterna ägnar de sig åt föreningen Fight Club (men det säger man inte till någon), där rastlösa män slår sig till katarsis med nävar och bar överkropp. Till slut utvecklas föreningen till en fullskalig rörelse, kallad ”Projekt Massförstörelse”. Där skapas bomber av lut och människofett från plastikkirurgikliniker, som planeras användas för att spränga bort civilisationen bit för bit.
Fight Club finns som ljudbok på sitt originalspråk engelska.

Bok 5

Avgrund av Jeff Vandermeer

I det vackra, skimrande område X har naturen återtagit de mänskliga strukturer som en gång låg däri. Inga expeditioner har hittills lyckats återvända helskinnade – de har begått självmord, mördat varandra, och återvänt med svår cancer. Avgrund följer den tolfte expeditionen, bestående av fyra kvinnor: en antropolog, en lantmätare, en befälhavande psykolog, och vår berättare, en biolog. Deras uppdrag är observera landskapet, hur det lever och andas. Men ju längre expeditionen pågår inser de att område X har ett eget sinne – bokstavligen – och har all avsikt att göra kvinnorna till en del av det.

Denna eko- thriller har blivit filmatiserad med Natalie Portman och Oscar Isaac i huvudrollerna.

Bok 6

Illuminatus! av Robert Shea & Robert Anton Wilson

Illuminatus!– trilogin är för dig som tycker om konspirationsteorier och har skallben nog att ta dig igenom många otillförlitliga berättare, sick-sackande mellan tid och rum, och bokens egna försök att dekonstruera sin existens. Den föreslår chockerande sanningar om undanskymda perioder av vår tid; vem som egentligen sköt John F. Kennedy, eller varför det finns en pyramid med ett öga på dollarsedeln.

Romansamlingen inleds med New York- detektiverna Saul Goodman och Barney Muldoon, som undersöker bombningen av den radikala tidskriften ”Confrontation”s redaktion, och redaktören Joe Maliks mystiska försvinnande. Det visar sig att han grävt lite för djupt i historien av en hemlig orden som ännu är aktiv. Goodman är medveten om att han kanske har bitit av mer än han kan tugga, men ingen har någon aning om hur djupt konspirationen sträcker sig in i maktens mörka korridorer.

Bok 7

Getingfabriken av Iain Banks

Getingfabriken är en bisarr och makaber roman som inte är för äckelmagade. Romanen följer Frank, en djupt störd och våldsam ung man som bor på en ö utanför Skottlands kust med sin pappa. Medan han inväntar halvbror Eric, som är i full färd med att rymma från mentalsjukhuset, ägnar han sig åt sin getingfabrik – en komplex anordning som tillåter honom utföra morbida, rituella slakter på de oskyldiga djuren.

Iain Banks debutroman möttes av starka åsikter inför sin publikation – ömsom med strålande kritik, ömsom med enorm avsmak. Läs själva (om ni vågar) och avgör!

Bok 8

Väggen av Marlen Haushofer

I den här romanen följer vi en kvinna med sina släktingar till alperna. Första kvällen lägger hon sig ensam – men när hon vaknar är fortfarande ingen där. På sin väg mot närmaste by tar resan plötsligt stopp mitt ute i ingenstans. Hon kommer inte längre, hon kan inte gå framåt, utan har gått in i en genomskinlig och osynlig vägg. På andra sidan av den ligger alla levande varelser döda på marken.

Det har sagts att Väggen kan ha en potentiellt livsförändrande effekt på de som läser den. Romanen har blivit omarbetad för dramatik och yngre pjäser. Kanske kan den förändra ditt liv också; men hur?

En sida till? Fortsätt läs!