Tessa Hadley om Syskonen: ”Små draman som förändrar allt”
Författare

Tessa Hadley om Syskonen: ”Små draman som förändrar allt”

Ett familjedrama där relationer och små, vardagliga händelser ligger i fokus. Tessa Hadley pratar om romanen Syskonen och ger ett smakprov på den kommande boken Sent på dagen.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Mark Vessey
Publicerad: 22 januari 2019

Ett familjedrama där relationer och små, vardagliga händelser ligger i fokus. Tessa Hadley pratar om romanen Syskonen och ger ett smakprov på den kommande boken Sent på dagen.

Läs mer: 5 anledningar att läsa och älska Sara Stridsberg

Fyra syskon semestrar i sin barndoms sommarstuga där väggarna är kantade av minnen. Två av syskonen tar med sig personer som för de andra är främlingar. Roland kommer med sin nya fru och Alice med en gammal kärleks tonåriga son. Det är upplägget för Tessa Hadleys stämningsfulla roman Syskonen.

— Det är en väldigt klassisk formula. Samla en familj på en plats som har mycket familjehistoria. Tillsätt ett par främlingar se vad som händer, säger Tessa Hadley under ett Sverigebesök.

Syskonen är en till synes enkel historia om en hyfsat välfungerande familj. Syskonen tycker genuint om varandra, men de bär även på hemligheter som långsamt avslöjas.

— Många gånger reagerar man starkt på främlingar. Brodern tar med sig sin nya fru och systrarna kan knappt vänta på att hon ska lämna rummet så att de kan dissekera henne.

Läs också: Geir Gulliksen möter Flora Wiström: ”Jag tror att vi blir till genom andra”

Tessa Hadley lägger fokus på det lilla och vardagliga, små händelser och gester som tillsammans skapar något stort. Det är där hon trivs bäst.

— Det är den typen av liv som jag känner till där små, obetydliga draman förändrar allt.

Snart är hon aktuell med en ny roman, Sent på dagen, som ges ut i England i februari och på svenska i augusti. Även där ligger fokus på relationer.

I centrum står Alexandr och Christine och Zachary och Lydia, två par som har varit vänner sedan 20-årsåldern och nu är runt 50. Plötsligt dör Zachary och allt sätts ur spel. Lydia flyttar in hos Christine och Alexandr och under de följande månaderna utmanas och förvrids deras relationer med varandra. Vi får även följa vännerna när de först träffades för ett 30-tal år sedan.

— Varje årtionde erbjuder nya möjligheter för livsförändringar och uppenbarelser. En av kvinnorna är konstnär och berättelsen om henne, hennes konst och hur det är att vara en kvinnlig konstnär på 70-talet är stark, säger Tessa Hadley.

Syskonen

Syskonen

Tessa Hadley

En sida till? Fortsätt läs!