6 tv-serier som bygger på böcker vi älskar
Boktips

6 tv-serier som bygger på böcker vi älskar

Kriminalserien om Rebecka Martinsson är baserad på Åsa Larssons deckarsvit. Här är några fler tv-serier som är baserade på böcker vi älskar.

Av: Stephanie Tärnqvist
Fotograf: C More/TV4
Publicerad: 26 april 2020

Kriminalserien om Rebecka Martinsson är baserad på Åsa Larssons deckarsvit. Här är några fler tv-serier som är baserade på böcker vi älskar.

 

 

Rebecka Martinsson

Baserad på: Åsa Larssons kriminalromaner

I april har den andra säsongen av kriminalserien Rebecka Martinsson premiär på C More (och den 6 maj på TV4.). Serien som utspelar sig i Kiruna började sändas 2017 och i den nya säsongen gör skådespelerskan Sascha Zacharias rollen som Rebecka Martinsson. Kriminalserien är baserad på Åsa Larssons världsberömda böcker, och författaren har varit delaktig i manusprocessen.

Köp böckerna här: Solstorm, Det blod som spillts, Svart stig, Tills dess din vrede upphör, Till offer åt Molok

Lyssna på böckerna här: Solstorm, Det blod som spillts, Svart stig, Tills dess din vrede upphör, Till offer åt Molok

Big little lies (Stora små lögner)
Baserad på: Stora små lögner av Liane Moriarty

Denna stjärnspäckade HBO-miniserie gav Alexander Skarsgård en Emmy för sin roll som den våldsamme maken Perry Wright. En historia med svart humor om tre mammor i Kalifornien vars till synes perfekta liv halkar in på helt fel spår. I rollerna hittar vi bland andra Reese Witherspoon, Nicole Kidman och Shailene Woodley. Den andra och avslutande säsongen hade premiär under 2019.

Köp boken här.

Lyssna på boken här.

 

Game of Thrones
Baserad på: böckerna i Sagan om is och eld av George R. R. Martin

Under 2019 sändes det sista avsnittet av världens mest populära serie Game of Thrones. Den hyllade HBO-serien innehar bland annat rekordet för flest vunna Emmys (38 stycken), och IMDB:s lista över världens bäst rankade serier ligger den topp 5. När den säsongen hade premiär 2011 slog den rekord som den dyraste tv-serie som spelats in.

Köp boken här.

Lyssna på boken här.

The Leftovers
Baserad på: The Leftovers av Tom Perrotta

Amerikansk dramaserie på HBO med bland andra Justin Theroux, Amy Brenneman och Liv Tyler. Serien utspelar sig tre år efter världskatastrofen ”The Sudden Departure” då cirka 2 procent av världens befolkning försvunnit spårlöst. I efterdyningarna uppstår nya kulter och sekter, där den största är The Guilty Remnant, där medlemmarna klär sig i vitt, iakttar total tystnad och kedjeröker.

Köp boken här.

 

Orange is the new black
Baserad på: Orange is the new black av Piper Kerman

Orange is the new black är en av de mest populära Netflix-produktionerna genom tiderna. Serien hade premiär 2013 och har hittills sänts i fem säsonger, den sjätte kommer under 2018. Boken (och serien) bygger på författaren Piper Kermans egen erfarenhet av att spendera ett år i ett amerikanskt kvinnofängelse.

Köp boken här.

Lyssna på boken här.

Sex and the City
Baserad på: Sex and the City av Candace Bushnell

Carrie, Samantha, Miranda och Charlotte – lördagsbruncherna med dessa damer saknas av människor världen över. Serien som producerades av HBO och visades mellan 1998 och 2004 tog världen med storm. Plötsligt var alla i kompisgänget utsedd till någon av seriens karaktärer, och alla hade vi dejtat en ”Mr. Big” eller ”Aidan”. För den med alltför kraftig abstinens går det fortfarande att ta den guidade Sex and the City-turen över Manhattan, för att till exempel titta på Carries berömda trappa.

Köp boken här.

 

En sida till? Fortsätt läs!