”Jag ville skriva en roman om passion och starka känslor”
Författare

”Jag ville skriva en roman om passion och starka känslor”

Jakob står anklagad för olaga förföljelse. Lea är rådman och ska döma i målet. Dagen innan rättegången möts de vid en bardisk. Ulrika Mossberg debuterar nu med det thrilleraktiga triangeldramat "Domslut". SelmaStories fick en pratstund med författaren.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Emil Malmborg
Publicerad: 14 oktober 2020

Jakob står anklagad för olaga förföljelse. Lea är rådman och ska döma i målet. Dagen innan rättegången möts de vid en bardisk. Ulrika Mossberg debuterar nu med det thrilleraktiga triangeldramat "Domslut". SelmaStories fick en pratstund med författaren.

Blickar kan förändra liv. De kan leda till möten som skakar oss i grunden och får oss att göra saker vi aldrig skulle annars skulle ha gjort. Juristen Ulrika Mossberg har skrivit en roman om kärlek och hur långt den driva en människa.

Debutromanen Domslut utspelar sig i ett vintrigt Lund. Huvudpersonen är den 31-åriga Lea som jobbar som rådman vid tingsrätten. Hon trivs med den opersonlighet som är en fördel i hennes yrke, och vill helst behålla en distans även ute i verkligheten. Hon är en sådan som undviker att bli stammis, som känner sig trygg i anonymiteten. En ganska ensam person med en utifrånblick på både sig själv och staden. Men utåt sätt är nog Lea någon som många skulle beskriva som lyckad. Statusyrke och svart Filippa K-kappa, designmöbler i lägenheten där lampan släcks varje kväll klockan 23. En person med koll och kontroll.

Men så får hon en ny förundersökning på sitt bord. Det gäller ”olaga förföljelse”: en ung man har stalkat en kvinna som känt sig så hotad av beteendet att hon gjort en polissak av det. Kvällen innan rättegången hamnar Lea bredvid den anklagade mannen i en bardisk. Ovetandes om att hon sett ett fotografi av honom i en förundersökning tidigare samma dag, börjar han prata med henne. Det visar sig att de vuxit upp på samma lilla ort, och att han känner igen henne från en skolavslutning då han för en massa år sedan satt i publiken när hon spelade piano på scenen. Mötet i baren blir början på en kärleksaffär, och morgonen därpå ringer Lea och sjukanmäler sig. Förhandlingen blir uppskjuten.

Läs mer: 8 spännande debutromaner att upptäcka i höst

Lea, Jakob och Rakel är namn som förekommer i Bibeln. I den berättelsen är Rakel och Lea systrar och deras far Laban har lovat bort Rakel till Jakob. Han blir förälskad i henne och ska få gifta sig med henne efter sju års arbete i familjen. Men Jakob blir lurad, och när det är dags för giftermål är det Lea han får gifta sig med.

Hur kom den här berättelsen till dig?

– Jag visste att jag ville skriva en bok om passion och starka känslor, och började skriva på det som kom att bli Domslut redan 2012. Det var karaktären Lea som kom till mig först och jag hade dessutom en tanke om att skriva en kärlekshistoria utifrån den bibliska berättelsen. Jag är inte en troende person, men berättelsen tände idén till projektet.

Hur skulle du beskriva Lea?

– Hon är en driven person med stark integritet. Van att uppnå det hon vill, och att kunna kontrollera sig själv och sitt liv. Hon kan uppfattas som ganska kall, men alla människor har ju känslor, och när hon möter Jakob så river han ner de murar hon byggt upp. På gott och ont.

Den unga kvinnan som Jakob är besatt av och har förföljt är Rakel. Hon är hans adoptivsyster som han efter studenten flyttar ihop med när de båda börjar plugga i Lund. Det är ett nytt liv som tar fart – men medan hon har en rastlöshet i sig och vill ut i världen, så vill Jakob hålla kvar i stiltjen och tryggheten.

Hur skulle du beskriva deras relation?

– De har ända sedan de var små haft en väldigt nära relation. De har varit så självklara för varandra att Jakob blivit beroende av henne. Han har på ett sätt levt genom henne som tagit för sig på ett helt annat sätt än honom. Men det har ändå varit en ganska jämlik relation för han har också tröstat henne.

Läs mer: Diskutera mera! 9 nya lästips till höstens bokcirkel

Jakob är anklagad för att ha stalkat Rakel. Han har bland stått utanför hennes lägenhet och skickat mängder av sms fastän hon inte velat ha någon kontakt. Samtidigt får man som läsare sympati för dem båda. Var det viktigt för dig att Jakob inte enbart skulle vara en gärningsman?

– Mycket i media är broffsoffervänligt och det finns en tendens att svartmåla förövaren. I verkligheten är det ofta mer nyanserat, och jag ville visa att det inte alltid är så svart eller vitt.

Det finns mycket musik i den här boken. Rakel spelar cello, och Lea ville bli konsertpianist som ung. Musiken och konsten beskrivs som ett motsats till hennes tillvaro som domare. Vad har du själv haft för relation till musik i ditt liv?

– Jag spelade fiol och piano som ung men har egentligen ingen särskild relation till musiken. Men jag har alltid dragits till det kreativa som i mitt fall framför allt har varit skrivandet. Den skapade kraften är på många sätt en motpol till juridiken.

Du jobbar som jurist och har studerat vid Lunds universitets författarskola. Hur började skrivandet för dig?

– Jag har alltid läst mycket och skrivit skönlitterärt sedan jag var liten. Men det var länge något jag gjorde sporadiskt, och det var först när jag gick Lunds universitets författarskola som jag började skriva mer intensivt. Under utbildningen arbetar man med olika genrer och att försöka hitta sin röst, och det var framför allt roligt och givande att få träffa andra skrivande personer.

Hur känns det att Domslut finns därute nu? 

– Väldigt roligt, men också lite konstigt. Det var så längesedan jag började med det här projektet att jag nu fått distans till det. Det tog tid för mig att skriva klart boken, jag var långsam men ihärdig. Att alla nu kan läsa den är förstås kul, men speciellt eftersom jag i vanliga fall är privat med mina texter. Det var knappt någon som hade läst Domslut innan den kom ut.

Domslut

Domslut

Ulrika Mossberg
Inbunden
Köp boken

Ulrika Mossberg

  • Namn: Ulrika Mossberg.

  • Född: 1986.

  • Bor: I Malmö.

  • Bakgrund: Arbetar som jurist och har studerat på Lunds universitets författarskola.

  • Aktuell med: Debutromanen Domslut som ges ut på Albert Bonniers Förlag.

  • Favoritförfattare: Marguerite Duras, Elfriede Jelinek, P.O . Enquist och Karolina Ramqvist med flera.

  • 3 romaner jag ser fram emot att läsa i höst: Samlade verk av Lydia Sandgren, Efterbörd av Rachel Cusk och Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!