Jenny Holmqvist är formgivaren med filosofie kandidatexamen i litteraturvetenskap som gick skrivarkurser och i år kom ut med romanen Drift. Den handlar om Eva som växer upp i Uppsala på 1940-talet och förälskar sig i en läkarstudent. Den handlar även om kanadensiskan Marta på 1960-talet som försöker förstå varför hennes mamma försvann. Och om James, som på 1980-talet flyttar till Kalifornien och träffar en man som han bara inte kan släppa.
Den hyllade romanen Monica Magnus 1966 är en sann berättelse av Ulrika Ewerman som handlar om stark kärlek, ungdom och föräldraskap. Och så utgör den en trovärdig skildring av 1960-talets Uppsala. Monica är 14 år och har ledsnat på sina vänner och mamman som vägrar låta henne växa upp. Men hennes mamma Anna-Britt vill bara väl – att hennes dotter ska bli allt som hon inte blev.
Den här romanen handlar om två unga människor på rymmen från sina liv som finner varandra på Medborgarplatsens tunnelbanestation en sen natt. Hon har tagit sig dit för att hoppa framför tåget, han har just klivit av tåget från Uppsala. Den mycket populära ljudboksförfattaren Daniel Åberg debuterade med Dannyboy & kärleken, och hade egentligen tänkt skriva en stor roman om studietiden i Uppsala. Istället kom den här historien, vars huvudperson inte riktigt kan bli kvitt de jobbiga minnena från Uppsala universitet.
Elsie Johansson debuterade 1979, vid 50 års ålder, med diktsamlingen Brorsan hade en vevgrammofon. Men det var romanerna om Tå-Pelles flicka Nancy som blev hennes stora genombrott -96. Nancys familj växer upp i en utkantsfamilj på 30- och 40-talen och bevittnar sina föräldrars hårda slit med att få tillvaron att gå ihop. Så småningom är det Nancys egen utveckling och väg ut i livet som blir fokus för romanerna. I samband med Elsie Johanssons 90-årsdag kommer nu boken Bladet från munnen ut.
Att författaren och före detta akademiledamoten Kerstin Ekman har skrivit flera böcker som utspelar sig i Uppsala är kanske inte så konstigt eftersom hon själv bott där. Och hennes bok Pukehornet är verkligen en utpräglad Uppsala-roman. Men vi kan inte låta bli att tipsa om denna lustiga och spännande halvt autofiktiva historia! Och nog förekommer det en hel del Uppsala-referenser; Philologicum vid Engelska parken och saluhallen/köttbasilikan för att nämna några. Grand final i skojarbranschen handlar om en berömd författare, mycket lik Kerstin Ekman själv, som gör allt för att dölja att hon egentligen har en spökskrivare… Kan det bli mer spännande?
Ola Larsmo är en hyllad författare, senast aktuell med uppmärksammade boken Swede Hollow, om de utvandrade USA-svenskarnas grymma livsöden. I romanen Jag vill inte tjäna berättar han om en läkare i Uppsala på 1880-talet som tar hand om så kallade ”fallna kvinnor”, och på så sätt kommer nära samhällets baksida. Kanske alldeles för nära?
Gun-Britt Sundström är kanske mest känd för kärleksromanen Maken som med stor humor och klarsynthet träffade helt rätt i sin skildring av det monogama relationslivet. Också Student -64, som utspelar sig i Uppsalas studentikosa miljöer har lästs av många. Skrivliv är Gun-Britt Sundströms dagböcker från åren 1965 till 1978, en tid då hon var mycket aktiv som författare, skribent, kritiker och i kulturkretsar i största allmänhet.
Ingmar Bergmans filmklassiker från 1982 tillhör de allra främsta inom svensk film, och i många svenska hem rullar 6 timmars-varianten på TV traditionsenligt varje jul. Men faktum är att manuset till Fanny & Alexander är skrivet ungefär som en roman, och därför fungerar väl som läsupplevelse såväl som på vita duken. Bergmans känsla för det dåtida Uppsala är oerhörd, mycket tack vare den egna uppväxtens skarpa blick.