Vårens guldkorn! 11 böcker du inte vill missa våren 2023
Boktips

Vårens guldkorn! 11 böcker du inte vill missa våren 2023

En drabbande berättelse om livet i en diktatur, en kärleksresa till Isle of Sky och Vägen-författarens dubbelromaner i svensk översättning. Det är några av böckerna som sticker ut i vårens utgivning. SelmaStories har vaskat fram guldkornen och valt ut elva nya titlar som du inte vill missa.

Av: Russell Rothman
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 08 februari 2023

En drabbande berättelse om livet i en diktatur, en kärleksresa till Isle of Sky och Vägen-författarens dubbelromaner i svensk översättning. Det är några av böckerna som sticker ut i vårens utgivning. SelmaStories har vaskat fram guldkornen och valt ut elva nya titlar som du inte vill missa.

Bok 1

Fel tid, fel plats av Gillian Mcallister

Inbunden
Köp boken

Spänning och psykologisk thriller när den är som bäst. En mammas son står anklagad för mord, och hon vet inte varför. Allt hon vet är att sonen sitter häktad och att hans framtid är förstörd. Nästa dag vaknar hon upp en dag tidigare, en dag före mordet. Kan hon stoppa det?

Översättare: Katarina Jansson

Bok 2

Vill du kyssa en rebell? av Eva-Stina Byggmästar

Inbunden
Köp boken

Vill du kyssa en rebell? är ett gnistrande såväl som lekfullt lovtal till livet och kärleken. Kärleken har bruna ögon, precis som en grizzly. I dem kan man förlora sig och skåda hela jordklotet och planetens hjärtesår, Grand Canyon, höra skallerormarna på botten, höra rasslet. Det som inte kan kläs i ord blir tårar och kärleken är algoritmen, grundbulten i allt, hela kosmos.

 

 

Bok 3

Passageraren. Stella Maris av Cormac Mccarthy

Kartonnage
Köp boken

Efter sexton år sedan Vägen är en av USA:s främsta författare tillbaka med två syskonromaner. Båda romanerna kan ses som två perspektiv på samma berättelse, och utkommer i svensk översättning i en volym. Passageraren utspelas år 1980 utifrån Bobby Westerns perspektiv. Han är en bärgningsdykare som har bärgat ett flygplan som har kraschat utanför Mississippis kust. Det skulle vara tio passagerare ombord men en person saknas. Snart märker Bobby att han förföljs av män i kostym, men också av minnen som vägrar ge honom ro: om hans far som hjälpte till att utveckla atombomben, och hans älskade syster.

Stella Maris utspelas år 1972. Alicia Western, en 20-årig mattegeni, skriver in sig på den psykiatriska kliniken Stella Maris i Wisconsin med fyrtiotusen dollar i en plastpåse. Via samtal med en psykiatriker följer vi Alicias vindlande hallucinatoriska berättelse till barndomens trauman, om filosofiska betraktelser om livets beskaffenhet, och även om saknaden efter sin bror.

Översättare: Niclas Hval

Missa inte: Cormac McCarthys romaner undersöker människans natur i en kaotisk värld

Bok 4

Genom ljus och mörker av Anna Larsson

danskt band
Köp boken

Fastighetsmäklaren Rebecka har satsat allt på karriären men festar för mycket, tappar kontakten med nära vänner och känner sig vilsen i livet. Hon längtar efter ett göra riktig skillnad i världen. I samma veva träffar hon en ny kollega som är allt hon föraktar – han är kaxig men karismatisk. Men bakom Rory döljer sig en rad mörka hemligheter som intresserar Rebecka efter en gnista tänds mellan dem efter en kickoff. Vem är han egentligen?

Rebecka och Rory kastas in i ett kaos av passion, skam och livslögner som tar dem ända till Isle of Skye.

Bok 5

Haralds mamma av Johanna Frid

Inbunden
Köp boken

Efter den hyllade Nora eller Brinn Oslo brinn är Johanna Frid tillbaka med Haralds mamma. Svärdotter och svärmor möts upp på en flygplats och inväntar ett försenat flygplan. Under de timmarna som går blir konfrontationerna mellan dem mamma allt mer intensiva. Vad händer när man inser att man plötsligt är tre personer i en parrelation?

”Jag var inte tillfångatagen. Jag satt inte gisslan. Jag var inte i helvetet. Det var inte djävulen som slagit sig ner vid mitt bord för ett kort småprat. Djävulen hade bockfot. Djävulen drack inte päronfestis. Haralds mamma var en helt vanlig kvinna som ville träffa sin son efter att han tillbringat sex veckor på ett behandlingshem i norska fjällen. Den stora frågan var varför jag var där och vill träffa hennes son efter att han tillbringat sex veckor på ett behandlingshem i norska fjällen.”

Bok 6

Vi av Edgar Corvera

Inbunden
Köp boken

Vi är en roman om separation, samhörighet och livet under en absurd diktatur. Handlingen rör sig mellan det förflutna och nuet. Orlando har flytt från Minsk till Sverige efter Sovjets fall.  Vardagen består av tidiga förskolelämningar och långa pass på en boendeenhet, samtidigt som han förhåller sig till minnen från en återresa till Minsk. Vi ser hur familjen anpassar sig till livet i ett nytt land och de krav som ställs på dem. Samtidigt finns delar av släkten kvar i Belarus där regimen besinningslöst slår ner allt motstånd.

Bok 7

Alla måste söderut av Marie Lundström

Inbunden
Köp boken

Eva försöker hantera sin sorg över den norrbottniska faderns bortgång och kämpar med att finna sin plats i det nya liv som hon har skapat för sig själv. Hur ska hon nu förhålla sig till sina hemtrakter i Luleå som hon flyttat från? Och hur blir det med farmor och farfars gård som hon ska sköta med sin snåla farbror? Samtidigt har en tonårspappa vid namnet Larsa trillat in i hennes liv tillsammans med en onormalt svartsjuk exflickvän. Men inte är hon redo att älska någon nu? 

Hon måste hitta sin identitet och övervinna hinder som står i vägen för det. Alla måste söderut är en varm och vemodig roman om kärlek och sorg, och om den identitetskris som ofta drabbar den som lämnat sin uppväxtort och klasstillhörighet för att påbörja ett nytt liv. 

 

Bok 8

En förlorad sommar av Victor Pavic Lundberg

Inbunden
Köp boken

En förlorad sommar är en spännande historia där inget är som först antas. Sommarvärmen gör Stockholm förlamat, och Loa Bergman förbereder sig inför en semester. Detta ändras dock när en ung kvinna försvinner i Mariestad, så Loa måste ställa in alla planer och åka tillbaka till hans hemtrakter. Samtidigt faller Danijela Mirkovic offer för en personlig katastrof och tvingas då undersöka ett liknande fall som legat olöst i över trettio år. Loa ställs inför minnen från sin uppväxt medan Danijela upptäcker detaljer som polisen har missat.

Bok 9

Det tredje riket av Karl Ove Knausgård

Karl Ove KnausgårdDet tredje riket är den tredje delen i Morgonstjärnanserien och fördjupar sig i mysteriet från de föregående böckerna. Här får vi följa karaktärerna som tidigare inte hade en egen röst, vilka berättar om vad som hände när en ny stjärna uppstod på himlen. Vi får också ta del av olika underliga händelser som drömmar som någon annan tar över, och att det inte längre kommer några döda till begravningsbyråerna.

ÖversättareStaffan Söderblom

Bok 10

Fördolt är minnet av människan av Mohamed Mbougar Sarr

Inbunden
Köp boken

Fördolt är minnet av människan vann Goncourtpriset 2021. Diégane Latyr Faye, en senegalesisk författare, söker efter sanningen bakom den gåtfulle författaren T.C. Elimane, och tar oss med på en storslagen resa genom tid och rum. Boken är en lika lekfull som komplex roman om litteratur, historia och kärlek som tar sin början i den afrikanska diasporan i Paris.

Översättare: Cecilia Franklin

Bok 11

Min egen elds kurir av Johan Svedjedal

Inbunden
Köp boken

Min egen elds kurir är Johan Svedjedals stora biografi om Harry Martinson, en av Sveriges mest välkända författare. Harry Martinson blev tidigt känd för sin charm och stilistiska briljans. Han var en fattigpojke som via litteraturen lyckades nå de högsta nivåerna i samhället. Men bakom hans framgångar och leenden fanns djupare ärenden. Han insåg tidigt vilket hot människans övermod ställde mot miljön och livet. Men dessa insikter var inte särskilt populära under rekordåren i Sverige.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!