Howdy stranger! 5 riktigt bra västernskildringar
Boktips

Howdy stranger! 5 riktigt bra västernskildringar

Cowboys, revolvrar, hästridning, laglöst våld och vildmark. Vi på SelmaStories har valt ut några av de bästa romaner för dig som älskar vilda västern.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 20 maj 2022

Cowboys, revolvrar, hästridning, laglöst våld och vildmark. Vi på SelmaStories har valt ut några av de bästa romaner för dig som älskar vilda västern.

Bok 1

Hundarnas våld av Thomas Savage

Inbunden
Köp boken

Hundarnas våld är en studie i grymhet och kärlek som får dig att tappa andan. Året är 1925. Bröderna Phil och George är mitt i livet, äger en stor ranch i Montana, och har bott där sedan de var små pojkar. När den blyge George oväntat gifter sig med änkan Rose, går Phils värld i bitar och han bestämmer sig för att förpesta sin svägerskas liv på ranchen. Kan någon skydda henne?

Översättare: Hans-Jacob Nilsson

Bok 2

Blodets meridian av Cormac McCarthy

Blodets meridian är en blodig vilda västernskildring under 1800-talet om ondska och laglöshet, berättat på ett naket sätt med vackert poetiskt språk – en kombination av historisk roman och filosofisk betraktelse. Cormac McCarthy har byggt sin berättelse på en av 1800-talets många brottslegender, om ett gäng skalpjägare som undan för undan riktade våldet inte bara mot stridförande apacher, utan mot alla som kom i deras väg i Sonora-öknen mellan Texas och Mexico.

Översättare: Ulf Gyllenhak

Bok 3

Swede av Pauline Wolff

Swede är en originell västern med tre religiösa, skönsjungande och hämndlystna systrar i huvudrollen – som försöker skipa rättvisa i en värld där de svaga vanligtvis går under. Revolverhjälten Swede fångar efterlysta skurkar och skapar legender om mod och odödlighet. Hans syster Katie och deras forna grannar systrarna Steen är svenska nybyggare på Montanas slätter. Det är ett drama som liknar en antik tragedi, där besattheten och hämnden måste följas till sitt oundvikliga slut, och där gränsen mellan ond och god blir allt mindre tydlig.

Bok 4

Det mörka tornet av Stephen King

Storpocket
Köp boken

”Det mörka tornet är ett humanistiskt, visionärt epos och ett genuint magnum opus. Det kommer att bestå under mycket lång tid.” – Bill Sheehan, Washington Post

En sista äventyrlig och farlig sträcka återstår innan Roland av Gilead, den siste revolvermannen, tillsammans med sina färdkamrater når fram till Det mörka tornet. Rolands vänner är skingrade och måste åter samlas, och samtidigt förbereder den Röde kungen ett sista drag som kan få evigt mörker att sänka sig över världarna. Det här är Stephen King när han är som bäst.

Översättare: John-Henri Holmberg

Bok 5

Smoke bellew av Jack London

Smoke Bellew är ett slingrande västernäventyr i samma anda som Varghunden och Skriet från vildmarken. Alaskas vildmarks kallaste, blekaste och skoningslösa sida ställer både inkräktare och lokalbefolkning inför svåra prövningar. Christopher Bellew är reporter från San Francisco och är berättelsens hjälte. Han åker till Klondyke för att skriva om guldruschen. Ett rutinuppdrag som tar helt oväntade svängningar…

Översättare: Ernst Lundquist

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!