Vinnare av Årets Selma 2018 är Födelsevrålet
Årets Selma

Vinnare av Årets Selma 2018 är Födelsevrålet

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 08 mars 2018

Det feministiska priset Årets Selma tilldelas 2018 den ideella intresseorganisationen Födelsevrålet. Priset, som instiftats av Bonnierförlagen och SelmaStories, delades ut av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke under en gala på Södra Teatern den 8 mars.

– Vi är jätteglada och superstolta! Att vinna just ett feministiskt pris som Årets Selma betyder såklart jättemycket för oss, eftersom det är så tydligt att förlossningsvården är en kvinnofråga, säger Maria Ceder Engebretzen, talesperson för Födelsevrålet.

– Ett sådant här pris betyder mycket – dels för Födelsevrålet, dels för alla de som engagerar sig i förlossningsfrågor. Det kan väcka människors insikt om att vi blir starka tillsammans, om vikten av att organisera sig. Att man inte ensam ska konstatera att det ser för jävligt ut, utan att faktiskt gå samman och visa på att man tillsammans kan förflytta berg, sakta men säkert, säger Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister.

Juryns motivering för Årets Selma 2018 lyder:
Nedläggning av förlossningskliniker, för få förlossningsplatser och brist på barnmorskor. 2016 fick de nog. Sedan dess har en bred och enträgen folkrörelse vuxit fram och ett feministiskt vrål för patientens trygghet – före, under och efter en förlossning – har ekat från norr till söder. Tusentals har demonstrerat, debatterat och agerat med ett engagemang som fått politikerna att lyssna.  För att ha höjt sin röst och stått upp för alla kvinnors rätt till säker vård tilldelas Årets Selma 2018 organisationen Födelsevrålet.

Årets Selma är ett nyinstiftat feministiskt pris som delas ut av Bonnierförlagen och SelmaStories. Det går till en person eller organisation som gjort avtryck i jämställdhetsdebatten under året som gått, och bidragit till en förändring och förbättring i samhället.

Vinnaren utses av en jury, bestående av medarbetare från Bonnierförlagens alla förlag.

Priset består av en prissumma på 10 000 kronor, ett diplom samt en gåva skapad av en feministisk konstnär eller konsthantverkare. I år är det Ametist Azordegan som skapat priset.

Läs en intervju med Födelsevrålets grundare och talesperson här.

Se intervjun nedan med Alice Bah Kuhnke:

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!