Viveca Sten tar långsemester i skärgården: ”6 utgivna böcker på 13 månader, där går gränsen”
Författare

Viveca Sten tar långsemester i skärgården: ”6 utgivna böcker på 13 månader, där går gränsen”

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 21 juni 2018

Kontrollbehov och otrygghet är nyckelordet och stämningen i Viveca Stens senaste roman I fel sällskap. En bok som är hennes tjockaste hittills – och tog kortast tid att skriva. Men nu är det dags för semester, också i Sandhamn.

Sommar i Sandhamn. Sol, havsglitter och badklippor. Finns det något mer ”Viveca Sten-igt?” Det skulle vara en riktigt dyster, regnig höstdag på en skärgårdsbåt i så fall. Nora Linde och Thomas Andreasson på väg mot insikter om ett eller annat brott som det är väldigt bråttom att lösa.

Båda sakerna är en lika stor del av Viveca Sten. Författarskapet, passionen att ständigt skriva, utveckla nya idéer, låta karaktärer få leva sina liv i en skärgård som inte alltid visar sig från sin bästa sida. Och så hennes eget liv i villan i Stockholm och skärgårdshuset i Sandhamn – ett liv som fått stå åt sidan kanske lite för mycket det senaste året. Viveca Sten har nämligen råkat skriva VÄLDIGT många böcker den senaste tiden. Dels är det ungdomsböckerna hon skriver tillsammans med dottern Camilla, där en ny, Mareld, kommer ut i höst. Och så var det den där boken om förhandlingsteknik, Förhandla i affärer, som kom ut i augusti. En novellsamling – Iskalla ögonblick om karaktärerna i Morden i Sandhamn – har det också blivit, och kortromanen Återträffen, som hon också skrivit ihop med dottern Camilla. Men kanske mest efterlängtad och uppmärksammad är den nya delen i Sandhamnsserien: I fel sällskap. 

Skrev och skrev – och skrev

– Jag har skrivit och redigerat konstant i 15 månader i sträck, förutom midsommarafton och julafton, berättar Viveca Sten och låter själv lite förvånad över insikten.

Hon hade inte skrivit en kriminalroman på länge på grund av att en nerv i kläm med åtföljande operation hade gjort det fysiskt svårt att skriva. När hon väl kom igång var inspirationen helt enkelt för svår att stoppa. Hon skrev och skrev – på gott och ont.

– Ibland måste man ta en paus, så är det bara, fast jag har så svårt för det. Nu ska jag vara ledig tio veckor, men ingen i familjen tror på mig. Jag berättar för alla hur ledig jag ska vara, så hoppas jag att det slår in, säger Viveca Sten som älskar sitt skrivande med passion.

I fel sällskap är lite annorlunda än de tidigare Sandhamnsdeckarna. Den har inte omedelbart ett mordfall att lösa i fokus, utan handlar istället om en ung kvinna, Mina, och hennes desperata flykt från sin man som misshandlat henne svårt. Mannen i sin tur, Andreis, bär på mörka minnen från krigets Bosnien som han lämnade som barn. Han är beredd att göra allt för att krossa sina fiender och få tillbaka sin hustru, och skyr inga medel för att få sin vilja igenom. Det blir åklagare Nora Lindes uppdrag att rädda den unga kvinnan från undergång …

– Det här det mest thrillerliknande jag skrivit. I vanliga deckare är det mycket att fundera på vem som har gjort vad men i det här fallet handlar det om att Mina är på flykt från sin våldsamma man och huruvida hon ska överleva, säger Viveca Sten.

Handlingen ligger i tiden

Tajmingen för boken har landat väldigt bra, efter höstens #metoo-rörelselse.

– Synposis skrevs för tre år sedan så jag kan inte kan ta åt mig äran av att ha varit så förutseende. Däremot är det angeläget att sätta fingret på själva ämnet.

Faktum är att väldigt många människor drabbas av våld i nära relationer. Man brukar säga att hemmet är den farligaste platsen för en kvinna, berättar Viveca Sten.

– Det är en fråga som jag ville sätta ljuset på. Samtidigt var hela bakgrundshistorien om Bosnien också angelägen att ta upp och berätta. Jag blev själv väldigt engagerad i ämnet, kanske därför att jag sedan många år arbetar med Röda Korsets Center för torterade flyktingar.

I fel sällskap utspelar sig inte lika mycket på Sandhamn som hennes tidigare böcker. Istället får andra delar av Stockholms skärgård ta plats, bland annat Runmarö där hon i boken placerat ett skyddat boende för utsatta kvinnor.

– Det bara blev så. Man bestämmer så mycket som författare men rätt vad det är så vill berättelsen bli berättad på ett visst sätt. Det är en del av den kreativa processen.

Även om det alltid finns ett synopsis, tar karaktärerna sina egna beslut under arbetets gång och utvecklas åt håll som kan vara överraskande. Och läsarna har lärt sig att älska och längta efter åklagaren Nora Linde och polisen Thomas Andreasson.

 

Alla Viveca Stens Sandhamsdeckare – i rätt ordning

1. I de lugnaste vatten

I de lugnaste vatten viveca sten

Det är en het julimorgon på Sandhamn i Stockholms skärgård. En man tar en tidig promenad med sin hund. Plötsligt gör han en makaber upptäckt: på stranden har en manskropp, inlindad i ett fisknät och med en repögla om midjan, flutit i land. Kriminalinspektör Thomas Andreasson från Nackapolisen kallas till platsen.

2. I den innersta kretsen

I den innersta kretsen viveca sten

Det är en solig julidag. Feststämningen fyller luften och på vattnet utanför Sandhamn trängs båtarna. Alla är där för att beskåda starten på Gotland runt.
Så avfyras starskottet. En stor Swanbåt ligger längst fram, men plötsligt faller den av. Skepparen är skjuten, mitt på öppet hav.
Thomas Andreasson, som befinner sig i publiken tillsammans med en gammal kollega från sjöpolisen, inser omedelbart allvaret.

3. I grunden utan skuld (2010)

I grunden utan skuld viveca sten

En ung flicka försvinner spårlöst på Sandhamn. Kriminalinspektör Thomas Andreasson från Nackapolisen deltar i sökandet. Till slut ger polisen upp och flickan antas ha drunknat. Några månader senare är Sandhamn inbäddat i snö och is. Thomas barndomsvän Nora Linde har av en slump fått reda på att hennes man varit otrogen. Förtvivlad åker hon ut till ön med sina söner för att få tänka i lugn och ro. När barnen en dag leker ute i skogen gör de ett makabert fynd.

4. I natt är du död

I natt är du död viveca sten

När studenten Marcus Nielsen hittas död i sin lägenhet tyder allt på att han har begått självmord, men Marus mamma är övertygad om att han blivit mördad och bönfaller Nackapolisen att gräva vidare. På stationen är situationen redan ansträngd – kriminalinspektör Thomas Andreasson var nära döden ett halvår tidigare då isen utanför Sandhamn brast under hans fötter. Kommer han någonsin att kunna återhämta sig? Vid polisens undersökning av fallet leder spåren till Korsö militärförläggning utanför Sandhamn, där de hårdföra kustjägarna haft sin bas i decennier. Thomas bästa vän, Sandhamnsbon Nora Linde, blir tillfrågad om hon kan ta reda på mer om Korsös hemligheter.

5. I stundens hetta

I stundens hetta viveca sten

Midsommarhelg i Sandhamn. I myllret vacklar en ung flicka fram. Ingen hör hennes rop på hjälp när hon kollapsar i sanden vid strandpromenaden. När polisen tar hand om flickan är hon svårt chockad och omtöcknad. Vad har hon råkat ut för? Nora Linde ska för första gången fira midsommar med sin nya kärlek Jonas. Firandet kommer av sig när Jonas tonårsdotter Wilma inte kommer hem på natten. Tidigt nästa morgon hittas en död kropp på stranden i Skärkarlshamn. Noras barndomsvän, kriminalinspektör Thomas Andreasson, kallas till Sandhamn.

6. I farans riktning

I farans riktning viveca sten

Det är vinter på Sandhamn och snöstormen viner. På julafton tar en rädd och jagad kvinna den sista båten till ön. På annandagen hittas ett lik på stranden utanför Seglarhotellet och kriminalinspektör Thomas Andreasson får avbryta sin julledighet. Snart står Thomas inför ett fall med en hotad känd krigskorrespondent, främlingsfientliga strömningar och en ovanligt utstuderad mördare. Samtidigt brottas barndomsvännen Nora Linde med sina egna problem när hennes yrkesmässiga heder sätts på spel.

7. I maktens skugga

I maktens skugga viveca sten

I den sjunde boken i Morden i Sandhamn-serien har det gått fyra år sedan vi senast mötte polisen Thomas Andreasson och juristen Nora Linde. Thomas får ta sig an ett fall där dolda krafter rör sig i sommarparadiset. Samtidigt som han brottas med sina egna känslor av otillräcklighet står han inför sitt svåraste fall någonsin.

8. I sanningens namn

I sanningens namn viveca sten

Thomas Andreasson är tillbaka på Nackapolisen efter en kort sejour hos ett bevakningsföretag. Han är lättad över att arbeta som polis igen men relationen med sambon Pernilla är ansträngd. När ett barn försvinner från ett seglarläger måste Thomas lägga sina privata bekymmer åt sidan. Ett förtvivlat sökande inleds samtidigt som tiden håller på att rinna ut.

9. Iskalla ögonblick

isakalla o?gonblick viveca sten

Hur gick det egentligen till när Nora och Thomas lärde känna varandra? Hur kom det sig att Nora fick ärva den legendariska Brandska villan? Vilka hemligheter döljer sig i havsbandet för en oskyldig seglare och är det verkligen säkert att fira midsommar i skärgården? Här skildrar Viveca Sten i en samling minideckare – både nyskrivna och tidigare publicerade – på ett nytt sätt de karaktärer som fängslat läsare i mer än trettio länder.

10. I fel sällskap

I fel sa?llskap viveca sten

Viveca Stens senaste bok om åklagaren Nora Linde och polisen Thomas Andreasson, är en gastkramande thriller om människors ondska och svaghet och de sår vi bär med oss från barndomen. Den unga kvinnan Mina är på desperat flykt undan sin man sedan han nästan har slagit ihjäl henne. Allt hon vill göra är att skydda sin son, men hon är en nyckelperson i den kommande rättegången – om Nora kan förmå henne att vittna.

I fel sällskap

I fel sällskap

Viveca Sten

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!