Yttrandefrihet: Elnaz Baghlanian talar till Narges Mohammadi
Författare

Yttrandefrihet: Elnaz Baghlanian talar till Narges Mohammadi

Av: Karin Eklund
Publicerad: 19 september 2016

Elnaz Baghlanian är litterär chef på Atlas förlag. Innan dess var hon kansliansvarig på Svenska PEN samt redaktör för den internationella tidskriften Dissidentbloggen, som publicerar censurerade röster från hela världen. Elnaz är idag styrelseledamot i Svenska PEN.

Du sitter i styrelsen för PEN Sverige, varför är PEN viktigt för dig?
– För att författare, förläggare och andra aktörer inom det litterära fältet spelar en avgörande roll i den demokratiska processen. Att tysta dem är att urholka ett samhälle på alla plan. Jag citerar Mario Vargas Llosa: ”För varje författare, varje penna och varje ord som får verka fritt, ökar också friheten för miljoner andra i samma land”.

Du är idag litterär chef på Atlas, hur använder du ditt inflytande för att göra situationen bättre för personer som Narges Mohammadi?
– Genom att engagera mig i Svenska PEN.

Har du en favoritbok?
– Ja, Sargassohavet av Jean Rhys.

Fakta: Narges Mohammadi

Den iranska journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi har enligt uppgift nyligen dömts till tio års fängelse, bland annat för att ha ”spridit propaganda mot systemet” och ha varit medlem i ”en illegal organisation med syfte att skada den nationella säkerheten”.

Den senare åtalspunkten gäller hennes medlemskap i organisationen Step by Step to Stop the Death Penalty som arbetar mot dödsstraff i Iran, en fråga som Mohammadi varit mycket engagerad i.

Narges Mohammadi är också medgrundare till Iranian National Peace Council, som består av författare, artister, advokater och aktivister som arbetar för mänskliga rättigheter i Iran. Hon är även engagerad i Defenders of Human Rights Centre, som förser politiska fångar med försvarsadvokater.

Mohammadi lider av en neurologisk sjukdom och har i omgångar vistats på sjukhus. Med anledning av detta har rättegången mot henne skjutits upp flera gånger, men i maj 2016 dömdes hon enligt uppgift till tio års fängelse.

2011 mottog Narges Mohammadi Per Angerpriset med motiveringen ”För att genom personligt mod och trots upprepade grova kränkningar av hennes frihet och säkerhet, på ett uthålligt och offentligt sätt ha kämpat för mänskliga rättigheter och kvinnors frihet i Iran”. Nyligen valdes hon även in hedersmedlem i Svenska PEN.

Text lånad från Svenska PEN: Narges Mohammadi skriver från fängelset

En sida till? Fortsätt läs!