Allt du behöver veta om bokserien

Modershjärta

Till böckerna!

Norska författaren Anne-Lise Boge bjuder på kittlande romance i historisk miljö. Här hittar du allt om den beroendeframkallande serien Modershjärta.

Hela bokserien

Modershjärta

Bläddra för att se böckerna.

Modershjärta

Boktips

11 böcker om romantik i historiska miljöer

9 nostalgiska romaner för dig som älskar ”Vår tid är nu”

9 nostalgiska romaner för dig som älskar ”Vår tid är nu”

SVT:s succéserie "Vår tid är nu" må vara slut — men vi suktar efter fler berättelser om 1900-talets Sverige. SelmaStories listar åtta böcker som levererar nostalgi, klasskildringar och kärlek i samma anda.

Bok 1

Vinterdrömmar

Året är 1928. I den lilla bygden Landvik är det tidig vinter, frosten har kommit och fjorden är frusen. Maren är dotter till handelsmannen Thorvald Bredli som driver bygdens enda butik. Bredli är välbärgad och en av traktens betydelsefulla män. För här är det en avgörande skillnad mellan de som har pengar och betyder något, och de andra. Maren är 17 år den här vintern. En dag blir den fattige ynglingen Trond Lia anställd på butikens lager. Trond med de mörka lockarna och de djupblå ögonen. Maren är förlorad och den gryende förälskelsen övergår i kärlek. Föga vet de unga tu vilka ödesdigra konsekvenser deras förhållande ska få, både för hennes eget liv och för andras.

Bok 2

Själskval

Marens värld har gått i kras då fadern vägrar låta henne träffa Trond. Men Thorleif Høgås får hon gärna träffa – det är köpman Bredlis högsta önskan att de två ska bli ett par. Han mer eller mindre tvingar Maren att umgås med den blivande bankchefen och hon vågar inte gå emot sin fars vilja. Men en dag upptäcker hon något som gör att hon måste fly och en tidig augustimorgon befinner hon sig på en gata i Oslo, ensam i världen.

Bok 3

Ödesdigert val

Maren är glad för att hon har kommit bort från hemmet. Nu måste hon vara försiktig så att ingen upptäcker att hon är med barn. Hon inser att hyresvärdinnan, Helene Ludvigsen, förr eller senare kommer att upptäcka hur det står till, men skjuter tanken ifrån sig. Helene märker mycket riktigt att Maren är gravid, men utfallet blir annat än vad Maren fruktade: Helene vill hjälpa henne. Hon har en lösning som verkar genial i Marens öron, men priset är högt – mycket högre än Maren förstår.

Bok 4

Barnet

Marens tillvaro har blivit full av lögner. Hon ljuger för föräldrarna, hon ljuger för Thorleif, och hon ljuger för Olaug, hennes enda väninna i storstaden. Men om hon ska få det liv som hon önskar sig har hon inget val, hon måste hålla sig till avtalet med Helene. Hon föder sin lilla dotter när det nya året rings in. Inte förrän hon har den varma, lilla barnkroppen i sin famn, går det upp för Maren vad hon har gjort.

Bok 5

Slutet hjärterum

Maren kämpar på med livet i sitt nya rum på Thorvald Meyersgate. Dagarna är tunga och nätterna fulla av mörka tankar. Det enda som gör henne glad är tanken på Thorleif och det underbara liv som de ska få tillsammans. Hon får höra att det har börjat en ny, ung kvinna på banken, som verkar mer än lovligt intresserad av Thorleif. Svartsjukan och osäkerheten brinner i hennes bröst. En dag när hon och Olaug går genom Slottsparken får de se något som skakar Maren ända in i själen.

Bok 6

Svart ängel

Påsken står för dörren och äntligen ska Maren tillbaka till Thorleif. Det blir många heta famntag i det nya huset, men Maren kan inte släppa tankarna på lilla Jenny. En dag går hon på tur upp till den gamla ladan. Där sker något som ger henne än mer att tänka på. I ett sällskap på Høgås får till slut möta den omtalade Lina och får en chock. Thorleifs sekreterare visar sig vara bländande vacker.

Bok 7

Förväntningarnas sommar

Åter i Oslo kan inte Maren sluta tänka på Thorleif och Lina. Hon kämpar för att förlåta, väl medveten om vilka hemligheter hon själv bär på. Hon läser dag som natt. Inte förrän examen är klar, kan hon resa hem och gifta sig. När hon äntligen är hemma i bygden igen, låter Maren sig fångas av bröllopsförberedelserna. Nätterna med Thorleif gör henne salig av lycka och hon kan knappt vänta på dagen som hon får stå brud.

Bok 8

Stjärnnätter

Efter bröllopet far Maren och Thorleif upp till stugan. Det blir en bröllopsresa hon aldrig kommer glömma med varma, soliga dagar och heta nätter. Ändå blir hon inte gravid. Modern och svärmodern tjatar om barnbarn och Thorleif ser till och från med underliga blickar på henne. Och inte blir det bättre när han måste åka iväg för att ta hand om några problem i banken i Kristiansund, där Lina arbetar.

Bok 9

Pyrande glöd

Gradvis formas en liten misstämning mellan de två nygifta. Tjatet om barnbarn tycks inte ha något slut och det går Maren på nerverna. För var gång som frågan kommer upp, tänker hon på Jenny. Hon känner att Thorleif skyller barnlösheten på henne. Han vet ju inte att hon redan har ett barn… Om och om igen stöter hon på Trond som hela tiden har ärenden i bygden. Det väcker åter minnena om Jenny, men det värsta är att han inte vill lämna henne i fred.

Bok 10

Det sköra livet

Något har förändrats i förhållandet mellan Thorleif och Maren, och det blir inte bättre när det blir bestämt att Linas lilla dotter ska komma och bo på Høgås när modern är ett år i Oslo. Arbetet med den nya butiken går framåt. Maren är ivrig och jobbar både natt och dag. En dag slås hon av en visshet som får livet att ta en ny vändning.

Bok 11

Sanningens ögonblick

Våren kommer smygande nedför fjällsidorna. Allt vaknar till liv, inte bara Maren. Sorgen över barnet som hon förlorade har förfrusit hennes själ. Inte ens Thorleifs tröst och kärlek är henne till hjälp. Hon tänker att hon aldrig mer kommer att få uppleva en lycklig dag. Då sker det återigen något som förändrar hennes liv, på fler sätt än hon kan tänka sig.

Bok 12

Brustet hjärta

Allt är förlorat. Maren är avslöjad som lögnare och ingenting kan längre döljas. Nu måste hon skapa sig en ny tillvaro. Men först måste hon berätta sanningen för föräldrarna och en uppgörelse med Thorleif är ofrånkomlig. Hon vet att bygdens folk kommer att vända henne ryggen och att all sympati kommer att komma Thorleif till del. Hennes enda tröst är Oda, men även hon måste nu få veta sanningen. Det tynger Marne och åter frestas hon att skjuta det ifrån sig. Då händer något som ger alla annat att tänka på.

Bok 13

Gyllene lycka, svart hämnd

Efter att Maren och Oda har tvingats bort från Solbu, flyttar Lina och lilla Mathilde in. Høgåsfamiljen ser fram emot en storslagen förlovningsfest för Thorleif och Lina, men bygdens folk har en annan uppfattning. Livet som ensamstående mor är inte lätt. Oda är Marens tröst och glädje, och de stöttas av alla på Lia, inte minst Trond och Elise. Bara några få vet att Maren är havande igen, men hon kan inte dölja det för alltid.

Bok 14

Blomningstid

Maren blir alldeles utom sig när hon hittar Thorleif medvetslös utanför dörren. Det får henne att betänka närmare sin relation till honom. En natt kallas hon till Lia. Olaugs förlossning har börjat och det blir en dramatisk kamp mot döden. På banken har en ny man börjat och mot sin vilja känner Maren att hennes känsloliv inte är helt avstängt.

Bok 15

Det som inte är ditt

Martin har mer eller mindre flyttat in hos Maren och de upptäcker nya sidor hos varandra. Maren reagerar starkt när det visar sig att Oda inte är särdeles förtjust i Martin, men skjuter det från sig. Thorleif dricker fortsatt för mycket och elaka rykten börjar florera om honom. Lina försöker få deras förhållande att fungera, men utan att lyckas med en Thorleif som inte längre bryr sig.

Bok 16

När änglarna gråter

Dagarna kommer och går med vanmakt och stillhet. Utåt verkar Maren stark för det är så som hon tror att alla förväntar sig att hon ska uppföra sig, men inombords är hon alldeles tom och kraftlös. Någon ser ändå bakom masken och det är då hon får erfara vilka som är hennes riktiga vänner. Olaug tröstar och hjälper, till och med Lina visar förståelse, men den som känner henne bäst och knappt viker från hennes sida är Trond.

Bok 17

Ögonblicket

Bygdens folk tycks ha förlåtit Maren hennes ungdoms synder, men modern kommer fortsatt med vassa kommentarer. Det går upp för henne att det ännu inte är slut på lögner och hemligheter. Hon tvingas inse att elände och ofrid fortsätter att följa henne.

Bok 18

Lögnens pris

Det förflutna har kommit ikapp Maren, i Johannes Ludvigsens gestalt. Sjuk och förnekad har han rest den långa vägen till bygden för att hitta sin lilla dotter, den enda människan som återstår honom. Det överraskande mötet fyller Maren med fruktan. Allt hon vet är att Johannes omkom ute på havet och nu står han plötsligt framför henne, i hennes hus.

Bok 19

Vägarna möts

Maren har fått nog av halvsanningar och hemlighetsmakeri, och bestämmer sig för att få ordning på sitt liv. Hon talar ut med Johannes och har en dramatisk uppgörelse med Emma. Men att berätta sanningen för lilla Oda är inte lika enkelt. Maren gör som hon brukar för att lösa ett problem – hon skjuter det från sig. En dag far hon och Trond inåt i dalen för att köpa en vävnad av den kända vävnadskonstnären Malin Stornes.

Bok 20

Nya tider

Maren har aldrig varit så lycklig. Familjelivet passar henne, och hon och Trond har det bättre än någonsin. Kärleken spirar också på andra platser runtom i bygden och Marens brudklänning går runt i vänkretsen. Det går rykten om Odas vackra sångröst och hon blir snart ett fast inslag vid högtider, både i kyrkan och på andra platser. Men Maren skulle inte vara Maren om hon inte gick och väntade på att något förfärligt ska hända.

Bok 21

Frostskadad sångfågel

Det blir dödstyst i stugan när Oda berättar att hon är med barn och att det är en tysk officer som är pappan. Känslorna övermannar dem alla och ingen finner på råd. Oda nämner tanken om att resa bort och Maren tycker sig återuppleva den hemska tiden i Oslo. De är tvingade att hitta en lösning för de vet att byskvallret kommer att bli utan nåd. Men först ska Oda konfirmeras och ta examen, och vad ska hända med planerna på att vidareutbilda sig inom sången?

Bok 22

I stormens öga

Maren och Trond saknar Oda, och åker till slut ner till Oslo. Eivind kan inte följa med. Han blir vän med Ole Even, bondpojken på Høgås, och upptäcker att ”lilla” Mathilde har blivit en oemotståndligt vacker ung flicka. Ole Even lever i tron om att Oda är kär i honom och att hon i framtiden ska bli fru på Høgås. Hon skriver ett brev där hon försöker förklara hur hon ser på saker och ting, men Ole Even har blivit som besatt av henne.

Bok 23

Det oåterkalleliga

Till slut får Maren tillfälle att besöka Oda. Hon blir helt betagen av lilla Milla och det är med ett tungt hjärta som hon måste lämna dem. Oda börjar vänja sig vid livet i Oslo och hon slits mellan kraven på musikskolan och ansvaret för Milla. Det var inte så som hon hade tänkt sig sin ungdomstid. Hon går på skolbalen med Fredrik och upptäcker att han har andra sidor utöver dem som hon redan har sett. På nyårsafton firar de hennes födelsedag och det blir en kväll hon aldrig kommer att glömma.

Bok 24

Genom skärselden

Det ställs stora krav på Oda på musikskolan. Hon ska sjunga tre solon på en stor konsert i Köpenhamn och det kommer att få stor betydelse för hennes framtida karriär. Ole Even är strålande glad. Han har fått lov att bjuda Britta till bal på Høgås och kan knappt vänta på att få se henne igen. Trond har gått ner i vikt och blivit så tyst. Han plågas av dålig samvete över snedsteget med Dorbet och vet att han aldrig kan berätta det för en enda själ.

Bok 25

Störst av allt är kärleken

Efter att ha överhört samtalet mellan Trond och Dorbet är Maren stel av chock och misstro. Hennes hjärta fryser till is. Hon blir kall och hatisk, medan Trond nästan går under av ånger och sorg över vad han har gjort. Otroheten hotar att förstöra allt.

Bok 26

Alla eldar slocknar till slut

Oda och Johannes dras till varandra, men Oda viker undan. Hon kan inte glömma upplevelsen med herr Steiner i tyskhuset. Men de får båda annat att tänka på då Birgit faller ihop och i all hast blir körd till sjukhuset. Malin bjuder in Maren till Stornes. Där avslöjar hon en hemlighet som skakar Maren ända in i själen.

Bok 27

Det otänkbara

Oda och Johannes gör stor succé på musikinstitutets konserter, men när en stilig tenor börjar på skolan får Johannes problem, särskilt när det bestäms att tenoren ska sjunga duett med Oda. När hon och Johannes är hemma på lov, får de veta något som länge har varit dolt för dem och som kan få allvarliga följder för deras liv. Maren möter sin livs största utmaning. För att hantera den, måste hon gå in i sig själv och granska både sitt hjärta och sin själ.

Bok 28

Släkter följer släkters gång

Nu möts Maren med leenden och hälsningar när hon är ute och går med lilla Tilde. Men det är krävande att ha ett annorlunda barn. En dag får hon en idé som kan hjälpa henne och andra i samma situation. Oda och Johannes arbetar hårt och målmedvetet, och går från succé till succé, men det har sitt pris. De börjar bli slitna av det hårda livet och längtar bort från staden. Oda plågas ständigt av tanken att hon inte vill ha barn, för hon vet hur innerligt gärna Johannes vill bli pappa.

Bok 29

Det osagda

Det har gått fem år sedan den fruktansvärda tragedin då alla på Høgås förlorade livet, utom Mathilde. Hon och Eivind driver nu gården tillsammans med Oda och Johannes. Men Johannes har förändrats, tycker Oda. Han spelar alltmer sällan och har gått upp helt i gården och naturen. Själv slits hon mellan kärleken till honom och behovet av att få sjunga. För Oda måste få sjunga och en dag får hon ett erbjudande hon inte kan tacka nej till.

Bok 30

När himlen faller ned

Succékonserten på Metropolitan leder till att efterfrågan på Oda blir större och större, och herr Due ringer hela tiden och lockar henne med nya, spännande uppdrag och samarbetspartners. När hon reser har hon alltid dåligt samvete och det sliter på förhållandet med Johannes. Jo och Tarzan är alltid ute och ränner, oavsett väder, men en dag blåser det upp till storm när de är ute. Oda väntar oroligt på att de ska komma hem, men förgäves.

Bok 31

Koltrastens sång

Oda värld rasar samman efter Johannes olycka. Han ligger på sjukhus och vägrar låta henne besöka, och Jo vill han inte se. Men det blir till slut den lille sonen som hjälper Johannes vidare. Med barnets armar om halsen rämnar hans försvarsmur.

Gillade du Modershjärta?

Upptäck fler spännande bokserier!

Ellens val

Upptäck fler spännande bokserier!

Säbyholms gröna fingrar

Upptäck fler spännande bokserier!

Flanagans

Spicy romance! 12 böcker med heta känslor och romantik

Spicy romance! 12 böcker med heta känslor och romantik

Lustfyllt, romantiskt och helt oemotståndligt. Här listar vi 12 glödheta böcker som håller dig vaken hela natten.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.