10 böcker vi läser om varje jul
Boktips

10 böcker vi läser om varje jul

En del böcker sviker aldrig när det kommer till trygghet och julkänsla. Med hjälp av medlemmarna i Facebook-gruppen Litteraturgäris listar vi tio böcker som vi läser om varje jul.

Av: SelmaStories
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 03 december 2021

En del böcker sviker aldrig när det kommer till trygghet och julkänsla. Med hjälp av medlemmarna i Facebook-gruppen Litteraturgäris listar vi tio böcker som vi läser om varje jul.

Bok 1

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton av Per Åhlin, Tage Danielsson

Inbunden
Köp boken

Sedan 1975 har Karl-Bertil Jonssons julafton sänts varje julafton på SVT. Karl-Bertil tar lagen i egna händer och ger paket och julklappar till de fattiga. Denna saga har blivit en svensk jultradition och nu har berättelsen fyllt fyrtio år. Det firas med en jubileumsutgåva med Per Åhlins berättelse om filmen.

Bok 2

En julsaga av Charles Dickens

En av de mest klassiska julsagorna, och Charles Dickens kanske mest berömda bok. Ebenezer Scrooge är en snål och elak affärsman som under julnatten hemsöks av spöken. Det spökena visar honom gör att han genomgår en total förändring och ser på livet på ett helt annorlunda sätt.

Bok 3

Julen är alla hjärtans fest av Lise Norgaard

En bok med fyra noveller om julen. När granen är klädd och doften av skinka och pepparkakor börjar sprida sig i hemmet — då vet man att julen är här. Men mycket kan hända innan den stilla friden infinner sig.

Boken finns inte längre att köpa i bokhandeln men kan finnas på bibliotek och antikvariat.

Bok 4

Let it snow av John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle

Tre författare skriver varsin fristående, men sammanlänkad, charmig och romantisk berättelse i juletid.

När Jubilees föräldrar inte kommer hem efter en shoppingtur åker hon till morföräldrarna i Florida. En snöstorm gör att hennes tåg blir stående mitt ute i ingenstans. Tobin och hans vänner sitter framför ett Bond-maraton när Keun, som under julhelgen jobbar på Waffle House, ringer och ber dem komma dit på en gång. Genom snöstormen. Addie har gjort slut med pojkvännen Jeb och ångrar sig. Medan vännerna försöker muntra upp henne kommer Addie till insikten att en såld minigris, en peppande pensionär på Starbucks och turkos snagg är vad som behövs för att få Jeb tillbaka.

Bok 5

Det osynliga barnet och granen av Tove Jansson

Tove Janssons novell är en varm julsaga om hur Mumintrollen väcks mitt i vintersömnen för att upptäcka att alla runtomkring stressar för att hinna förbereda inför julen. Muminfamiljen skaffar sig en gran och mat, för det är tydligen så man ska göra. Men de förstår inte varför. En berättelse som ifrågasätter det moderna julfirandet och får läsaren att fundera över vad som faktiskt är viktigt. Granen finns även i en omarbetad bilderboksversion med titeln Julen kommer till Mumindalen.

Missa inte! 8 böcker för dig som umgåtts med släkten liiiiite för länge

Bok 6

Tomten är vaken av Astrid Lindgren och Kitty Crowther

Astrid Lindgrens version av dikten Tomten av Viktor Rydberg. Det är en vacker bilderbok som skildrar en magisk vinternatt på en gammal gård i skogen. Det är en sådan kall natt när människorna kryper ihop i sina hus och inte låter elden slockna. Tomten tittar in hos djuren i ladugården och stallet och klappar, tröstar och ingjuter hopp.

Bok 7

Tragedi på en lantkyrkogård av Maria Lang

Hemma hos kyrkoherden på Västlinge prästgård råder fullständig julefrid. Ända tills det ringer på dörren och grannfrun berättar att hennes man är försvunnen. Kort därefter hittas han ihjälslagen med en yxa och den idylliska kyrkbyn har plötsligt förvandlats till en mordplats — full av misstänkta.

Bok 8

Dash och Lilys utmaningsbok av Rachel Cohn och David Levithan

Dash och Lily är av olika anledningar ensamma i New York över julhelgen. I hopp om att en kille ska hitta den har Lily placerat en röd anteckningsbok med en utmaning i sin favoritbokhandel. Dash hittar boken, genomför utmaningen och skriver ner en egen. Lily och Dash turas om att genomföra utmaningarna, som tar dem över hela New York. Anteckningsboken fylls av utmaningar såväl som personliga berättelser — men kommer de någonsin att träffas i verkligheten?

Läs mer: Stark igenkänning i Anna Fredrikssons ”11 nätter före jul”

Bok 9

Titta, Madicken det snöar! av Astrid Lindgren och Ilon Wikland

Snön har äntligen kommit till Junibacken och Madicken och Lisabet ger sig ut för att leka. Men nästa dag är Madicken sjuk och Lisabet får gå ensam med Alva för att köpa julklappar. Då dyker Gustav upp som påstår att Lisabet inte vågar tjuvåka baktill på släden. Men det gör hon visst! Självklart står Lisabet snart på medarna bakom Anderssons släde på väg ut i skogen.

Bok 10

A lot like Christmas av Connie Willis

En samling med tolv korta, varma och juliga berättelser fulla av humor, tragedi, glädje och hopp. Här finns historier om secret santa, jobbfester, julmiddagar, julfilmer och hur generositet vinner över girighet. En bok att komma tillbaka till år efter år som påminner dig om hur magisk julen kan vara.

Mer julläsning