10 böcker som utspelar sig i juletid
Boktips

10 böcker som utspelar sig i juletid

Vill du frossa i allt som har med julen att göra? Vi listar 10 böcker som utspelar sig under årets mest sprakande varma högtid.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 14 december 2023

Vill du frossa i allt som har med julen att göra? Vi listar 10 böcker som utspelar sig under årets mest sprakande varma högtid.

Bok 1

Selma Lagerlöfs jul av Selma Lagerlöf

Kartonnage
Köp boken

Underbar kalenderbok i 24 kapitel för vuxna! Selma Lagerlöfs texter berättar om  en värld av julkalas, tomtegubbar, snötyngda granar och mirakler i en blandning av  romanscener och stämningsfulla noveller. Förordet i boken är skrivet av  Anna-Karin Palm som ligger bakom  Selma Lagerlöf-biografin Jag vill sätta världen i rörelse .

Bok 2

Jul i rampljus av Amanda Hellberg

Inbunden
Köp boken

Det är 1902 och Harriet Hjort är en begåvad ung sångerska som uppträder i ölhallar tillsammans med pianisten Isak. Vänskapen mellan dem har övergått i kärlek, men ingen vågar erkänna det. Isak är blind och delvis beroende av Harriet, och hon sjunger aldrig lika bra med någon annan. Teaterdirektören Josef Ståhl utlyser en tävling där vinnaren får spela huvudrollen som Snöprinsessan på hans stora scen i Göteborg. Harriet trotsar sin scenskräck och söker till tävlingen. Medan julsnön faller inser Harriet att hon slungats in i en teatervärld fylld av hårda krav, oönskad uppvaktning och farliga lockelser. Det här är den tredje delen i bokserien Ulltunasviten författad av Amanda Hellberg.

Bok 3

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton av Per Åhlin, Tage Danielsson

Inbunden
Köp boken

Sedan 1975 har Karl-Bertil Jonssons julafton sänts varje julafton på SVT. Karl-Bertil tar lagen i egna händer och ger paket och julklappar till de fattiga. Denna saga har blivit en svensk jultradition och nu har berättelsen fyllt fyrtio år. Det firas med en jubileumsutgåva med Per Åhlins berättelse om filmen.

Bok 4

Granen av Tove Jansson

Tove Janssons klassiska julnovell Granen ger riktigt mycket julkänsla. Hemulen väcker Mumintrollen ur deras vintersömn. Mumindalen är täck av snö, och alla i Muminfamiljen är rädda för julen. Dessutom får de underliga råd. Man ska skaffa en gran, som dessutom ska kläs. Man måste också göra massor med mat åt julen, men Mumintrollen vet inte ens vad julen tycker om…

Vill du hellre läsa Granen som bilderbok? Kolla in Julen kommer till Mumindalen.

Bok 5

Ett delikat mörker av Christoffer Holst

Feelgoodstjärnan Christoffer Holst kombinerar mord och mys, och är nu aktuell med Ett delikat mörker. I den andra boken om systrarna Louise och Linda, olika på många sätt men ändå ett riktigt radarpar. Denna gång befinner vi oss i julmysiga Tällberg där en av de anställda på det anrika hotellet Åkerblads hittas död mitt i julbordsstöket…

Bok 6

Insnöade till jul Sarah Morgan

Inbunden
Köp boken

”En fantastisk feelgood med alla de rätta ingredienserna – familjedrama, hemligheter, systerskap, kärlek, gemenskap och en stor dos av humor.”

Lucy Clark kämpar för att behålla sitt jobb och ställs inför ett oförutsägbart äventyr när hon levererar ett marknadsföringspaket till Ross Millers föräldrahem i Skottland. Trots det initiala missförståndet att vara Ross flickvän och en snöstorm som blockerar hennes återresa till London, finner Lucy sig indragen i familjens gemenskap. Hon upptäcker charmen i ett genuint julfirande, men hemligheter inom familjen hotar att kasta skugga över den magiska julen.

ÖversättareMaria Fredriksson
Bok 7

En julsaga av Charles Dickens

Charles Dickens klassiker från 1843 är kanske världens mest lästa julberättelse. Ebenezer Scrooge är snål och elak och har stött bort sin familj i jakten på mer pengar. Under julaftonsnatten hemsöks han av spöken som visar honom dåtiden, nutiden och framtiden. Scrooge omvänds helt och vaknar upp som en godhjärtad och generös man.

Bok 8

Lusthuset vid tjärnen av Hanna Blixt

Lusthuset vid tjärnen är en ny underbar fristående del i populära Leksands-sviten feelgoodroman i vintrig Dalamiljö. Hilma säger upp sig från sitt stressiga jobb på en PR-byrå i Stockholm och tar ett oväntat karriärsteg. Hon söker jobb på ett chokladkafé i ett vackert lusthus i Leksand, trots att hon aldrig tidigare drömt om att flytta norrut. Samtidigt följer vi en pojke som växer upp på 1960-talet i samma by, och frågor om hans identitet och ensamhet vävs in i denna gripande och varma berättelse.

Bok 9

Juldagar av Jeanette Winterson

Jeanette Winterson samlar 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar. Låt dig förtrollas av de muntra andarna, tidsexperimenten, reflektioner kring kärleken, spökhusen, frostlandskapen och slädarna. Berättelserna passar perfekt att försjunka i medan snön yr utanför fönstret, på tåget hem till familjen, framför brasan eller hopkurad i soffan med en kopp te.

Översättare: Lena Fries-Gedin, Jessika Gedin

Bok 10

En enda önskan av Nicholas Sparks

Inbunden
Köp boken

Det är snart jul, och den framgångsrika fotografen Maggie Dawes som är svårt sjuk får en en svår fråga: Om du fick en enda önskan, vad skulle det vara? Maggie inser att det enda rimliga svaret är att hon vill hitta sitt barn som hon adopterade bort som tonåring. Det blir början på en berättelse om hennes livs historia, om fotografi, en perfekt kyss och hennes livs kärlek.

Översättning: Olga Falk

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Frossa i julläsning