13 böcker som utspelar sig i juletid
Boktips

13 böcker som utspelar sig i juletid

Vill du frossa i allt som har med julen att göra? Vi listar 13 böcker som utspelar sig under årets mest sprakande varma högtid.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 22 november 2022

Vill du frossa i allt som har med julen att göra? Vi listar 13 böcker som utspelar sig under årets mest sprakande varma högtid.

Bok 1

Selma Lagerlöfs jul av Selma Lagerlöf

Kartonnage
219 kr
Köp boken

Underbar kalenderbok i 24 kapitel för vuxna! Selma Lagerlöfs texter berättar om  en värld av julkalas, tomtegubbar, snötyngda granar och mirakler i en blandning av  romanscener och stämningsfulla noveller. Förordet i boken är skrivet av  Anna-Karin Palm som ligger bakom  Selma Lagerlöf-biografin Jag vill sätta världen i rörelse .

Bok 2

Jul i rampljus av Amanda Hellberg

Inbunden
239 kr
Köp boken

Det är 1902 och Harriet Hjort är en begåvad ung sångerska som uppträder i ölhallar tillsammans med pianisten Isak. Vänskapen mellan dem har övergått i kärlek, men ingen vågar erkänna det. Isak är blind och delvis beroende av Harriet, och hon sjunger aldrig lika bra med någon annan. Teaterdirektören Josef Ståhl utlyser en tävling där vinnaren får spela huvudrollen som Snöprinsessan på hans stora scen i Göteborg. Harriet trotsar sin scenskräck och söker till tävlingen. Medan julsnön faller inser Harriet att hon slungats in i en teatervärld fylld av hårda krav, oönskad uppvaktning och farliga lockelser. Det här är den tredje delen i bokserien Ulltunasviten författad av Amanda Hellberg.

Bok 3

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton av Per Åhlin, Tage Danielsson

Inbunden
249 kr
Köp boken

Sedan 1975 har Karl-Bertil Jonssons julafton sänts varje julafton på SVT. Karl-Bertil tar lagen i egna händer och ger paket och julklappar till de fattiga. Denna saga har blivit en svensk jultradition och nu har berättelsen fyllt fyrtio år. Det firas med en jubileumsutgåva med Per Åhlins berättelse om filmen.

Bok 4

En julsaga av Malin Persson Giolito

Läs och lyssna på Malin Persson Giolitos julsaga som publicerades första gången i Dagens Nyheter på julafton 2018. Ebbas mamma dog tre månader före jul. Nu är det natten före julafton och julkänslorna vill inte infinna sig. Ebba har en man, två barn och mammas moraklocka – men ingen mamma. Julen ska vara en tid då familjen samlas och kärleken frälser mänskligheten, men istället är det bara ett stort berg av julklappar, ljusstakar och girlanger. Går det att ställa in ett julfirande?

Bok 5

Granen av Tove Jansson

Tove Janssons klassiska julnovell Granen ger riktigt mycket julkänsla. Hemulen väcker Mumintrollen ur deras vintersömn. Mumindalen är täck av snö, och alla i Muminfamiljen är rädda för julen. Dessutom får de underliga råd. Man ska skaffa en gran, som dessutom ska kläs. Man måste också göra massor med mat åt julen, men Mumintrollen vet inte ens vad julen tycker om…

Vill du hellre läsa Granen som bilderbok? Kolla in Julen kommer till Mumindalen.

Bok 6

Kalla, vita vinternätter av Christoffer Holst

Inbunden
159 kr
Köp boken

Feelgoodstjärnan Christoffer Holst kombinerar mord och mys, och är nu aktuell med Kalla, vita vinternätter. I den tredje boken om kriminalreportern Cilla Storm är det december och snöslask i Stockholm. När vännerna Zacke och Jonathan bjuder med henne till deras nyköpta sportstuga i idylliska Idre ser hon chansen att fly storstaden och komma i julstämning. Ännu trevligare blir det när väninnan Rosie följer med. Men redan första dagen hittas en ung man död i den populära fjällanläggningen. Snart börjar Cilla och Rosie nysta i fallet, och spåren leder dem till ett lyxhus där en välbärgad och mytomspunnen familj huserar…

Bok 7

En julsaga av Charles Dickens

Charles Dickens klassiker från 1843 är kanske världens mest lästa julberättelse. Ebenezer Scrooge är snål och elak och har stött bort sin familj i jakten på mer pengar. Under julaftonsnatten hemsöks han av spöken som visar honom dåtiden, nutiden och framtiden. Scrooge omvänds helt och vaknar upp som en godhjärtad och generös man.

Bok 8

Ditt livs affär av Fredrik Backman

danskt band
69 kr
Köp boken

Natten före julafton kommer en grå kvinna gående genom sjukhusets korridorer för att hämta en av oss. Med sig har hon en pärm med alla våra namn uppskrivna i: En cancersjuk 5-åring som sitter ensam och målar sin favoritstol röd, en 20-åring som putsar ölglas på en krog han älskar, en 45-åring som kör en dyr bil ursinnigt genom mörkret i jakt på något att krocka med. Om inte ett av våra liv ges frivilligt måste ett tas. Men det räcker inte att någon bara dör, för ett liv är inte det som händer när det tar slut, ett liv är allt som hände fram till dess.

Läs mer: Är Fredrik Backman Sveriges hemligaste författare?

Bok 9

Juldagar av Jeanette Winterson

Kartonnage
229 kr
Köp boken

Jeanette Winterson samlar 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar. Låt dig förtrollas av de muntra andarna, tidsexperimenten, reflektioner kring kärleken, spökhusen, frostlandskapen och slädarna. Berättelserna passar perfekt att försjunka i medan snön yr utanför fönstret, på tåget hem till familjen, framför brasan eller hopkurad i soffan med en kopp te.

Översättare: Lena Fries-Gedin, Jessika Gedin

Bok 10

Bok 11

Let it snow av John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle

Pocket
69 kr
Köp boken

En magisk julbok som precis har gjorts till film, premiär på Netflix 9 november. Tre författargiganter för unga vuxna skriver här varsin fristående, men sammanlänkad, berättelse i juletid. Jubilee blir fast i en snöstorm när hon åker tåg till morföräldrarna i Florida. Det här blir en annorlunda jul för Jubilee: mötet med Jeb i kafévagnen, mannen i folie inne på Waffle House och Stuart som öppnar upp både sitt hem och sitt hjärta.

Tobin och hans vänner får ett desperat telefonsamtal från Keun: ”Kom till Waffle House NU. Och ta med Twister-spelet”. Det blir en lång och äventyrlig färd i snöstormen.Addie har dumpat sin pojkvän Jeb, och nu ångrar hon sig. Addie stannar på sitt rum och gror en inte särskilt vacker självinsikt. En såld minigris, en peppande pensionär på Starbucks och turkos snagg verkar vara vad som behövs för att få Jeb tillbaka.

Översättning: Ylva Stålmarck

Bok 12

En enda önskan av Nicholas Sparks

Inbunden
249 kr
Köp boken

Det är snart jul, och den framgångsrika fotografen Maggie Dawes som är svårt sjuk får en en svår fråga: Om du fick en enda önskan, vad skulle det vara? Maggie inser att det enda rimliga svaret är att hon vill hitta sitt barn som hon adopterade bort som tonåring. Det blir början på en berättelse om hennes livs historia, om fotografi, en perfekt kyss och hennes livs kärlek.

Översättning: Olga Falk

Bok 13

En varm berättelse om att börja om på nytt och hitta hem, i varm julförpackning. I centrum står Petra och hennes elvaåriga systerdotter Charlie som ska börja om på nytt i en handelsträdgård efter att Petras syster gått bort.  Viveca som äger handelsträdgården tar emot dem med öppna armar och de börjar sakta börjar vänja sig vid sin nya tillvaro –  men deras ankomst rör upp blandade känslor i byn. Så en morgon ligger en adventskalender utanför dörren.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.