8 oförglömliga julböcker för barn och vuxna
Boktips

8 oförglömliga julböcker för barn och vuxna

Troll och tomtefamiljer, snösystrar och kärlek i kylan. Det lackar mot juletider och med hjälp av böckernas värld kan den som vill smygstarta. Här är åtta julböcker som får både barn och vuxna att komma i stämning.

Av: SelmaStories
Publicerad: 25 september 2022

Troll och tomtefamiljer, snösystrar och kärlek i kylan. Det lackar mot juletider och med hjälp av böckernas värld kan den som vill smygstarta. Här är åtta julböcker som får både barn och vuxna att komma i stämning.

Bok 1

Kvinnornas jul av Flera Författare

Kvinnornas jul är en julantologi skriven av Sveriges “litteraturdrottningar”, vackra skildringar om samhörighet, kärlek och julstök. Sätt dig ner och njut av tjugofyra berättelser tillsammans med Karin Boye, Astrid Lindgren, Kerstin Ekman och många fler.

Bok 2

Selma Lagerlöfs jul av Selma Lagerlöf

Kartonnage
Köp boken

En bok som garanterat får dig i julstämning! Selma Lagerlöf hämtar inspiration från sin egen barndoms jular på Mårbacka, folklorens sägner och bibliska berättelser. Bland berättelserna finns bland annat En underlig julgäst, Tomten på Töreby, Julklappsboken och Luciadagens legend.

Bok 3

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton av Per Åhlin, Tage Danielsson

Inbunden
Köp boken

“Det var en välsignad jul, sa Karl-Bertils ömma moder och fick något religiöst i blicken”. Berättelsen om den fjortonårige Karl-Bertil som inspirerad av Robin Hood tar paket från sitt extrajobb på postens paketavdelning och delar ut till fattiga har blivit synonym med svensk jultradition. Filmen har vistats på SVT sedan 1975, och nu kommer sagan ut på nytt i bokform. Det är en jubileumsgåva med Per Åhlins personliga berättelse om filmen och dess tillblivelse. En älskad klassiker för vuxna och tonåringar!

Bok 4

Snösystern av Maja Lunde

Inbunden
Köp boken

Maja Lundes stämningsfulla Snösystern är en berättelse om jullängtan och hopp. Det handlar om Julian som älskar högtiden och som dessutom fyller år på självaste julafton. Men det här året är inget som vanligt. Julian och familjen bär på en stor sorg efter storasystern Juni som är död, och föräldrarna verkar ha glömt att det snart är juletider. Men så träffar han en ny vän, Hedvig, och hon förstår precis hur viktig julen är. Boken med vackra bilder av Lisa Aisato består av 24 kapitel – perfekt ända fram till julafton.

Bok 5

Tomtebobarnen av Elsa Beskow

halvklotband
Köp boken

Det här är bilderboken om den lilla tomtefamiljen som bor under en tallrot långt inne i skogen. Tomtebobarnen leker med skogens djur, går i skola hos ugglemor och åker kälke om vintern. Skogen är full av spännande äventyr – men här finns också faror. Elsa Beskows klassiker gavs ut för över 100 år sedan men hittar fortfarande nya läsare!

Bok 6

Julen kommer till Mumindalen av Cecilia Davidsson, Alex Haridi, Tove Jansson

halvklotband
Köp boken

Det är till ett jäktat Mumindalen som mumintrollen vaknar upp till från sin vintervila. Något som heter Julen är tydligen på gång, och nu ska mat lagas och klappar inhandlas. Det hela verkar jättestressigt och familjen blir orolig. Men kanske kan de lära sig något av de frusna små knyttena? De är nämligen de enda som inte jäktar runt – de vill bara få vara tillsammans och titta på ljusen. Boken, som är baserad på Tove Janssons Granen, bjuder på magisk nostalgi och är en fin satsning för att nästa generation ska få uppleva Muminvärlden.

Bok 7

Jul i Bullerbyn av Astrid Lindgren

”Jag tycker synd om alla som inte bor i Bullerbyn”. Så säger Anna i Astrid Lindgrens barnboksklassiker och det kan man förstå – inte minst när det gäller den här stämningsfulla boken om när barnen firar jul. Här hjälps de åt med julstöket i Bullerbyn. Samtidigt som doften av pepparkakor och julklappslack sprider sig i huset, hugger de julgranar till alla gårdar och sätter upp kärvar till de små fåglarna.

Bok 8

Lisbet och Sambakungen. En ful jul av Emma Karinsdotter

Inbunden
Köp boken

Emma Karinsdotter är aktuell med en ny bok om Lisbeth och Sambakungen. Det närmar sig jul och hela klassen längtar nästan ihjäl sig. Men varken Lisbet eller hennes kompis Hanin firar jul och vet hur man gör. Lisbet blir allt mer sugen på att få fira en riktig jul. Problemet är bara att farmor Sambakungen hatar traditioner och vill göra allt på sitt eget sätt. Någon som däremot vet exakt hur julen bör firas är deras granne. Tyvärr är han en riktig surgubbe. Hur ska Lisbet våga närma sig honom för att komma över hans expertkunskap?

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.