Årets riktiga julklapp 2023 är - en bok
Boktips

Årets riktiga julklapp 2023 är - en bok

Årets riktiga julklapp är en bok - oavsett vad alla andra säger. Det slår sajten Prisjakt fast och ser en kraftig ökning i köpintresset för böcker.

Av: Selma Stories
Publicerad: 14 november 2023

Årets riktiga julklapp är en bok - oavsett vad alla andra säger. Det slår sajten Prisjakt fast och ser en kraftig ökning i köpintresset för böcker.

För 36:e året i rad utser HUI, Handelns utredningsinstitut, i veckan årets julklapp. Oavsett vilken populär och samtidsaktuell pryl eller företeelse som väljs så har sajten Prisjakt redan slagit fast vad som är 2023 års riktiga julklapp: en bok! Vi håller såklart med till 100 procent, en bok funkar alltid.

Kraftigt ökat köpintresse för böcker

Och läsa verkar svenskarna vilja göra, för böcker säljer som aldrig förr. Tillsammans med analysföretaget Kantar har Prisjakt undersökt intresset för olika julklappar under granen i år. Av tio alternativ med bland annat pengar, mobiltelefon och kläder på listan, blev boken det populäraste valet. Hela 35 procent de tillfrågade i undersökningen skulle uppskatta att få en bok i julklapp! Och enligt Svenska Bokhandlarföreningen slog boken försäljningsrekord under 2021 och var nära ett nytt rekord 2022. På Prisjakt har man sett en kraftig ökning i köpintresse där böcker var nära dubbelt så populära i november och december i fjol jämfört med två månader tidigare.

Tidlös och passar till allt

För 24 år sedan, 1999, var det boken som blev utsedd till årets julklapp. Men för oss boknördar är den ju lika given varje jul. För det är faktiskt svårt att komma på en sak som är mer tidlös eller passar lika många. Snarare är det ju titeln som ska bli rätt. För vad passar egentligen till en historieintresserad svärmor? Eller till en syster som gillar dystopier? Där kan förhoppningsvis våra boktips- och listor vara till hjälp och inspiration!

Boktips: 6 aktuella böcker att lägga under granen

Bok 1

Lofoten av Lars Lerin

I februari 1978 anländer den unge Lars Lerin för första gången till Lofoten. Trots att hans avsikt är att måla, möter han kärleken, och han stannar kvar i tolv år. Denna bok förenar konstverk och skisser med personliga reflektioner om årstidernas förflyttningar, livets nyanser, längtan, oro och den rika mångfalden i gråskalan. Det var här och då som det Lerinska ljuset föddes.

Bok 2

Vinterharen av Paula Lichtarowicz

Vinterharen utforskar moderskap, äktenskap och hopp i skuggan av det mörkaste. Lena, när livet ebbar ut, möter sina minnen – barndomen i Polen, drömmarna om att bli läkare och det motvilliga äktenskapet med en polsk officer. När andra världskriget rycker närmare återvänder Lena till sin hemby, men sovjetiska soldater förändrar allt över en natt. Stämplad som landsförrädare förvisas Lena och hennes familj till ett Sibiriskt arbetsläger. Under tundrans snö vilar det starkaste minnet – en förälskelse som sätter hela tillvaron på sin spets. Romanen, baserad på författarens farmors historia, kastar ljus över invasionen av Ukraina och dess aktuella relevans.

Översättare: Lena Karlin

Bok 3

Genom blå hagar av Claire Keegan

En ny bok av Claire Keegan är en högtidsstund för hennes engagerade läsare, och så är fallet med den svenska översättningen av Walk the Blue: Genom blå hagar. Denna mästerliga novellsamling presenterar åtta berättelser som skildrar irländska individer som brottas med sitt förflutna medan de navigerar mot en osäker framtid. Keegan fångar, som alltid, det mänskliga komplexiteten på ett helt unikt sätt.

Översättare: Erik Andersson

Bok 4

Kött och ande av Ulrika Kärnborg

Ulrika Kärnborg utforskar fantasifullt Marika Stiernstedts sista år, där den framstående författaren reflekterar över sin karriär och den komplexa relationen till Lubbe Nordström. Deras kärlekshistoria, som utvecklades till en snärjig situation, började likna ett fängelse som Marika kämpade för att befria sig från.

Bok 5

Till dig som famlar : korsdragspoesi av Pia Eriksson

Till dig som famlar är en rörande bok som uppmanar genom Pia Erikssons träffande texter och fantastiska illustrationer av Stina Wollter läsaren att sätta ord på sina känslor och utforska sig själv. Pia delar sina erfarenheter från svåra perioder för att trösta och skapa ordning i kaoset. Genom sina egna sökande i psykiatrins väntrum och terapistolar betonar hon vikten av att våga vara sig själv och inte anpassa sig för att passa in. Pia målar sina drömmar och fantasier i hopp om att nå och hjälpa dem som behöver hennes ord.

Bok 6

Resan till landet Längesen av Elsa Beskow

I Elsa Beskows klassiska sagoäventyr förvandlas en gammal trädstam till en flygdrake, som tar syskonen Kajsa och Kaj med till landet Längesen. Där möter de en förtvivlad prinsessa, vaktad av en elak drake, och en inlåst riddare som trollet håller fången i ett torn. Barnen måste rädda både riddaren och prinsessan samtidigt som de själva söker vägen hem. Resan till landet Längesen är en spännande högläsningsupplevelse med Elsas älskade illustrationer som utgavs först för hundra år sedan, och är en efterlängtad nyutgåva.

Läs mer