Read Hour uppmuntrar världen att läsa
Artiklar

Read Hour uppmuntrar världen att läsa

Många tillsammans kan göra stor skillnad. Det kommer världen att visa genom att 19:00 den 8 september läsa böcker tillsammans en timme. SelmaStories är en del av det viktiga initiativet och uppmuntrar alla följare att livesända sin läsning.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 01 september 2021

Många tillsammans kan göra stor skillnad. Det kommer världen att visa genom att 19:00 den 8 september läsa böcker tillsammans en timme. SelmaStories är en del av det viktiga initiativet och uppmuntrar alla följare att livesända sin läsning.

Trots att bokbranschen blomstrar minskar läskunnigheten bland ungdomar. Det noterade Barn- och ungdsomsstiftelsen i Finland för några år sedan och kom fram till att det behövdes krafttag för att visa hur viktig läskunnigheten är. Som ett resultat, och med inspiration från det välkända initiativet Earth Hour, infördes då en timmes läsning på FN:s läskunnighetsdag den 8 september mellan klockan 19 och 20. Initiativet blev mycket uppmärksammat över hela Finland, och i år har det gått vidare och blivit internationellt.

Positiv känsla ger engagemang

– Read Hour har varit en enorm framgångssaga i Finland och samlat dussintals organisationer från olika sektorer för att stödja ett gemensamt mål. Den positiva känslan har hjälpt oss att samla ihop stort engagemang kring initiativet, nu också utanför Finland, säger Olli Alanen, som är VD för Barn- och ungdomsstiftelsen i Finland.

Bland annat har Bonnierförlagen gått in som officiell partner i projektet, och alla förlag i förlagshuset kommer att uppmuntra till läsning under Read Hour.

“Läsning är såklart viktigt, men det är framförallt något roligt, lustfyllt och härligt”

­– Att locka till läsning är inte bara något som är viktigt för oss som jobbar med böcker; det är på riktigt viktigt för hela samhället och det känns därför självklart för oss på Bonnierförlagen att vara med som partner till Read Hour. Det finns många initiativ som försöker sätta sökljuset på just den här frågan, men det är inte så lätt att nå igenom bruset och i rätt tonart. Read Hour har lyckats med just det och har en lustylld och skön inställning till frågan som rimmar väldigt väl med hur vi på Bonnierförlagen ser på det. Läsning är såklart viktigt, men det är framförallt något roligt, lustfyllt och härligt. Och ja, jag kommer självklart vara med och läsa den åttonde, säger Bonnierförlagens VD Mattias Fyrenius

SelmaStories sänder live under Read Hour

SelmaStories kommer under veckan före Read Hour att uppmuntra sina följare, samt författare och influencers att öppna sina egna Instagramkonton för tyst läsning under Read Hour genom att sända live medan de läser högt. Även redaktionen kommer att läsa, på SelmaStories Instagram.

– SelmaStories har ett stort antal mycket engagerade följare över hela Sverige och vi hoppas på stort engagemang. Vi brinner för allas rätt till läsning och vill verkligen visa detta genom att ta aktiv del i Read Hour, säger kanalansvarig Johanna Stenius.

Vill du vara med?

Det är enkelt! Ställ klockan på 19:00 den 8 september och ta fram din favoritbok!

Vill du läsa live med SelmaStories och ha en egen bild att dela inför detta? Mejla redaktion@selmastories.se så hjälper vi till.

En sida till? Fortsätt läs!