11 romaner som utspelar sig på hotell
Boktips

11 romaner som utspelar sig på hotell

Bland hotellrummens väggar och korridorer uppstår både äventyr, skräck och romantik. Vi tipsar om elva böcker som bjuder på både lyxiga miljöer och fasansfulla upptäckter.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Getty
Publicerad: 10 februari 2022

Bland hotellrummens väggar och korridorer uppstår både äventyr, skräck och romantik. Vi tipsar om elva böcker som bjuder på både lyxiga miljöer och fasansfulla upptäckter.

Bok 1

Magnificat av Linnea Axelsson

Kartonnage
Köp boken

Linnea Axelssons återkomst är en av vårens stora litteraturhändelser! Hon tilldelades Augustpriset för eposet Ædnan och i mars kommer hennes nya roman Magnificat som är en berättelse om sorg och förälskelse.

”Hon bor utanför Paris med mannen och deras flicka. En morgon, i ett hotellrum som hennes vän bokat, sitter pojken som dog när han var nitton år där. Vännen har bett om en ofattbar tjänst. Under vandringen hem har hon pojken med sig, liksom allt som hon lämnat i Sverige.”

Bok 2

Städerskan av Nita Prose

Nita Proses debutroman utspelar sig på det anrika Regency Hotell där Molly jobbar som städerska. Hon är expert på sitt jobb, men har det desto svårare med det sociala. Livet är tufft just nu. Mollys mormor har nyss dött och dessutom har en så kallad pojkvän blåst henne på pengar. Och när hon ska städa i affärsmannen Charles Blacks svit hittar hon honom död i sängen…

Bok 3

Nya tider på Flanagans av Åsa Hellberg

Frankie älskar att driva hotell. Systern Billie däremot är långt borta och fokuserar på sin skådespelarkarriär, men det gör inget. Så länge Frankie har sin familj och teamet på Flanagans vid sin sida kan hon utföra mirakel. Men när hennes äktenskap spricker kraschar hon och det blir tydligt att Frankie inte längre klarar sig på egen hand. För Billie kommer ropet på hjälp olägligt. Hon har precis landat filmrollen som alla stjärnor och konkurrenter vill ha, har flyttat till New York och är vilt förälskad. Världen ligger öppen för henne. Men hur säger man nej till en älskad syster?

Läs mer: Allt du behöver veta om Flanagans-serien

Bok 4

När livet börjar om av Lucy Dillon

Jason och Libby har lämnat storstaden London för att ta över ett familjehotell ute på landet. Hotellet ska bli ett lyxigt ställe dit man flyr, särskilt ägnat för storstadsmänniskor som är stressade. Men när projektet sätts igång börjar Libby undra om detta var den nystart hon och Jason verkligen behövde?

När en kvinna blir påkörd utanför huset en dag börjar en ny resa. Kvinnan har tappat minnet och när Libby råder kvinnan att stanna kvar på hotellet sker en rad positiva händelser. Detta blir början på mer än bara en dröm.

 

Bok 5

Efter mörkrets inbrott av Haruki Murakami

Systrarna Eri och Mari befinner sig på olika sidor om dröm och natt. Eri tycks inte vakna fastän hon ligger i sängen med tv:n påslagen och Mari kan inte somna. Efter mörkrets inbrott stöter Mari på den unge Takahasi,  jazztrombonisten, som med bestämdhet hävdar att de träffats tidigare. Under de följande timmarna möter hon även en kvinnlig före detta brottare som nu jobbar som nattportier på ett hotell med dåligt rykte och en kinesisk prostituerad som på samma hotell blivit brutalt misshandlad av en affärsman. Fram till morgonen korsas deras vägar fler än bara en gång och deras gåtor drar dem allt närmare varandra.

Bok 6

En gentleman i Moskva av Amor Towles

Storpocket
Köp boken

I juni 1922 eskorteras greve Alexander Rostov från en rättegångssal i Moskva till det fashionabla Hotell Metropol – beläget mittemot Kreml – där han under flera år bott i en lyxsvit. Han har stått åtalad för en dikt han skrivit och lyckades med nöd och näppe undkomma dödsstraff. Istället döms han till husarrest på obestämd tid och förflyttas till ett litet vindsrum på hotellet. Medan Sovjetunionen genomgår stora och våldsamma omvälvningar försöker greven skapa en ny mening och rikedom i sitt liv. Han lär känna Nina, en nioårig flicka, som blir hans ledsagare in i hotellets sällsamma värld. En gentleman i Moskva har hyllats världen över och fick en plats på Barack Obamas lista över favoritböcker 2017.

Läs mer: Så blev En gentleman i Moskva en framgångssaga världen över

Bok 7

Birdy Finchs nya liv av Lizzy Dent

Den smått galna och kaotiska Birdy Finch befinner sig på en dålig plats i livet. Hon är arbetslös och bor på sin bästa väns soffa. När bästa vännen, Heather, väljer att åka utomlands med sin pojkvän ser Birdy sin chans att ta över hennes sommarjobb på ett nedgånget hotel i det skotska höglandet. Det ingen vet är att hon tackar ja till jobbet under Heathers namn.

När hon kommer fram till Skottland inser hon att hotellet håller på att renoveras och att den nya kocken är en stjärnkock. Det här kommer bli allt annat än ett enkelt sommarjobb. Snart börjar hon falla för kökschefen James och lögnen blir allt svårare att stå ut med.

Bok 8

Jul på det lilla hotellet vid havet av Jenny Colgan

Det här är fjärde delen i serien om Flora på ön Mure. Flora Mackenzies bror har inte kommit över sorgen efter sin partner Coltan och Flora vill hjälpa honom på bättre tankar. Det gamla hotellet vid vattnet var Coltans projekt och med hjälp av Floras hjälp kan han se till att slutföra det. Planen är att det ska bli ett mysigt hotell med tända brasor och god mat men det verkar bli svårare än så. Den enda som är intresserad av att jobba på hotellet är en fransk kock, en norsk bortskämd kökspojke och en blyg köksassistent. Frågan är om Flora och brodern kommer lyckas öppna hotellet i tid?

Bok 9

Det lilla hotellet på rue d´Amour av Dag Öhrlund

På rum nummer ett på Hôtel d Amour berättar hotellrummet historier om de människor som kommer och går. La clé, nyckeln, följer med gästerna ut på stan och kan berätta vad som händer där. La fenêtre, fönstret, förklarar vad som händer ute på gatan och Bakélite, den gamla telefonen skvallrar om inkommande samtal.

I berättelsen får vi även följa städerskan Estelle som flytt från sin elaka far. Hon har en längtan efter kärlek. Hotellrummet upplever sorg och glädje, hopp och förtvivlan. Och tro det eller ej, ett giftmord. Rummet och besökarna är alla rädda för att den skrikande ägaren Darcel Chagal ska sälja hotellet.

Bok 10

The Shining - Varsel av Stephen King

The Shining var Stephen Kings tredje utgivna roman och den blev hans stora internationella genombrott. Boken ligger också till grund för Stanley Kubricks klassiska skräckfilm The Shining med Jack Nicholson i huvudrollen. Jack Torrance får i uppdrag att ta hand om det isolerade Overlook Hotel över vintern. Sonen Danny är synsk och ser hotellets fasansfulla förflutna och de onda krafter som väntar på familjen…

Bok 11

Sviten av Denise Rudberg, Mikaela Bley

flexband
Köp boken

På Lydmar Hotel i Stockholm hittas en sjuttonårig flicka död. Vad hände egentligen på rum 403 kvällen innan? Jonas ”Väggen” Berg försöker nu pressa ut sanningen från gänget som festade på hotellrummet. Men alla verkar ha någonting att dölja. Vad gjorde några äldre herrar med ett gäng unga tjejer i en svit? Och hur kommer det sig att Cornelia Westerlund är död?

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.