5 böcker när du vill känna dig äventyrlig i hängmattan
Biografier

5 böcker när du vill känna dig äventyrlig i hängmattan

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 22 juni 2017

Upplev ett spektakulärt konstnärsliv, ta den första flygturen över Atlanten, hamna i världar av is och eld – allt på behörigt avstånd, om du skulle behöva ta en paus för eventuell tupplur eller vätskepaus. De bästa äventyren upplevs från hängmattan!

Historien om Charles A. Lindbergh av Lennart Pehrson

Lennart Pehrson bok om den legendariske flygaren Charles A. Lindbergh.

Den 21 maj 1927 när Lindbergh landar i Paris är det som en hjälte: efter att ensam ha flugit över Atlanten och trotsat både oväder och mörker, stiger han likt en messias ut ur planet. Men när hans knappt tvåårige son kidnappas och hittas död, övergår triumfen i tragedi och då Lindbergh under andra världskriget anklagas för att gå nazisternas ärenden är han inte längre någon idol. Mannen som hyllats som en modern Jesus är plötsligt en Judas.

Gå genom väggar av Marina Abramovic och James Kaplan 

Dröm dig bort till ett spektakulärt konstnärsliv och kliv in i huvudet på performancekonstnären Marina Abramovic, född i Serbien av föräldrar som varit partisaner under andra världskriget, och inte ger ett helt kärleksfullt intryck. Idag har Marina köpt sig ett gods i Hudson, New York, men även hunnit besöka och bo på en mängd platser världen över, skapat konst genom att slita loss sitt hår, vandrat genom öknen, gift sig, skilt sig, haft ett långt förhållande med Ulay (en inte alls lika framgångsrik performancekonstnär som Marina själv), suttit på en stol på Moma flera månader i sträck (den största presentationen av performance i museets historia), blivit professor och hedersdoktor och haft en konflikt med den montenegrinska kulturminister. För att nämna en bråkdel…

Kampen om Järntronen (Game of thrones) George R.R. Martin
Det är drakar, någon mur som verkar väldigt farlig, det är starka män och ännu starkare kvinnor, huvuden rullar och ammunitionen viner genom luften. Dessutom finns denna tegelsten (och alla dess senare delar) i pocket, så du slipper skada näsan om du råkar somna i hängmattan (fast det är låg sannolikhet att du gör det med tanke på nivån av äventyr dessa böcker har att erbjuda!).

Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare av Sarah Sheppard
Sarah Sheppards illustrationer kan få vem som helst att drömma sig bort till världens alla hörn. Läsaren får reda på var man hittar allt från giftiga djur till ädelstenar, var någonstans i världen det kan ske en jordbävning och var man hittar de djupaste haven. Efter att ha läst denna bok kommer du inte vilja ligga kvar i hängmattan, utan ge dig ut på expedition!

Fyra dagar i Kabul av Anna Tell
Författaren Anna Tell vet vad hon skriver om – hon har nämligen själv varit stationerad bland annat i Kabul och har flera års erfarenhet av operativt arbete inom Försvarsmakten. Fyra dagar i Kabul är den första boken i en serie om förhandlaren Amanda Lund, som hamnar mitt i hetluften när två svenska diplomater kidnappas i Kabul. I en kamp mot klockan jagar hon svar i en härva av mord, heroin och sex.

Av Stephanie Tärnqvist

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!