Augustpriset 2023: här är vinnarna och de nominerade
Biografier

Augustpriset 2023: här är vinnarna och de nominerade

Högtidsdags i litteraturvärlden! Här är vinnarna av Augustpriset 2023. Men alla de nominerade kan räknas till årets bästa boktips!

Publicerad: 23 oktober 2023

Högtidsdags i litteraturvärlden! Här är vinnarna av Augustpriset 2023. Men alla de nominerade kan räknas till årets bästa boktips!

Vinnarna

Årets svenska skönlitterära bok

 

Jävla Karlar

Jävla Karlar

Andrev Walden

Årets svenska fackbok

Zorn - En tid, ett liv

Zorn - En tid, ett liv

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Vitsippor och pissråttor

Vitsippor och pissråttor

Oskar Kroon och Hanna Klinthage

Alla nominerade böcker

Årets svenska skönlitterära bok

Bok 1

Studie i mänskligt beteende av Lena Andersson

Studie i mänskligt beteende är en djupdykning i kvinnors inre liv, där karaktärerna strävar efter att förstå sin plats i världen, samtidigt som de kämpar med kommunikation och en nästan ödesmättad längtan efter mänsklig anslutning. Genom observationer och känslofyllda ögonblick skildrar Lena Andersson en mosaik av erfarenheter, från kampen mot personlig skam till den komplicerade dynamiken i relationer och ensamhet.

Bok 2

Moral : en roman av Lydia Ekström Lindbäck

En inträngande berättelse som utforskar gränserna mellan makt och åtrå i den akademisken värld, centrerad kring Anna, en doktorand i moralfilosofi i Tjeckien. Hennes förhållande med sin handledare kastar dem båda in i en virvel av begär och etiska dilemman. Kritiker har prisat boken för dess raffinerade sammansmältning av erotik och filosofiska diskussioner, där Lydia Ekström Lindbäcks djupa förståelse för filosofi skiner igenom i en berättelse som är lika initierad som den är tillgänglig.

Bok 3

Spindelbjörken av Pär Hansson

En man återvänder med sin familj till rötterna i Västerbotten, där han konfronteras med sitt förflutna genom minnen av sin barndom. Joel, barnet, som kommunicerar med får och ser världen från ett fågelperspektiv. I skuggan av sitt tidigare jag och ett landskap som omformats av tiden, brottas den nu vuxna mannen med djupa frågor om skam, ilska och kärlekens ursprung, medan han drömmer om en enklare tillvaro i en timrad stuga.

Bok 4

Systrarna av Jonas Hassen Khemiri

När de mystiska systrarna Ina, Evelyn och Anastasia flyttar in i Jonas kvarter, blir inget sig likt. Trots att de är svenska, pratar de engelska sinsemellan och var och en besitter unika talanger – från basket till att berätta historier och ett skickligt bruk av en butterflykniv. Jonas upptäcker snart systrarnas oväntade koppling till hans egen familjehistoria, särskilt hans fars dunkla förflutna. Genom tre decennier av gemensamma upplevelser, festligheter, triumfer och tragedier, plågas både Jonas och systrarna av en skuggande känsla av en gammal förbannelse, som säger att allt de håller kärt kommer att gå förlorat – en förbannelse som leder tillbaka till en annan tid, ett annat ställe.

Bok 5

Satansviskningar av Sami Said

Satanviskningar av Sami Said förvandlar en isolerad internatskola i öknen, avsedd för flickor ansedda som besvärliga, till en hypnotiserande berättelse om uppror och självupptäckt. Skolans tyranniska Föreståndarinna försöker omskapa eleverna, men deras inre demoner, symboliserade av Satans ständiga viskningar, driver dem istället till hemliga utflykter bland öknens tistlar i sökandet efter frälsning. När nyheten om deras älskade undergroundartist Assam Los död sprids, tänds ett upprorsfrö som hotar att förstöra allt.

Bok 6

Jävla karlarav Andrew Walden

Med absolut gehör skildrar Andrev Walden en pojkes turbulenta uppväxt i skuggan av en familjehemlighet avslöjad julen 1983. Genom en kalejdoskopisk berättelse om sökandet efter en biologisk far bland en rad stegfäder, utforskar Walden arvet från 68-rörelsen, moderskap, kärlekens nyckfullhet och manlighetens många ansikten, allt medan han balanserar det triviala med det groteska.

Årets svenska fackbok

Bok 1

Landet utanför. Sverige och kriget 1943-1945 av Henrik Berggren

I den gripande finalen av sin trilogi om Sverige under andra världskriget, navigerar Henrik Berggren läsaren genom landets kämpande steg mot en alltmer osäker framtid, särskilt efter 1942 års avgörande slag som markerade en vändpunkt i kriget. Trots det omgivande trycket och kraven på att anpassa sig till de allierades ställning, kvarstår Sverige i en försiktig balans, en eftergiftspolitik under fortsatt tysk omringning. Genom att väva samman berättelser från vardagslivets källor som tidningar, personliga brev och litterära verk, målar Berggren upp en nation som söker normalitet i kulturella uttryck och familjebildning, samtidigt som krigets mörker, särskilt nazisternas förintelse, kastar långa skuggor över det svenska psyket.

Bok 2

Vakna, mitt folk! : det judiska Europa mellan den franska revolutionen och den ryska av Eva Ekselius

En bok som kastar ljus över den tumultartade perioden mellan den franska och ryska revolutionen, en tid som inte bara vittnar om betydande kulturella och industriella framsteg, utan också markerar judarnas övergång från en isolerad minoritet till att bli en inflytelserik kraft i det europeiska samhället. Boken utforskar den judiska nationalismens uppkomst i skuggan av Europa under förändring, där revolutioner och nationalismen tar form.

Bok 3

Sundsvallsoligarken: en berättelse om hur Ryssland lurade väst av Knut Kainz Rognerud

Sundsvallsoligarken” skildrar Oleg Deripaska, en mäktig figur i Rysslands ekonomiska landskap. Boken belyser även hur ryska rikedomar har skapat en mörk underström av inflytande i Europa, inklusive Sverige, vilket driver fram acceptans av förmögenheter skuggade av kriminalitet och korruption.

Bok 4

<. När världen öppnades av Anna Lihammer & Ted Hesselbom

Vikingatider utmanar den stereotypa bilden av hornbärande krigare, och presenterar istället vikingatiden som en epok präglad av global expansion, kulturell nyfikenhet och långväga mänskliga interaktioner som sträckte sig över fyra århundraden. Boken drar nytta av den senaste forskningen och arkeologiska upptäckter för att skildra en dynamisk tid då skandinaver inte bara reste och handlade utan också utbytte idéer och erfarenheter, lämnade spår världen över och bidrog till fundamentala globala förändringar.

Bok 5

Älskade bror : en rapport från gängvåldets Sverige av Lisa dos Santos

Åklagaren Lisa dos Santos ger en insiktsfull inblick i kampen mot gängrelaterad brottslighet, med en fokus på ett mord på Årstabron. Med hjälp av FBI:s avkryptering av tjänsten Anom avslöjades gängmedlemmarnas brutala mordplanering, vilket spelade en central roll i en uppmärksammad rättegång. Boken kastar ljus över utmaningarna inom rättsväsendet, där teknologisk utveckling ofta överträffar lagstiftningen och tystnadskulturen dominerar. Det är en gripande skildring av verkligheten bakom rubrikerna

Bok 6

Zorn - ett liv, en tid av Per Svensson

Per Svenssons biografi, rik på källor, avslöjar Zorn i sin helhet, från hans rötter i Mora till hans triumfer i storstäder som London, Paris och Chicago, och skärskådar mannen bakom myterna. Det är historien om en svensk konstnärlig mästare som tog världen med storm, men som slutligen kämpade med sin inre verklighet.

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Bok 1

De tar allt ifrån mig av Linda Jones

Femtonåriga Frida navigerar genom en uppväxt i ett avfolkande Sverige, där jakten är byns sista tillflykt. När en mystisk varelse och en avbruten älgjakt kastar byn in i en strid om autonomi, brottas Frida med maktdynamik och mystiska nya bekantskaper, inklusive den gåtfulla Emmy och den rebelliske Frej.

Bok 2

Vitsippor och pissråttor av Oskar Kroon & Hanna Klinthage

En berörande skildring av syskonskap, mod och att stå upp för den man älskar, även när det innebär att bekämpa ”pissråttor” som hotar att förstöra allt. I denna berättelse kämpar Kaj för att skydda sin excentriska storebror Krister, som ofta missförstås av omvärlden. När en oväntad fara uppstår, tvingas Kaj agera för att rädda sin bror. Denna tankeväckande bok, skriven av Oskar Kroon och illustrerad av Hanna Klinthage, utforskar de djupa banden som håller syskon samman genom livets mörkaste stunder.

Bok 3

Alla äter alla av Aron Landahl

En storslagen naturbok som med sitt liggande format drar in läsaren i djurvärldens skoningslösa verklighet, där överlevnad ofta innebär att vara både jägare och byte. Varje uppslag är en egen berättelse, som med både skönhet och brutalitet skildrar djurens ständiga kamp för näring.

Bok 4

Hundägarna av Frida Nilsson

I nomineringen ingår även Kattjägarna.

Ett spännande dubbeläventyr där människor och hundar står sida vid sid. Hundägarna tar oss med på Martins gripande jakt efter sin biologiska far, tillsammans med den enögda hunden Jack, en resa som kantas av oväntade möten och upptcäkter. I uppföljaren Kattjägarna är Martin i klorna på ett illasinnat hundpar, kämpar för att rädda sin fängslade vän Jack och återförenas med sin nyupptäckta far. Denna tvådelade saga, inspirerad av Harry Martinsons klassiker, är en djupdykning i lojalitet, familjeband och överlevnad

Bok 5

Kompassens hjärta av Anna Thulin

I Kompassens hjärta möter vi Hugo, som lever trångt i ett hus lika litet som en tändsticksask, och Momo, nyss anländ från ett krigshärjat Syrien, båda fast i Kallsund, en iskall plats i norr. De tvingas samarbeta när Hugos far mystiskt försvinner, en händelse som leder dem på en äventyrlig resa genom tät skog och mot mystiska platser. Denna debutroman av Anna Thulin väver samman berättelser om komplicerade familjerelationer och utanförskap med trådar av hopp och värme,

Bok 6

Presenten av Emma Virke och Emelie Östergren

En ovanlig och överraskande bok där läsaren först anländer till Billys födelsedagsfest bara för att upptäcka att festen är över, men ett ensamt paket återstår. Detta paket visar sig vara en bok om Klas-Bertil från en svunnen tid, som i sin tur innefattar har en bok om en hund vid namn Pim, som magiskt hoppar från sin boksida till Klas-Bertils verklighet, och sedan vidare in i Billys. Skapad av Emma Virke och Emelie Östergren, bjuder Presenten på en ovanlig läsupplevelse med tre böcker i varierande storlekar som sammanflätas