9 berättelser från andra världskriget
9 berättelser från andra världskriget
Böckerna

9 berättelser från andra världskriget

Av: Meja Uhlander
Publicerad: 20 februari 2019

Det finns fortfarande berättelser om andra världskriget som inte har berättats. Var gömde nazisterna sitt stöldgods efter andra världskrigets slut? Och vilka var kvinnorna som riskerade sina liv inom den svenska underrättelsetjänsten? Vi listar 9 böcker som berättar något nytt om andra världskriget. 

1. Naziguldet och de invigdas hemlighet av Marcus Wallén

Under andra världskriget plundrade nazisterna den judiska befolkningen på guld, konst och kontanter. Men vad hände egentligen med den tyska riksbankens tillgångar vid Tredje rikets undergång 1945? Och vilka var människorna bakom dessa brott? Än idag saknas fortfarande delar av stöldgodset, men rykten säger att nazisterna gömde det i krigets slutskede. Journalisten Marcus Wallén tar oss med på en skattjakt som följer mellan Alperna, Medelhavet och ända till Stockholm. Naziguldet och de invigdas hemlighet är en berättelse om historiens värsta rövarstat och andra världskriget ur ett finansiellt perspektiv.

Köp boken här.

2. Landsmän av Bo Lidegaard

I oktober 1943 flydde merparten av de danska judarna till Sverige. Men hur gick det till? Hur vågade det danska folket trotsa tyskarna och vägra lämna ut sina judiska landsmän? I Landsmän ger Bo Lidegaard för första gången en fullständig bild av historien. Med hjälp av dagböcker, brev, tidningsartiklar och dokument, undersöker han vad som är myt och vad som är sanning om de dramatiska händelserna då mer än 7000 människor desperat flydde undan nazisterna och tog sig till säkerheten i Sverige.

Köp boken här.

3. Avgrunden av Kim Leine

I Avgrunden reser de danska tvillingarna Kaj och Ib Gottlieb till Finland för att strida som frivilliga i inbördeskriget, och delta i stormningen av Tammerfors. Efter deras möte med krigets fasansfulla verklighet får vi följa bröderna från ungdomen, genom förälskelser och besvikelser, drifter och sjukdomar, till Leipzig, Paris och Geneve. Kim Leine lotsar oss genom 1920-talets fredstid, vidare till 1930-talets oroligheter med tilltagande nazism och antisemitism. Slutligen befinner vi oss åter i krig och Kaj och Ib måste navigera i ett riskfyllt spel bland Gestapomän på Köpenhamns gator.

Köp boken här.

4. Ödesdigra val av Ian Kershaw

I Ödesdigra val belyser historikern Ian Kershaw det vi inte redan vet om andra världskriget. Han är expert på Hitler och tredje riket och berättar här om de tio nyckelbeslut som i hög grad kom att bestämma krigets utgång. Kershaw visar att krigets vändningar var direkta resultat av enskilda människors handlande – så som att Hitler valde att attackera Sovjetunionen, Roosevelt beslöt att hjälpa Storbritannien, Japan bestämde att ge sig ut i krig. Genom att belysa individerna får vi en inblick i de komplicerade maktstrukturer och personliga intressen som kom att forma andra världskriget och vår moderna historia.

Köp boken här.

5. Befriaren av Alex Kershaw

Det här är berättelsen om den amerikanske officeren Felix Spark. Under 500 dagar strider han genom Europa under andra världskriget. Han kämpar mot tyskarna på Sicilien och deltar i blodiga strider i Italien. Men kampen tar inte slut där. På väg mot München, får Sparks och hans förband order om att bege sig till koncentrationslägret Dachau. Där blir han en av de första att bevittna den mänskliga tragedi som utspelar sig innanför lägrets grindar. Befriaren är en otrolig skildring av soldaten Sparks ofattbara öde.

Köp boken här.

6. Innanför murarna av Maria Ernestam

Maria Ernestams gripande roman utspelar sig på den franska landsbygden i Normandie. Där ligger ett gammalt mytomspunnet kloster vars bibliotek lockar forskare från hela världen. Sofi lämnar Sverige och ett trasigt äktenskap bakom sig och bosätter sig på klostret för att skriva. Men hon hittar aldrig det lugn hon söker. Även klostret bär på en mörk historia och Sofi plågas snart av syner och drömmar om det som skedde där under andra världskriget. Soldaternas öden tvinnas samman med hennes och till slut vet hon varken ut eller in. Vem kan hon lita på? Och vem hemsöker henne med viskningar och knackningar?

Köp boken här.

7. Andra världskrigets övergivna platser av Michael Kerrigan

Det här är en bok för dig som är intresserad av lämningar från andra världskriget. Michael Kerrigan tar med oss på en resa, 70 år tillbaka i tiden, till övergivna försvarstorn, bunkrar, ubåtsbaser och skeppsvrak. Platser som helt har lämnats åt sitt öde och som vittnar om en svunnen tid.

Köp boken här.

8. Sekreterarklubben av Jan Bergman

I Sekreterarklubben berättar Jan Bergman om de unga kvinnor som riskerade sina liv inom den svenska underrättelsetjänsten under andra världskriget. Det här är historien om den så kallade C-byrån och de kvinnor som jobbade som kurirer, infiltratörer, informanter och ”eskortflickor”. Några av kvinnorna kallades för ”svalor” och stod lägst i rang inom underrättelsearbetet, men var samtidigt de som tog de största riskerna, offrade sina kroppar, sin framtid och ibland även sina liv. Tack vare ”svalorna” kunde man knäcka de tyska kodsystemen och få tillgång till information som var avgörande för Sverige under krigsåren.

Köp boken här.

En sida till? Fortsätt läs!