Bild från Holocaust Memorial Museum, Washington. 18 böcker som håller minnet av Förintelsen levande
Böckerna

18 böcker som håller minnet av Förintelsen levande

Snart försvinner de sista ögonvittnena till Förintelsen. Vi listar böckerna som hjälper oss att minnas det fasansfulla.

Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 05 oktober 2021

Snart försvinner de sista ögonvittnena till Förintelsen. Vi listar böckerna som hjälper oss att minnas det fasansfulla.

De överlevare från Förintelsen som fortfarande är i livet är idag mellan 90 och 100 år gamla. Med dem försvinner de sista ögonvittnena till nazisternas fasansfulla brott mot mänskligheten. Men vi måste låta vittnesmålen leva vidare, och ett sätt är förstås genom att läsa. Här är 18 böcker som på olika sätt håller minnet levande.

18 böcker som håller minnet av Förintelsen levande

Eddie Jaku betraktade sig alltid först och främst som tysk, i andra hand som jude. Han var stolt över sitt land. Men allt detta förändrades den 9 november 1938, då han misshandlades, arresterades och fördes till koncentrationsläger. Under satt Eddie fängslad i Auschwitz, där han utsattes för otänkbara fasor. Han förlorade sin familj, sina vänner och sitt land.

När han överlevde förintelsen bestämde sig Eddie att möta varje dag med ett leende under resten av sitt liv. Han bestämde sig för att hylla alla som dött genom att berätta sin historia, dela sin visdom och leva ett så bra liv som möjliga. Han känner att han är den lyckligaste mannen på jorden. Den lyckligaste mannen på jorden är en stark, hjärtskärande och hoppfull berättelse om hur lycka kan hittas även i de mörkaste av tiderna.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

2. Förintelsens barn av Margit Silberstein

18 böcker som håller minnet av Förintelsen levande

Auschwitz, själva symbolen för nazisternas dödsmaskineri, befriades den 27 januari 1945. Men Förintelsen slutade inte där. Den gick i arv och sipprade in i blodomloppet hos Förintelsens barn. Det här är en bok om det tunga arvet, om känslan att finnas till istället för alla de som slutade sina liv i gaskamrarna. I barnen skulle en förlorad värld återuppstå. Vem kan leva upp till det? Margit Silberstein berättar här om sina föräldrar, som möts igen efter kriget, i Norrköping. Om deras strävan att i skuggan av de döda, bygga ett nytt liv i det svenska folkhemmet. Den handlar också om hennes egen historia i två världar, den judiska och den andra stora världen.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

3. Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson

18 böcker som håller minnet av Förintelsen levande

En höstkväll 1993 står Hedwig Johansson i fönstret och hör skinnhuvudena skandera nerför gatan: Sieg Heil! Sieg Heil! Återigen hör hon de röster som för mer än femtio år sedan skrek detsamma, men då på en gata i Mainz i Tyskland. Hedwig förstår att nu är tidpunkten inne att berätta den historia hon så länge burit på, nu när det finns röster som dagligen påminner henne om den tragedi hon bevittnade på så nära håll. Vibeke Olssons roman handlar om kärleken mellan Hedwig och SS-mannen Wilhelm Schurbiegel. Det är en drabbande skildring av tiden kring och under andra världskriget i Tyskland, men också en berättelse om ett Sverige då och nu.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

4. Ting som bär våra minnen av Dina och Jovan Rajs

18 böcker som håller minnet av Förintelsen levande

Dina och Jovan Rajs föddes i forna Jugoslavien och deras uppväxt präglades av förintelsen. Dina som gömd med falska identitetshandlingar och i ständig rädsla för att bli upptäckt, Jovan både som gömd och som fånge i flera koncentrationsläger. I Ting som bär våra minnen berättar de sin historia genom saker som de har burit med sig genom livet. En papperslapp, en förlovningsring, ett schackspel. Saker som vittnar om ett liv som överlevande, saker som gömdes när de tvingades lämna sina hem. Ting som påminner om deras historia och påverkat deras sätt att tänka och känna.

Boken finns här.
Lyssna på boken här.

Läs mer: Förintelsen utplånade deras barndom – nu berättar de om tingen som blev kvar

5. Resenären av Ulrich Alexander Boschwitz

18 böcker som håller minnet av Förintelsen levande

En bok med en fascinerande historia. Resenären skrevs omdelbart efter Kristallnatten 1938, men låg bortglömt i flera år och gavs ut på tyska första gången 2018. På kvällen den 9 november 1938 bankar det på dörren till familjen Silbermanns våning i Berlin. Otto Silbermann lyckas ta sig ut genom bakdörren och räddas. Han är oförmögen att att återvända till sitt vandaliserade hem. Istället vandrar han genom staden. Runt omkring pågår livet som vanligt, samtidigt som han själv i ett slag blivit villebråd. Han har hört berättelser om bekanta som fängslats eller försvunnet men har tänkt att förföljelserna inta angår honom. I ett desperat försök att rädda det som räddas kan stiger han på ett tåg.

Boken finns här.

Läs också: Boken var bortglömd i 70 år — nu publiceras den

18 böcker som håller minnet av Förintelsen levande

En modern klassiker som nyligen kom ny samlingsvolym. I Ulrike och kriget har andra världskriget just brutit ut. Ulrike har under sin skoltid blivit utsatt för Hitlers propagandaapparat och är därför vid tretton års ålder en helhjärtad nationalsocialist. Hon tror blint på Tysklands rättvisa och slutliga seger. Utan att ifrågasätta utstår hon bombangrepp, sömnlösa nätter, hunger och kyla. I den fristående uppföljaren Ulrike och freden möter vi Ulrike när kriget är slut och drömmen om ett Stor-Tyskland är grusad. Ulrike har förlorat allt, sina föräldrar, två bröder och sin tro på Gud. Ulrikes lön som städerska på Hauptbahnhof räcker inte och för att överleva börjar hon prostituera sig.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

7. Witnesses av Mikael Jansson

Den världsberömde modefotografen Mikael Jansson fick 2017 ett stipendium för att fotografera Förintelsens överlevare i Sverige. Arbetet utmynnade i en diger samling bilder som visades på en fotoutställning på Kulturhuset i Stockholm. Det unika materialet publicerades också parallellt i boken Witnesses. Den består av en arkivbox som innehåller nio stora ark i tabloidformat som berättar genom bilder och citat från de överlevande.

– Det är väldigt viktigt att aldrig sluta berätta de här historierna. Att ta själva bilderna är ju ganska likt andra fotograferingar jag gjort, men alla möten och historier har varit så oerhört starka och gripande att jag stundtals inte kunnat plåta. Jag har träffat fantastiska människor, säger Mikael Jansson.

Köp boken här.

8. Med förintelsen i bagaget av Sioma Zubicky

Sioma Zubicky växte upp i en cirkusfamilj i Berlin. Som xylofonspelande musikaliskt underbarn turnerade han runt i Europa, tills han som 17-åring deporterades till Auschwitz 1943. Till Sverige kom han 1947, där han så småningom blev journalist.

När Sioma gick bort 2014 hade han hunnit föreläsa om sitt liv och om främlingsfientlighet för nära en miljon skolungdomar i Sverige. ”Ett sätt att bearbeta erfarenheterna och vända dem till något konstruktivt”, som han beskrev det själv.

I Med Förintelsen i bagaget berättar Sioma Zubicky om sin barndom och den fruktansvärda tiden i koncentrationsläger, där hans familj mördades.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

 

9. Vägen till Nürnberg av Philippe Sands

När juristen Philippe Sands får en inbjudan att föreläsa i Lviv i Ukraina öppnas en okänd dörr till hans familjs historia. Med utgångspunkt i morfaderns flykt undan nazisterna inleds en andlös resa som tar läsaren från det forna Lemberg till rättegångens Nürnberg.

Prisbelönta Vägen till Nürnberg är en berättelse om folkmord, familjehemligheter och drömmen om rättvisa.

Köp boken här.

Missa inte! 11 fascinerande berättelser från andra världskriget

 

10. Den svarta jorden av Timothy Snyder

Timothy Snyder ger oss en ny bild av Förintelsen i Den svarta jorden. Här knyter han 1900-talets stora tragedi till samtiden och ser massmordet på judarna som något som fortfarande ligger mycket nära.

Enligt Snyder äventyrar vi framtiden i vår bristande förståelse av Förintelsen. Det tidiga 2000-talet har på många sätt kommit att likna 1920-talet. Den svarta jorden återger Förintelsen inte bara som historia, utan som en varning.

Köp boken här.

 

11. Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting

I serieboken Vi kommer snart hem igen återberättar författaren Jessica Bab Bonde sex personers öden – hur de klarade av att överleva och hur det var att komma till Sverige. Peter Bergting tolkar berättelserna i bild.

Vi kommer snart hem igen är bok att sätta i händerna på alla över elva år – viktig att läsa, viktig att diskutera länge efteråt.

Köp boken här.

 

12. Jag återvänder aldrig av Georg Klein

Essäbok om Förintelsen och de som utsattes, men också om likgiltigheten hos de som såg på. Författaren Georg Klein lyckades undkomma koncentrationslägret när han flydde från ett nazistiskt deportationståg. Till Sverige kom han som flykting från Ungern 1947 och blev tidigt en betydande cancerforskare innan han debuterade som författare.

Köp boken här.

 

13. Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg

Göran Rosenbergs vackra, vemodiga och djupt personliga berättelse om sin fars väg från Auschwitz belönades med 2012 års Augustpris i den skönlitterära klassen.

”Såväl litterärt som journalistiskt har Göran Rosenberg på ett enastående sätt bidragit till den svenska berättelsen om Förintelsen.”
Dagens Nyheter

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

 

14. Frågor jag fått om Förintelsen av Heidi Fried

Hédi Fried har här sammanställt 46 frågor som hon återkommande har fått under sina skolbesök. Frågor som ”Vad är det värsta du har varit med om?” (Svar: Att skiljas från föräldrarna), ”Var man hungrig hela tiden?” (Ja) och ”Fanns där snälla SS-soldater?” (Nej).

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

 

15. Om man ännu finns av Rose Lagercrantz


Rose Lagercrantz egen släktkrönika, om alla de familjemedlemmar som överlevt Förintelsen.
”Sent började jag intressera mig för deras öden. Hur hade de klarat sig? Jag fick inga långa svar. Mamma sa: Jag vet inte. Jag fattar inte att jag fortfarande finns.”

Boken finns tyvärr inte att köpa just nu, men kan finnas på bibliotek och antikvariat

 

16. Är detta en människa-trilogin av Primo Levi

1944 arresterades Primo Levi i norra Italien och deporterades till förintelselägret Buna nära Auschwitz. Han var då i tjugoårsåldern. I Är detta en människa? berättar han lågmält och engagerat om fasorna. Fristen är skildring av de nio månader det tog att återvända hem efter befrielsen 1945, genom städer och byar i ett sönderslaget Europa. Året före sin död, publicerar Levi sitt sista stora credo om Förintelsen. I boken De förlorade och de räddade deklarerar han att de som överlevde Auschwitz inte är de verkliga, de yttersta vittnena. Det är de som förintades.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

 

17. Mannen utan öde av Imre Kertész

Fjortonårige György Köves och tusentals andra judar tvingas ombord på ett godståg genom Europa. När dörrarna slås upp och vakterna skriker åt dem påbörjas en pojkes oerhörda kamp för överlevnad. Imre Kertész debutroman Mannen utan öde är en av de starkaste litterära skildringarna av livet i ett nazistiskt förintelseläger. När romanen publicerades i Ungern 1975 mottogs den av en kompakt tystnad. Idag är den en levande klassiker, som lade grunden till ett Nobelpris, för ett författarskap som hävdar den enskildes bräckliga erfarenhet mot historiens barbariska godtycke.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

 

18. Livet måste ha mening av Viktor Frankl

Vilka är de faktorer som inverkar på en människas förmåga att klara av kriser och svåra levnadsförhållanden? Vad är det som gör att vissa överlever med en bibehållen, och ibland även fördjupad, känsla av meningsfullhet? Viktor Frankl (1905–1997), en av psykologins stora pionjärer, har sysslat med dessa frågor under större delen av sitt liv. I denna klassiker ges en inblick i hur hans teorier växer fram under åren som fånge i olika koncentrationsläger under andra världskriget.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag accepterar villkoren.

Läs mer