Ack Värmeland, du sköna ... författare
Artiklar

Ack Värmeland, du sköna ... författare

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 21 juni 2018

Den folkkäre akvarellmålaren tillika författaren och tv-profilen Lars Lerin är ständigt aktuell – denna gång med den underbara boken Råskinn och en utställning på Liljevalchs i Stockholm, ett måste för dig som besöker stan i sommar! 

Psst! För dig som inte får nog av Värmland så bjuder vi också på sex andra härliga författare från samma landskap– scrolla längst ned i artikeln så hittar du dem!

Lars Lerin föddes 1954 i Munkfors, men bor numera på Hammarö utanför Karlstad. Han anses vara Nordens främsta akvarellmålare och är känd för sina fantastiska illustrationer från sina reseskildringar. Han har också sedan 2012 en egen konsthall i Karlstad, Sandgrund Lars Lerin, skapat i samarbete mellan Lars Lerin och Karlstads kommun.

Lars debuterade som författare 1983 med Utpost och har sedan dess gett ut över 50 böcker. Hans författarstil beskrivs ofta som mycket nära och starkt gestaltande, ofta med dokumentära inslag. Han skriver ofta om miljöer och möten han har upplevt på sina många resor, men också om vardagen hemma i Värmland.  Inte sällan är hans böcker fyllda av många av hans vackra akvarellmålningar och andra bilder.

Lars Lerin med katt

Han är just nu aktuell med boken Råskinn som är en lång, underhållande och vacker brevväxling mellan honom och Kerstin Högstrand. Det är en samling av alla brev och bilder de skickade till varandra under åren 2006-2009. Texterna är personliga och nära och läsaren får ta del av alla deras bekymmer, glädjeämnen, vardagsbestyr och orosmoln. Varvat med texten visas fler av hans fantastiska bilder, allt från enkla illustrationer till akvarellmålningar. Även kuverten till breven är målade, utsmyckade och rena konstverk i sig.

I boken får vi också ta del av av Lars kärlek till Junior, mannen som han lär känna under denna tid och som sedan ska komma att bli hans make och pappa till hans två söner.

Junior dök upp suddigt söt i skepparkrans på LarsM:s dataskärm. Förbindelsen bröts gång på gång, men jag hann bli förälskad igen, genomvarm i själ och hjärta av vetskapen om att någon ute i världen kan tänkas behöva mig.
/Ur Råskinn

"Handens arbete" – närbild av Lars Lerins hand som målar. Foto: Mattias Lindbäck

Handens arbete. Foto: Mattias Lundbäck.

Förutom den nya boken är Lars Lerin även aktuell med en utställning på Liljevalchs. Utställningen består av av ett hundratal målningar från 2002-2018 och är tillgänglig hela sommaren fram till 9 september. Här återfinns bland annat en tavla av ett vackert bibliotek i akvarell.

Tavla av ett bibliotek i akvarell av Lars Lerin, utställd på Liljevalchs.

Bibliotek i akvarell från 2009, utställd på Liljevalchs.

Lars har även blivit en känd tv-profil. 2016 sändes dokumentärserien Vänligen Lars Lerin som gick ut på att Lars intervjuade kända svenskar i sin bostad. Programmet var mycket omtyckt och kammade hem Årets livsstilsprogram i Kristallen 2016. Lars Lerin blev också vald till Årets manliga tv-profil på samma gala.

Den populära dokumentärserien följdes upp av Lerins lärlingar där Lars anordnade en konstskola för en grupp personer med funktionsnedsättningar i Karlstad. 

Porträttbild på Lars Lerin

Lars har tilldelats många priser och utmärkelser under åren. Bland annat tilldelades han Augustpriset för Årets svenska fackbok 2014 för boken NaturläraHan är även hedersdoktor vid Karlstad universitet för sitt stora konstnärskap som författare och bildkonstnär och har dessutom ärats med den kungliga medaljen Litteris et Artibus år 2016.

Och så bjuder vi på sex andra härliga värmländska författare:

Selma Lagerlöf

Porträttbild av Selma Lagerlöf

Vem älskar inte Selma Lagerlöf, vår kära namne? 

Hon föddes 1858 i Mårbacka och debuterade 33 år gammal med romanen Gösta Berlings saga. Därefter har hon skrivit ett trettiotal böcker, däribland Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, Jerusalem, Kejsaren av Portugallien och trilogiromanerna Löwensköldska ringen, Charlotte Löwensköld och Anna Svärd.

Hon var också den första kvinnan i Svenska Akademien och den första kvinna som tilldelades Nobelpriset i litteratur år 1909. Hon var även en av ursprungsledamöterna i Samfundet De Nio.

Nils Ferlin

Porträttbild av Nils Ferlin

Allas vår Nils Ferlin föddes 1898 i Karlstad och var en mångsysslande man: han gick teaterskola, var sjöman, diversearbetare och kuplettförfattare. 1930 debuterade han med diktsamlingen En döddansares visor.  Därefter släppte han ytterligare sex diktsamlingar. Hans mest kända dikter är Infall, Du har tappat ditt ord och På Källaren Fimmelstången satt Lusse Lucior. Alla hans sju diktsamlingar finns i boken Samlade dikter.

I Nils diktande märks en tydlig anknytning till folkvisan och hans dikter har blivit tonsatta många gånger. Han skrev om närhet och relationer, döden, livsåskådningar och människans utsatthet. Hans texter genomsyras av en stark humanism.

Nils Ferlin belönades med Frödingestipendiet 1942-1946, de Nios pris 1950 och Bellmanpriset 1955.

Ninni Schulman

Bild på Ninni Schulman, aktuell med boken Bara du

Deckarförfattaren Ninni Schulman föddes 1972 i Lesjöfors där hon även växte upp. Hon är i grunden journalist sedan 1995 och arbetade som lokalredaktör i Hagfors för Värmlands Folkblad. Efter 15 år som journalist debuterade hon 2010 med romanen Flickan med snö i håret, en deckare som utspelar sig i Hagfors. Därefter har hon släppt ytterligare fyra böcker i samma serie.

Den senaste boken i serien och just nu aktuella Bara du är en fristående spänningsroman som beskrivs som en ”klaustrofobisk relationsrysare i samtiden”.

År 2011 fick hon Värmlandslitteraturs debutantstipendium för Flickan med snö i håret och år 2015 blev hon Årets värmlandsförfattare.

Gustaf Fröding

Gustaf Fröding föddes 1860 i Karlstad och debuterade 1891 med diktsamlingen Gitarr och dragharmonikaHans kanske mest kända diktsamling heter Stänk och flikar och innehåller bland annat dikten En morgondröm – en dikt som fick honom åtalad, men friad. Även Gustafs dikter finns samlade i en bok vid namn Samlade dikter.

Han växte upp på en herrgård och kunde tack vare ett stort arv ägna sig helt åt sitt skrivande. Dock led han till större delen av sitt liv av psykisk ohälsa och tvingades tillbringa långa perioder på olika vårdinstitutioner. Vilken diagnos han led av är ännu inte känt och han dog slutligen till följd av alkoholism och diabetes.

Inger Sandberg 

Inger Sandberg

Inger Sandberg föddes i Karlstad 1930. År 1950 gifte hon sig med skämttecknaren och illustratören Lasse Sandberg. Efter att ha fått en dotter började Inger, på initiativ av maken, att skriva korta berättelser som Lasse sedan illustrerade. De släppte ett flertal böcker och det stora genombrottet kom med Lilla Anna. Makarna samarbetade i över 50 år och deras främst kända böcker är just böckerna om Lilla Anna och Lilla Långa Farbrorn, om Tummen och om Lilla spöket Laban.

Inger Sandberg satt på stol nummer 18 i Svenska barnboksakademien 1995-1999.

 Göran Tunström

Bild på Göran Tunström

Göran Tunström föddes i Karlstad 1937, men växte upp i Sunne. Många av hans romaner tar avstamp eller utspelar sig just i Sunne. De romaner han förmodligen är mest känd för är Juloratoriet (som även har filmatiserats) och Tjuven

Han har tilldelats en rad litterära utmärkelser, bland andra Svenska Dagbladets litteraturpris 1976, Nordiska rådets litteraturpris 1984, Selma Lagerlöf-priset 1987, 1998 års Nils Ferlin-pris samt Augustpriset 1998.

Vid sin död lämnade han ett ofullbordat manuskript efter sig som påbörjades 1996. Försök med ett århundrade gavs ut 2002.

Foto: Öyvind Lund, Mattias Lundbäck, Anna-Lena Ahlström och Lotta Sandberg. 

Fakta

  • Vem

    Lars Lerin

  • Född

    1954.

  • Familj

    Maken Manoel ”Junior” Marques Lerin och sönerna Rafael och Gabriel.

  • Bor

    På Hammarö utanför Karlstad.

  • Aktuell

    Med boken Råskinn och en utställning av sina konstverk på Liljevalchs.

En sida till? Fortsätt läs!