Allt fler väljer ljud framför papper
Artiklar

Allt fler väljer ljud framför papper

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 13 februari 2018

Ljudboken är snart i var människas mobil och vi väljer och vrakar mellan specialskrivna följetonger, klassiker och deckare lika väl som vi bläddrar bland våra tv-kanaler. Och de som förut kanske inte tog upp en bok har plötsligt blivit litteraturälskare!  

Jag började lyssna på ljudböcker under min sjukskrivning för utbrändhet. Jag hade svårt att koncentrera mig att läsa böcker. Jag är glad över att vi har så många bra skådespelare som läser in böcker för det ger boken något extra.
/Eva

Ett urgammalt behov att lyssna till andras berättelser vid lägerelden som lockar, effektivitet eller koncentrationssvårigheter? Oavsett vad det beror på så lyssnar allt fler människor i Sverige på ljudböcker. Marknaden växer och växer. Och växer! Försäljningen har mer än tiofaldigats på bara ett par år och en stor del av förklaringen är att det har blivit så enkelt att lyssna med mobilen. Men det måste finnas något annat där också, för varför har just Sverige blivit ett så lyssnande land? Ända sedan ljudbok på CD blev årets julklapp 2006, och även innan dess, har vi älskat att lyssna på radio, följetonger, romaner och framför allt deckare.

Jag lyssnar alltid!
När jag reser, tränar…städar!
/Sofia

– Sverige har alltid varit ett läsande land, och även haft en stor andel ljudbokslyssnare sedan lång tid tillbaka. Det, i kombination med att vi generellt är snabba på att hoppa på ny teknik, tror jag är några av förklaringarna, säger Johanna Hansen, förlagschef på Bonnier Audio, som är Sveriges största och äldsta ljudboksförlag som ger ut drygt 300 ljudböcker per år.

– Vi har arbetat med ljudböcker i nästan 20 år och ser en stor förändring och ett ökat lyssnarbeteende med den digitala ljudboken och abonnemangstjänsterna. Tröskeln för att plugga in en bra bok i öronen har sänkts och de som annars väljer en tv-serie väljer nu kanske att gå in i sin app för att få bokinspiration istället, säger Johanna Hansen.

Hon tror också att ljudböcker kan nå många fler ovana läsare – och de som tidigare läst mycket, men nu inte har tid.

– Majoriteten av de som lyssnar på böcker gör andra saker samtidigt. Reser, promenerar, tränar, tvättar … alla de som inte tycker de hinner läsa hittar nu tid att göra det!

Jag lyssnar främst i hörlurar utan att kombinera fysisk bok, har dock lyssnat på några böcker med 2x hastighet i kombination med att läsa den samtidigt. Det var mycket effektivt och man behöll kunskapen bättre!
/David, 17 år

En annan anledning till den stadiga ökningen är att vi samtidigt upptäckt hur bekvämt det är att lyssna.

– Det började med att jag försökte hitta ett sätt att fortsätta läsa böcker även efter vi skaffade barn. Våra barn är ganska svårnattade och lättväckta och sov i början väldigt sällan i egna sängar – så att tända läslampan var ” out of the question”. Därför blev ljudböckerna snabbt en del av mina rutiner eftersom jag kunde ligga och lyssna på dem i mörkret bredvid ungarna. Numera är jag hooked, berättar författaren Beppe Singer som i princip har slutat läsa böcker ”analogt”. Han lyssnar även på böcker för att slappna av, och en del lyssnare går ännu längre och använder ljudböcker som ”sömnmedicin”.  De stora abonnemangstjänsterna har inbyggd timer som stänger av boken efter en stund, en funktion många uppskattar.

Jag lyssnar när jag är ute och går, när jag tränar, när jag är ensam hemma och lagar mat eller städar. Det är alltid när jag gör något annat samtidigt, jag lägger mig aldrig i soffan och bara lyssnar på en bok.
/Pernilla

– Som sagt, svenskarna har alltid varit ett läsande folk, men en stressigare vardag har gett oss en utmaning. Det här är en perfekt lösning, säger Åsa Selling som är förlagschef på Bonnier Bookery, ett nytt digitalt förlag som satsar framför allt på lyssnare och digitala läsare. De ger bland annat ut kortare romaner och faktaböcker, som passar perfekt att läsa, eller lyssna på, under exempelvis en pendlingsvecka.

– Det finns en tillfredsställelse i att veta att man kommer att kunna lyssna eller läsa klart, och våra böcker är dessutom alltid skrivna med både lyssning och läsning i åtanke. För att nyttja formatens olika förutsättningar är vi inte rädda för att omarbeta ljudboksmanuset om det behövs.

Det är definitivt åt det hållet utvecklingen går för ljudboken: specialskriven litteratur som passar just för uppläsning – och allt större vikt läggs vid själva uppläsaren. Frågar man ljudboklyssnare så betyder uppläsaren otroligt mycket.

– Jag har vid flera tillfällen upptäckt att jag snarare väljer böcker beroende på vem som läser upp dem snarare än vem som författat dem, berättar lyssnaren Beppe Singer.

Uppläsaren är väldigt viktig, har i och för sig inte stött på någon dålig uppläsare än.
/Ella, 11 år

Det är högst individuellt vilken uppläsare som är ”bäst”. Medan en del fullkomligt älskar att höra en viss röst så kan det finnas andra som helt enkelt inte står ut med den.

Och så finns det ju förstås en del böcker där författaren själv gjort inläsningen. Ett sådant exempel är Viktor Frisk och hans bok Min superkraft, som blivit väldigt uppskattad. Eller varför inte lyssna på Tove Jansson när hon själv läser Sommarboken? En upplevelse som höjer litteraturen till en helt ny nivå.

En klyscha är att facklitteratur inte funkar som ljud – det är bara en annan teknik som måste till. Och det är inte lika lätt att lyssna i bilen, man måste vara beredd på att pausa, hoppa och bokmärka.
/Marie

Det är väldigt viktigt att rösten känns bra, att de inte dramatiserar för mycket och att rösten känns neutral utan att vara vare sig tråkigt tonlös eller tvärtom.
/Annika

 

Relaterade artiklar

Författaren Jessica Schiefauer om att läsa in sin egen bok Pojkarna

6 klassiker du kan lyssna på

Lyssna på En önskan av Edith Södergran

En sida till? Fortsätt läs!