Anders Wallenstens ansikte blev rikskänt under de många tv-sända presskonferenserna om coronaläget under våren. Det många inte vet är att läkaren och biträdande statsepidemiologen som i början av pandemin plötsligt syntes i alla kanaler och flöden under flera års tid jobbat på en bok. En bok som på många sätt går ihop med jobbet på Folkhälsomyndigheten, då förhoppningen är just att förbättra människors hälsa. Hälsogåtan handlar inte endast om hur du kan sova bättre, hur en viss kost kan förbättra dina träningsresultat eller hur gurkmeja kan göra att du aldrig blir sjuk igen. Den handlar om helheten. Något som bokdebutanten saknat i andra hälsoböcker.
– Att bara gå in på en faktor och inte ge folk chansen att reflektera över helheten kändes helt fel. Hela det paketet saknade jag. En möjlighet att förstå vår hälsa utifrån vårt ursprung och lite mer vad som fungerar utöver forskningen, även om den också är med där.
Människans behov inte är så mycket mer komplicerade än de var från allra första början, under evolutionen. Och det är med dessa principer som Anders Wallensten vill hjälpa oss att hitta rätt i den stora, och ständigt obesvarade hälsogåtan.
Vi försöker hitta snabba lösningar
Kalla duschar, ingefärsshots, mindfulness och mycket, mycket mer. Alla verkar sitta på det ultimata svaret till god hälsa. Inte konstigt att alla tips och mirakelkurer istället kan få motsatt effekt och skapa en stress över hur vi ska leva ”rätt”. Till och med Anders Wallensten, som jobbat med hälsa hela sitt vuxna liv, har känt av detta.
När bestämde du dig för att skriva hälsogåtan?
– Det var för flera år sedan, efter att jag själv upplevt viss frustration när jag testade olika trender inom hälsa både vad det gällde träning, kost och knep för att sova bättre. Och jag kände att jag inte riktigt bottnade i att någonting gav mig en lösning, och jag kanske saknade lite vad som spelar roll egentligen och hur kan man förhålla sig till den här uppsjö av hälsoböcker och råd som vi bombarderas med dagligen.
Han beslöt sig för att en gång för alla läsa på ordentligt. Som läkare kan han det mesta om sjukdomar, men inte lika mycket om det förebyggande arbetet för att undvika dem. Ju mer forskning och studier han läste desto mer intressanta slutsatser kom han fram till – bland annat det evolutionära perspektivet som blivit en röd tråd genom boken.
– När jag pratade om det här med folk var de väldigt intresserade och sa att de också har testat grejer men att de inte riktigt visste vad som fungerade och inte. Då tänkte jag; ”äh, det här får bli en bok”, och så blev det något jag höll på med på fritiden i flera år.
Det som skiljer Wallenstens bok från andra hälsoböcker tror han är helhetstänket. De flesta vet att träning och kost spelar roll för vårt välmående och även hur det påverkar risken för vällevnadsjukdomar och psykisk ohälsa. Men våra relationer, tankar, omgivning och sömn kan ha samma effekt på vår hälsa.