SelmaStories stora feministiska läsutmaning
Boktips

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

Känner du att det är dags att verkligen ta tag i den feministiska läsningen och bara vältra i kunskap, kraft och systerskap? Anta vår stora feministiska läsutmaning och inspireras av våra förslag på böcker.

Av: Moa Linette Lindahl
Publicerad: 07 mars 2023

Känner du att det är dags att verkligen ta tag i den feministiska läsningen och bara vältra i kunskap, kraft och systerskap? Anta vår stora feministiska läsutmaning och inspireras av våra förslag på böcker.

Psst! Längst ned i artikeln finns en bild du kan spara ned, skriva ut och kryssa för allteftersom du genomför de olika utmaningarna.

Läs också: Här är böckerna där kvinnorna slår tillbaka

1. Läs en bok om kroppsuppfattning

Kring denna kropp av Stina Wollter

Kring denna kropp

Kring denna kropp

Stina Wollter

Med vidöppen blick och personlig röst berättar Stina Wollter om människor, möten och händelser som påverkat henne. Hon ger sig ut på en slags upptäcktsfärd i den egna kroppens historia. Vad har berört, invaderat, påverkat, lyft och sänkt den? Det handlar om nygamla ideal, om motstånd, frihetskänslor, förändring – och om vägen fram till försoning. Genom att ta tillbaka bilderna av oss själva kan vi bestämma villkoren och skapa nya, mänskligare, normer. För att de gamla är livsfarliga.

2. Läs en bok om ett övergrepp

Inte så farligt av Roxane Gay

Inte så farligt

Inte så farligt

Roxane Gay
Inbunden
Köp boken

I denna råa och rättframma antologi har Roxane Gay samlat 30 röster om övergrepp, våldtäkt och sexuella trakasserier. Hur är det att leva i en kultur där frågan tycks handla om när, inte om, en kvinna ska utsättas för någon form av sexuellt våld? Och hur är det för män att navigera i våldtäktskulturen, antingen de är likgiltiga inför den, arbetar för att få slut på den, eller bidrar till den i stort eller smått.

3. Läs en bok om kvinnohistoria

Herravälde av Elin Olofsson

Herravälde

Herravälde

Elin Olofsson

Det är försommar 1921 när Alice måste kliva in som direktör i sin makes ställe. Efter hans slaganfall upptäcker hon att allt är ett luftslott. Ingen går att lita på – allra minst hon själv. Det är året då kvinnor för första gången får rösta men männen fortfarande har makten över allt. Herravälde handlar om tre kvinnors kamp för frihet.

Lyssna på boken här.

4. Läs en ung vuxen-bok

Mot framtiden av Clara Henry

Mot framtiden

Mot framtiden

Clara Henry

Vad är feminism och varför behövs det? Har feminismen gått för långt? (Svar: nope.) Hur skiljer man på ett ”catcall” och en komplimang, och hur ska en egentligen förhålla till sin kropp, till sex och eventuella privilegier?

Lyssna på boken här.

5. Läs en bok om att vara kvinna

Jag är gud av Malin Karim

Jag är Gud

Jag är Gud

Malin Karim

Malin Karim är journalist och bloggar om föräldraskap på Mama. I hennes senaste roman Jag är gud får vi träffa tvåbarnsmamman Hermine som tröttnat på sin tillvaro. Hon är trött på att hela tiden anpassa sig efter andra och förminska sig själv.  Snart får hon idén om att begå de sju dödssynderna på en vecka.

6. Läs en diktsamling

Varv av Niko Erfani

varv

varv

Niko Erfani
Kartonnage
Köp boken

Debutanten Niko Erfani har skrivit diktsamlingen Varv. En bok om att ärva trauma och om hur det allra mest rena och enkla kan vara mycket svårt. Diktsamlingen har en särpräglad stil med sällan mer än en mening per sida. Diktjagets tankar är självmotsägande och bedrägligt renodlade. Bakom enkelheten i de korta raderna finns ett ångestladdat djup.

Läs mer: Niko Erfani: ”Det som verkar enkelt är egentligen väldigt svårt”

7. Läs en bok av en rasifierad feminist

Främling i vita rum av Lovette Jallow

Främling i vita rum

Främling i vita rum

Lovette Jallow

Hur är det att leva som svart kvinna i Sverige där vit hudfärg är normen? Lovette Jallow förklarar, fördjupar och konkretiserar begrepp som colourism, kulturell appropriering och white saviorism. Följ med författaren från uppväxten i Gambia med starka kvinnor som förebilder, till kulturkrocken i mötet med Sverige och hur det gick till när hon grundade Action for Humanity. Främling i vita rum ger även konkreta tips på hur du kan hantera situationer där någon agerar rasistiskt och lär dig stå upp mot rasism, sexism och orättvisor.

Lyssna på boken här.

Läs också: Böckerna som väcker feministen i dig.

8. Läs en essäsamling

Bad Feminist av Roxane Gay

Bad Feminist

Bad Feminist

Roxane Gay

”Jag är en dålig feminist, för jag vill inte bli satt på en feministpiedestal. Folk som sätts på piedestaler förväntas posera perfekt. Sedan puttar man ner dem när de klantar till det. Jag klantar till det hela tiden. Betrakta mig som redan nerputtad.” I sin hyllade essäsamling skriver Roxane Gay om allt från Alfapet, fat camps, våldtäkter, Bill Cosby, Hungerspelen och Femtio nyanser av honom, till varför man gillar hiphop fast man vet att texterna är sexistiska. Det handlar om kön, politik, etnicitet och se och alltihop utgår från hennes egen definition av feminism: bad feminism. För alla oss som kanske inte är perfekta, men som ändå vill kalla oss feminister.

9. Läs en feministisk klassiker

Det andra könet av Simone de Beauvoir

Köp boken på Adlibris

Köp boken på Adlibris

Simone de Beauvoirs sakliga, tankeväckande och roliga uppgörelse med manssamhällets alla myter om kvinnan utkom 1949. Idag har hennes bok om kampen för kvinnlig frigörelse och likaberättigande blivit en efterfrågad klassiker, en ständig inspirationskälla för den moderna feminismen och för alla som reflekterar över frågor om kön och könsskillnader.

10. Läs en antifeministisk bok

12 livsregler: ett motgift mot kaos av Jordan B. Peterson

Köp boken på Adlibris

Köp boken på Adlibris

Psykologen Jordan B. Peterson har influerat miljontals människor över hela världen med sina utmanande och originella tankar om de största frågorna och han har gjort det genom att prata om ämnen från Bibeln till romantik till biologi. I förändringens och polariseringens tidevarv har hans uppriktiga budskap om värdet av individens ansvar blivit ett globalt fenomen.

11. Läs en ”andlig” bok om kvinnor

Feministpastorns tro och tvivel av Esther Kazen

Feministpastorns tro och tvivel

Feministpastorns tro och tvivel

Esther Kazen
danskt band
Köp boken

Esther Kazen har tusentals följare på sitt Instagramkonto Feministpastorn, och i boken Feministpastorns tro och tvivel berättar hon mer om livet som frikyrkopastor. Har hennes tro kantats av tvivel och frustration över en religion som utövat både kvinnoförtryck, homofobi och rasism? Hur orkar hon älska sin tro utan att blunda för dessa problem? Och hur är det egentligen att vara troende i ett av världens mest sekulära länder? Esther ger en glimt av hur livet som kristen kan se ut och visar på att det är fullt rimligt att vara troende, feminist och allierad för HBTQ-personers rättigheter.

Lyssna på boken här.

12. Läs en biografi

Rebell: Min flykt från Saudiarabien till frihet av Rahaf Mohammed

Rebell

Rebell

Rahaf Mohammed

Rahaf växte upp i Saudiarabien och hade till en början en lycklig barndom. Men när hon fyllde sju år ändrades hennes liv drastiskt och hon blev allt mer begränsad. Hon fick inte längre leka och började istället tränas till undergivenhet. Hon blev slagen av sina bröder regelbundet och utsattes för övergrepp och orättvisor. En dag fick hon nog och började ifrågasätta det strikta samhällets traditioner. Vid femton års ålder hittade hon ett underjordiskt nätverk som också ifrågasatte landets styre. Det här kom att bli startskottet för hennes flykt till frihet.

13. Läs en bok av en muslimsk feminist

Skamlös av Nancy Herz och Sofia Nesrine Srour

Skamlös

Skamlös

Amina Bile, Sofia Nesrine Srour, Nancy Herz
Inbunden
Köp boken

Hur hittar du dig själv när andra ständigt berättar för dig vem du borde vara? Under drygt ett år samlade Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour och Amina Bile in berättelser från tjejer och unga kvinnor från minoritetsmiljöer som upplevt negativ social kontroll. Beväpnade med öppenhet, fakta och en stor del humor gick de till angrepp mot de strukturer och förväntningar som gör anspråk på att begränsa kvinnors frihet och makt över sina egna kroppar och liv. I Skamlös diskuteras hur det är att ständigt begränsas, tillrättavisas och skambeläggas. Hur frustrerande det är att klassiskt kvinnoförtryck göms undan bakom skeva uppfattningar om religion eller kultur. Och med hjälp av alla berättelser och vittnesmål som författarna har samlat in ger de en bild av hur ord som ”skam” och ”heder” systematiskt missbrukas för att förtrycka kvinnor och tjejer.

14. Läs en bok om kvinnors hälsa

Naket av Åsa Kalmér

Naket. Det mest intima

Naket. Det mest intima

Åsa Kalmér

Åsa Kalmérs bok Naket handlar om det mest intima. Boken är baserad på intervjuer med kvinnor som delar sina tankar och känslor om kärlek och sexliv men även om åldrande och livet. Hur ser sexlivet ut efter olika relationer och separationer?

15. Läs en HBTQ-bok

Lisa och Lilly av Mian Lodalen

Lisa och Lilly

Lisa och Lilly

Mian Lodalen

Förbjuden kärlek och passion i Stockholm 1911. Det är ungdomarnas, och framför allt kvinnornas stad. Lisa och Lilly möts en sommarkväll på en hemlig dans vid Årstaviken efter att de båda smitit ut från sina hem. Ett år senare hittas deras sammanflätade kroppar i Hammarby sjö. I denna starka roman får vi följa de unga kvinnornas sista turbulenta år i livet. Mian Lodalen hyllar och ger upprättelse åt två arbetarkvinnors magiska förälskelse som ledde dem till ett tragiskt öde.

Lyssna på boken här.

Läs också: 7 böcker som klarar Bechdeltestet med råge

16. Läs en bok om feminism i ett annat land

Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia av Hana Al-Khamri

Köp boken på Adlibris

Köp boken på Adlibris

I sin debutbok Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia skriver Hana-Al Khamri om kvinnliga saudiska journalister och deras bakgrund och samhällssyn. Alla kvinnors delar gemensamt kärleken för yrket de vill utöva. I boken får vi ta del av ett slutet samhälle där jämställdhet krockar med konservativa normer.

17. Läs en humoristisk bok

Dyngkåt och hur helig som helst; Avig Maria av Mia Skäringer

Dyngkåt och hur helig som helst; Av...

Dyngkåt och hur helig som helst; Av...

Mia Skäringer

En samlingsvolym med Mia Skäringers älskade böcker Dyngkåt och hur helig som helst och Avig Maria, dessutom har författaren skrivit ett nytt förord. Sedan böckerna gavs ut första gångerna 2009 respektive 2011 har de sålt i nära 500 000 exemplar i Sverige och har med tiden ständigt upptäckts av nya läsare. Skäringers stilsäkra, personliga texter om kvinnorollen, kärleken och familjen skänker tröst, eftertanke och mod. Hon tar läsaren i handen på den snåriga vägen i sökandet efter att få vara istället för att duga. Det är solar plexus-ärligt strösslat med skratt, som livet självt.

18. Läs en feministisk fiktion

Dockorna av Katarina Wennstam

Dockorna

Dockorna

Katarina Wennstam

Precis som i de hyllade föregångarna Gänget och Vargen berättar Katarina Wennstam om ett samhälle där rättvisa betyder olika saker för män och kvinnor. Den framgångsrike manusförfattaren Julian Gross bjuder på 50-årsfest – och det blir ett hejdundrande kalas. Men något händer på festen och morgonen därpå hittas födelsedagsbarnet död på Söder Mälarstrand. Charlotta Lugn tar sig an fallet. Spåren leder henne till en annan tid då hon var en mindre erfaren polis och lagstiftningen såg annorlunda ut. Varför ville någon döda Julian Gross? Och hur hänger hans död samman med ett antal ouppklarade fall från Göteborg?

Lyssna på boken här.

19. Läs en bok om politik

En människa kan mördas men inte idéer av Eva Franchell

En människa kan mördas men inte idé...

En människa kan mördas men inte idé...

Eva Franchell
Storpocket
Köp boken

Den dåvarande utrikesministern Anna Lindh mördades den 10 september 2003 på NK i Stockholm. Hennes död innebar en stor sorg för hennes familj och en hel nation. Nu har Eva Franchell, journalist och nära vän till ministern, skrivit en biografi om politikern och människan Anna Lindh.

Lyssna på boken här.

20. Läs en valfri bok

Inspiration hittar du här, här och här.

21. Läs en bok om att vara förälder till flickor

Till min dotter av Malin Wollin

Köp boken på Adlibris

Köp boken på Adlibris

Det här är en bok om att inte leva upp till förväntningarna. Att växa upp som tjej och ta för mycket plats trots att man bara försöker åka med. Om att stå upp för någon som är utsatt och bli utsatt själv. Att göra bort sig när det är fest och om att råka bränna upp en ö. Om att växa upp och bli kvinna och försöka berätta för sin dotter, och sig själv, vad man ska acceptera och vad man faktiskt ska bråka om. Till min dotter är en berättelse om Stella och hennes väg från flicka till kvinna. Om att formas och att vägra formas.

Lyssna på boken här.

22. Läs en historisk roman

Det första chiffret av Denise Rudberg

Det första chiffret

Det första chiffret

Denise Rudberg

Tre unga kvinnors liv förändras för alltid i andra världskrigets Stockholm. Året är 1940. Samtidigt som hotet från Nazi-Tyskland växer sig starkare förenas tre kvinnor: Signe flyttar från landet till storstaden. Elisabeth säger upp sig från sitt jobb under dramatiska omständigheter. Iris flyr från Estland med sina två söner. De väljs ut av regeringen för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. I en tid då ingen vet var man har den andre och där farliga män med tveksam moral verkar i det fördolda, blir Signe, Elisabeth och Iris livsviktiga för rikets säkerhet. Mitt under brinnande krig, bland spioner och fiender, är vänskap och lojalitet avgörande.

Lyssna på boken här.

23. Läs om en feministisk favorit

Inspiration hittar du här, här och här.

24. Läs en feministisk bok skriven före 1940

Norrtullsligan av Elin Wägner

Köp boken på Adlibris

Köp boken på Adlibris

– Flickor, klockan är tjugu minuter över åtta!
Jag stod alldeles stum inför det oväsen, som följde. Det var som om en cyklon skulle dragit genom rummen. Kaffekoppar och sockerskål virvlade fram ur en byrålåda, smör och bröd slungades fram ur ett hörnskåp i köket, Baby kom skvalpande med kaffet och allasammans bredde sina byråsmörgåsar i rykande fart och skållade sig på kaffet, medan de samtidigt på ett obegripligt sätt provade på hattarna framför speglarna. Strax efter halv nio ramlade de av med kapporna trädda på ena armen och handskar, väskor och ljusröda smörgåspåsar i händerna. Det blev så plötsligt tyst, att jag studsade.

Läs också: 15 böcker som orsakade samhällsdebatt

Här kan du spara ner bilden för att skriva ut och kryssa för. Högerklicka på bilden och välj ”öppna bild i ny flik” för att göra den större.

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

Vill du ha mer feministisk litteratur?