SelmaStories stora feministiska läsutmaning
Böckerna

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

Känner du att det är dags att verkligen ta tag i den feministiska läsningen och bara vältra i kunskap, kraft och systerskap? Anta vår stora feministiska läsutmaning och inspireras av våra förslag på böcker.

Av: Moa Linette Lindahl
Publicerad: 03 maj 2019

Känner du att det är dags att verkligen ta tag i den feministiska läsningen och bara vältra i kunskap, kraft och systerskap? Anta vår stora feministiska läsutmaning och inspireras av våra förslag på böcker.

Psst! Längst ned i artikeln finns en bild du kan spara ned, skriva ut och kryssa för allteftersom du genomför de olika utmaningarna.

Läs också: Här är böckerna där kvinnorna slår tillbaka

1. Läs en bok om kroppsuppfattning

Kring denna kropp av Stina Wollter

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

Med vidöppen blick och personlig röst berättar Stina Wollter om människor, möten och händelser som påverkat henne. Hon ger sig ut på en slags upptäcktsfärd i den egna kroppens historia. Vad har berört, invaderat, påverkat, lyft och sänkt den? Det handlar om nygamla ideal, om motstånd, frihetskänslor, förändring – och om vägen fram till försoning. Genom att ta tillbaka bilderna av oss själva kan vi bestämma villkoren och skapa nya, mänskligare, normer. För att de gamla är livsfarliga.

Boken finns här.

2. Läs en bok om ett övergrepp

Män kan inte våldtas av Märta Tikkanen

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

Tova tror på frihet. Hon tror att mänskor ska kunna leva tillsammans utan att göra varann illa. Stå i bredd, kallar hon det. Tova Randers firar sin födelsedag. Hon går på restaurang, hon dansar, hon följer med en man hem. Och blir våldtagen. Tova Randers bestämmer sig för att hämnas – hon ska våldta mannen och anmäla sig till polisen.

Män kan inte våldtas, här i efterlängtad nyutgåva, väckte hetsig debatt när den kom ut 1975.

Boken finns här.

3. Läs en bok om kvinnohistoria

Herravälde av Elin Olofsson

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

Det är försommar 1921 när Alice måste kliva in som direktör i sin makes ställe. Efter hans slaganfall upptäcker hon att allt är ett luftslott. Ingen går att lita på – allra minst hon själv. Det är året då kvinnor för första gången får rösta men männen fortfarande har makten över allt. Herravälde handlar om tre kvinnors kamp för frihet.

Boken finns här.

Läs också: Författarna: Här är böckerna som alla män borde läsa.

4. Läs en ung vuxen-bok

Mot framtiden av Clara Henry

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

Vad är feminism och varför behövs det? Har feminismen gått för långt? (Svar: nope.) Hur skiljer man på ett ”catcall” och en komplimang, och hur ska en egentligen förhålla till sin kropp, till sex och eventuella privilegier?

Boken finns här.

5. Läs en bok om att vara kvinna

Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

Det har aldrig varit lättare att vara kvinna. Vi har rösträtt och p-piller och vi har inte blivit brända som häxor sedan 1700-talet. Men det återstår några små frågor …Varför måste vi ta bort allt hår på kroppen? Varför är bh:n så obekväm? Och varför frågar alla när man ska skaffa barn? Boken börjar på Caitlin Morans bedrövliga 13-årsdag (hon väger 80 kilo, har inga vänner och pojkar kastar grus efter henne) och fortsätter genom tonårstiden, till arbetsplatser och strippklubbar, genom kärlek, övervikt, abort, shopping och moderskap. Det är som att få förtroenden från en god vän – ocensurerat, ärligt och fruktansvärt roligt. Konsten att vara kvinna är ett självbiografiskt, feministiskt manifest.

Boken finns här.

6. Läs en bok med poesi

Samlade dikter av Karin Boye

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

Under sina nitton år som verksam författare visade Karin Boye att hon hade en självklar plats i den svenska litteraturen. Här är hennes dikter samlade i en volym.

Karin Boye är en av den svenska 1900-talslitteraturens förnämsta lyriker. Hon ger en intensiv och originell tolkning åt det inre livets konflikter eller stämningar av befrielse. Hennes lyrik har med sitt äkthetskrav behållit sin livskraft, stark och uppfordrande talar hennes röst till oss.

Boken finns här.

7. Läs en bok av en rasifierad feminist

Ain’t I a Woman av Bell Hooks

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

I den här klassiska studien undersöker kulturkritikern Bell Hooks hur svarta kvinnor, från 1600-talet till idag, var och är förtryckta av både vita män, svarta män och vita kvinnor. Ain’t I a Woman är en kritik till alla de vita medelklassfeministerna som har misslyckats att även inkludera ursprung och klass i frågan om feminism. Hooks utmanar tanken om att klass och ursprung är två helt separata fenomen och menar på att kamperna för att få rasism och sexism att upphöra är oupplösligt sammanflätade.

Boken finns här (och är på engelska).

Läs också: Böckerna som väcker feministen i dig.

8. Läs en essäsamling

Bad Feminist av Roxanne Gay

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

”Jag är en dålig feminist, för jag vill inte bli satt på en feministpiedestal. Folk som sätts på piedestaler förväntas posera perfekt. Sedan puttar man ner dem när de klantar till det. Jag klantar till det hela tiden. Betrakta mig som redan nerputtad.” I sin hyllade essäsamling skriver Roxane Gay om allt från Alfapet, fat camps, våldtäkter, Bill Cosby, Hungerspelen och Femtio nyanser av honom, till varför man gillar hiphop fast man vet att texterna är sexistiska. Det handlar om kön, politik, etnicitet och se och alltihop utgår från hennes egen definition av feminism: bad feminism. För alla oss som kanske inte är perfekta, men som ändå vill kalla oss feminister.

Boken finns här.

9. Läs en feministisk klassiker

Det andra könet av Simone de Beauvoir

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

Simone de Beauvoirs sakliga, tankeväckande och roliga uppgörelse med manssamhällets alla myter om kvinnan utkom 1949. Idag har hennes bok om kampen för kvinnlig frigörelse och likaberättigande blivit en efterfrågad klassiker, en ständig inspirationskälla för den moderna feminismen och för alla som reflekterar över frågor om kön och könsskillnader.

Boken finns här.

10. Läs en antifeministisk bok

12 livsregler: ett motgift mot kaos av Jordan B. Peterson

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

Psykologen Jordan B. Peterson har influerat miljontals människor över hela världen med sina utmanande och originella tankar om de största frågorna och han har gjort det genom att prata om ämnen från Bibeln till romantik till biologi. I förändringens och polariseringens tidevarv har hans uppriktiga budskap om värdet av individens ansvar blivit ett globalt fenomen.

Boken finns här.

11. Läs en ”andlig” bok om kvinnor

Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

En intensiv, känslig och underhållande memoar om att finna sig själv och allt som kan hända när man tar ansvar för sitt eget välmående. Mix mellan memoar och reseskildring som läses som en roman.

Klockan är 3 på natten och Elizabeth Gilbert ligger på badrumsgolvet och gråter. Hon är drygt trettio, hon är gift, har ett hus utanför stan, ett framgångsrikt jobb och försöker få barn, men hon är inte lycklig. En slitsam skilsmässa, en depression och en turbulent kärleksaffär senare bestämmer hon sig för att ta en ”time-out”.

För att på allvar ge sig själv tid och utrymme för att finna sin livsväg bestämmer hon sig för att själv ge sig ut på en lång resa under nästan ett år. I den här boken får vi följa med på hennes reseäventyr. Hon börjar i Italien där hon lär sig konsten att njuta, i Indien konsten att nå sinnesro och i Indonesien hitta balans.

Boken finns här.

12. Läs en biografi

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

Ester Blenda Nordström var den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet. Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men hon lät sig aldrig tämjas. Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.

Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet. Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.

I den första biografin om Ester Blenda Nordström berättar journalisten och författaren Fatima Bremmer historien om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tappa modet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor.

Boken finns här.

Läs också: 29 feministiska ”biblar” när du vill finna kraft

13. Läs en bok av en muslimsk feminist

Skamlös av Nancy Herz och Sofia Nesrine Srour

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

Hur hittar du dig själv när andra ständigt berättar för dig vem du borde vara? Under drygt ett år samlade Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour och Amina Bile in berättelser från tjejer och unga kvinnor från minoritetsmiljöer som upplevt negativ social kontroll. Beväpnade med öppenhet, fakta och en stor del humor gick de till angrepp mot de strukturer och förväntningar som gör anspråk på att begränsa kvinnors frihet och makt över sina egna kroppar och liv. I Skamlös diskuteras hur det är att ständigt begränsas, tillrättavisas och skambeläggas. Hur frustrerande det är att klassiskt kvinnoförtryck göms undan bakom skeva uppfattningar om religion eller kultur. Och med hjälp av alla berättelser och vittnesmål som författarna har samlat in ger de en bild av hur ord som ”skam” och ”heder” systematiskt missbrukas för att förtrycka kvinnor och tjejer.

Boken finns här.

14. Läs en bok om kvinnors hälsa

Underbara underliv av Nina Brochmann och Ellen Støkken Dahl

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

Är du säker på att du känner ditt eget underliv? Även om kvinnans könsorgan inte direkt är en ny upptäckt är det otroligt mycket som kvinnor inte vet om sin egen kropp. Vet du egentligen varför mensen gör ont? Finns mödomshinnan? Varför sliter du med att få orgasm? Hur länge kan du vänta med att få barn? Genom att kombinera känd medicinsk kunskap med ny forskning innehåller Underbara underliv allt som finns att veta om underlivet. Här får du lära dig om klitoris djupa hemlighet, den vilda hormondansen som styr mensen och hur preventivmedel fungerar i kroppen. Du blir också expert på en rad vanliga kvinnosjukdomar, som endometrios, svampinfektion och polycystiskt ovariesyndrom. Boken ger med andra ord svar på frågorna som ofta är svåra att ställa och den gör det på ett lättläst och lättsamt sätt.

Boken finns här.

15. Läs en HBTQ-bok

Bögtjejen av Aleksa Lundberg

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

När Aleksa är fyra år gammal blir hon med brysk hand hänvisad till gruppen med killar på förskolan. Aleksa, som då betraktas som pojke, vill helst vara med tjejerna. Hemma finns en omtänksam mamma som försöker förstå varför Aleksa vill klä sig i prinsessklänning, och en tungsint pappa som oroar sig för att sonen är bög. Men där finns också en farmor som ger Aleksa en videokassett med dragartisten Christer Lindarw. En kassett som Aleksa kommer att titta på om och om igen. Bögtjejen är en berättelse om hur det känns när ens utseende inte stämmer överens med hur det känns inuti, om ett sökande i ett samhälle fullt av fördomar kring vad det innebär att vara kvinna, man, bög, fjolla eller trans

Boken finns här.

Läs också: 7 böcker som klarar Bechdeltestet med råge

16. Läs en bok om feminism i ett annat land

Riot Days av Maria Aljochina

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

År 2012 framförde aktivistgruppen Pussy Riot sitt performanceverk »Punkbönen« inne i Frälsarkatedralen i Moskva. Aljochina dömdes efteråt till två års fängelse och skickades till ett av världens strängaste fängelser, en straffkoloni i Uralbergen. I biografin Riot Days berättar Aljochina om aktionen i katedralen, rättegången, om fängelsevistelsen och hennes protester inklusive hungerstrejker mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna som pågick i fängelset.

Boken finns här.

17. Läs en humoristisk bok

Gummor på krigsstigen av Catharina Ingelman-Sundberg

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

Två systrar och ett gäng kvinnor, 70 plus, har fått nog av vapenskrammel och galenskaper från världens ledare. Med finess och påhittighet slår de till mot vapenindustrin på de mest dråpliga sätt. Från basen på den skånska kursgården drar de upp riktlinjerna för sitt motstånd och tränar sig flitigt i civil olydnad. Deras trevliga och driftiga grannar försörjer sig på äppelodling, must- och champagnetillverkning. Säger de. Och de låter sig gärna bjudas på mat och fika. Tills det en dag uppenbaras att skenet bedrar – i källaren lagerför de helt andra produkter, nämligen vapen och drönare. Och i själva verket gör grannarna lönande affärer med militärer och krigförande länder. Kvinnorna är smarta nog att inse att de behöver hjälp av yngre förmågor för att rå på dessa samvetslösa krigshetsare. De anlitar en femtonårig grabb som är bra på att hacka sig in i större datasystem. Och konsekvenserna blir minst sagt dramatiska.

Boken finns här.

18. Läs en feministisk fiktion

Alfahannen av Katarina Wennstam

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

Jack Rappe tar kvinnor som en karl ska. Att de inte alltid är med på noterna hör ju bara till spelet, eller hur? Filmen älskar sina bad boys, och Jack Rappe är den verklige alfahannen bland de manliga skådespelarna. Därför blir det också en sensation av stora mått när Rappe hittas på bryggan med ett livshotande sår i magen. Jack Rappes våldsamhet verkar till slut ha hunnit ikapp honom själv.

Boken finns här.

Psst! Katarina Wennstam är aktuell med en ny bok som släpps i augusti – Vargen.

19. Läs en bok om politik

Inifrån av Anna Kinberg Batra

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

Under 997 dagar var hon Moderaternas partiledare, med god chans att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Men med över ett år kvar till valet tvingades hon sluta under kuppartade former efter attacker från de egna. Här berättar Anna Kinberg Batra personligt om vad som hände, om vägen dit och hur det kändes där och då. Om några dramatiska år i svensk politik och om hur svårt det är att smyga diskret med Säpo i släptåg.

Boken finns här.

20. Läs en valfri bok

Inspiration hittar du här, här och här.

21. Läs en bok om att vara förälder till flickor

Till min dotter av Malin Wollin

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

Det här är en bok om att inte leva upp till förväntningarna. Att växa upp som tjej och ta för mycket plats trots att man bara försöker åka med. Om att stå upp för någon som är utsatt och bli utsatt själv. Att göra bort sig när det är fest och om att råka bränna upp en ö. Om att växa upp och bli kvinna och försöka berätta för sin dotter, och sig själv, vad man ska acceptera och vad man faktiskt ska bråka om. Till min dotter är en berättelse om Stella och hennes väg från flicka till kvinna. Om att formas och att vägra formas.

Boken finns här.

22. Läs en historisk roman

Det första chiffret av Denise Rudberg

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

Tre unga kvinnors liv förändras för alltid i andra världskrigets Stockholm. Året är 1940. Samtidigt som hotet från Nazi-Tyskland växer sig starkare förenas tre kvinnor: Signe flyttar från landet till storstaden. Elisabeth säger upp sig från sitt jobb under dramatiska omständigheter. Iris flyr från Estland med sina två söner. De väljs ut av regeringen för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. I en tid då ingen vet var man har den andre och där farliga män med tveksam moral verkar i det fördolda, blir Signe, Elisabeth och Iris livsviktiga för rikets säkerhet. Mitt under brinnande krig, bland spioner och fiender, är vänskap och lojalitet avgörande.

Boken finns här.

23. Läs om en feministisk favorit

Inspiration hittar du här, här och här.

24. Läs en feministisk bok skriven före 1940

Norrtullsligan av Elin Wägner

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

– Flickor, klockan är tjugu minuter över åtta!
Jag stod alldeles stum inför det oväsen, som följde. Det var som om en cyklon skulle dragit genom rummen. Kaffekoppar och sockerskål virvlade fram ur en byrålåda, smör och bröd slungades fram ur ett hörnskåp i köket, Baby kom skvalpande med kaffet och allasammans bredde sina byråsmörgåsar i rykande fart och skållade sig på kaffet, medan de samtidigt på ett obegripligt sätt provade på hattarna framför speglarna. Strax efter halv nio ramlade de av med kapporna trädda på ena armen och handskar, väskor och ljusröda smörgåspåsar i händerna. Det blev så plötsligt tyst, att jag studsade.

Boken finns här.

Läs också: 15 böcker som orsakade samhällsdebatt

Här kan du spara ner bilden för att skriva ut och kryssa för. Högerklicka på bilden och välj ”öppna bild i ny flik” för att göra den större.

SelmaStories stora feministiska läsutmaning

Vill du ha mer feministisk litteratur?