Asiatiska kokböcker som ger inspiration i köket
Boktips

Asiatiska kokböcker som ger inspiration i köket

Från Iran och Indien till Japan, Kina, Thailand och Korea – de asiatiska länderna bjuder på lika varierad som god mat. Här är kokböckerna som lär dig laga god, fräsch och enkel asiatisk mat.

Av: SelmaStories
Publicerad: 06 oktober 2022

Från Iran och Indien till Japan, Kina, Thailand och Korea – de asiatiska länderna bjuder på lika varierad som god mat. Här är kokböckerna som lär dig laga god, fräsch och enkel asiatisk mat.

Bok 1

Ett persiskt kök av Maryam Madaresi

När Maryam Madaresi fick nyfikna blickar från kollegorna under lunchen startade hon ett Instagramkonto med fokus på persisk mat. I Ett persiskt kök delar hon med sig av smarriga recept på allt från tahdig, grytor, grillspett, soppor, bröd, röror och mycket mer. Rätterna som får färg, doft och smak av ingredienser som saffran, sumak, granatäpple och färska örter.

Bok 2

Asiatiska favoriter av Filip Poon

Följ med Filip Poon till Kina, Japan, Korea, Vietnam och Thailand. De 65 recepten är enkla att följa och är både rätter från Poons barndom och sådant han lärt sig att laga och älska som vuxen. Allt från hot pot-gryta till teriyakispett, krispig pekinganka, tonkatsufläsk, gyoza, stekta nudlar och bibimpab. Du får dessutom lära dig hur du viker dumplings, vad MSG är och hur du kokar ris i en vanlig kastrull.

Bok 3

Thai på 30 minuter Wichudaporn Chaiyasaeng

Wichudaporn Chaiyasaeng ger i sin andra kokbok nycklarna till hur du snabbt lagar till din egen thaimat utan krångel. Det enda som krävs är några extra ingredienser från den asiatiska hyllan i matbutiken. Här får du recept till vardagsmiddagen, helgens bjudmiddag liksom smårätter till buffén.

Bok 4

Koreanska grytor av Gustav Kyhlberg

Det bubblar och fräser, är varmt i magen och smakar mycket av vitlök och chili – koreanska grytor är comfort food när den är som bäst. Gustav Kyhlberg har ätit sig runt på lokala restauranger i Seoul för att sedan prvlaga sig fram hemma i sitt eget kök. Koreanska grytor presenterar ett 40-tal recept på kimchichige, gamjatang, maeun tang, dakgaejang och mycket mer.

Bok 5

Dumplings & annan dim sum av Karin Lei

Dim sum älskas över hela världen och bland rätterna finns något för alla – från olika fyllda dumplings, fluffiga ångade baos och friterade vårrullar till eggtarts och silkiga risnudelrullar. I Dumplings & annan dim sum delar Karin Lei med sig av ett 50-tal recept på klassiker så som har gow, shumai och char siu bao. Läs om dim sum-kulturen, ingredienserna och få tips på hur du bäst lagar det hemma.

Bok 6

David Batras inte så tråkiga indiska mat av David Batra

I denna nyutgåva från 2020 av David Batras inte så tråkiga indiska mat serveras goda och enkla rätter som passar hela familjen. Komikern blandar favoritrecept med personliga berättelser om sin familj och inte så tråkiga instruktioner. Du får bland annat lära dig att laga chicken korma, crispy chili potatoes, punjabi fried rice, palak paneer, Davids pappas klassiska dal, skånsk-indiska veggie patties, instant halwa, kulfi, saffransglass och jordnötstoffee.

Bok 7

Mitt kinesiska skafferi av Jimmy Guo

Jimmy Guo från Sveriges Mästerkock 2022 bryter ner sitt skafferi ingrediens för ingrediens och ger dig kunskapen till att lyckas laga kinesisk mat hemma. För när man står bland alla burkar, flaskor och kryddor i den asiatiska livsmedelsbutiken är det lätt att känna sig något förvirrad. Här får du svaren, tillsammans med både lättlagade recept och autentiska paradrätter från det kinesiska köket.

Läs mer: Mästerkockarnas kokböcker – här är alla vinnarna

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!