9 spännande böcker att läsa i höst
Boktips

9 spännande böcker att läsa i höst

Vad är bättre under hösten än att läsa en bra bok med en kopp te? Förbered dig inför de härliga höstkvällarna i soffan, SelmaStories listar 9 spännande deckare.

Av: Clara Wallin
Fotograf: Shutterstock

Vad är bättre under hösten än att läsa en bra bok med en kopp te? Förbered dig inför de härliga höstkvällarna i soffan, SelmaStories listar 9 spännande deckare.

Bok 1

Älska dig länge av Mons Kallentoft

Inbunden
Köp boken

Älska dig länge är den andra delen i Underdogs – en mörk thrillerserie.
En ung man hittas mördad, omgiven av hundratals lampor, allt andas ritualmord. Dessvärre kommer inte kriminalkommissarien Leo Madvi framåt med fallet. Han åker istället på semester till Tokyo där han träffar en mordutredare som jobbar med ett liknande fall. Kan det röra sig om en internationell seriemördare?

Bok 2

Mord mellan raderna av Donna Leon

Inbunden
Köp boken

Kommissarie Brunetti får ett telefonsamtal från ett bibliotek i Venedig, någon har stulit sidor ur flera sällsynta böcker. Den skyldiga bör vara den professor från universitetet i Kansas som begärt ut böckerna, men det visar sig att mannen flytt från biblioteket under dagen. Efter en bakgrundskoll visar det sig att mannens identitet inte ens existerar… Under utredningens gång utökas antalet misstänkta och när en teknolog hittas mördad måste kommissarien ifrågasätta allt han tidigare tyckt sig veta om skuld och oskuld.

Översättare: Ing-Britt Björklund

Bok 3

Hämnaren av Rachel Caine

Gwen Proctor räddade sina barn från sin mordiske ex-man Melvin och hans medhjälpare. Efter att Melvin rymt från fängelset får hon ett sms: “Du är inte säker någonstans nu.” Gwen gömmer sina barn hos en granne och tar tillsammans med Sam Cade upp jakten på hennes ex-man. Hon kommer närmare och närmare sitt byte, samtidigt som Melvins mål är att förgöra och döda henne.

Översättare: Susanne Nobel

Bok 4

Den sista utgrävningen av Elly Griffiths

Den sista utgrävningen är den sista delen av Ruth Galloway-serien. Ett café renoveras och i väggen hittas kvarlevorna  av en ung kropp i väggen. Dr. Ruth Galloway anländer till platsen och det visar sig att benen tillhör Emily, Pickering, en ung arkeologistudent som försvann för nästan 20 år sen. 

Här kan du läsa mer om Ruth Galloway 

Översättare: Carla Wiberg

Bok 5

Brandmannen av Ulf Kvensler

Inbunden
Köp boken

Isak blir kontaktad av sin pappa som lämnade honom i barndomen, han är nu döende och hans sista önskan är att få spendera tid med Isak. Hans pappa är en känd konstnär och vill testamentera sin förmögenhet till Isak – men det finns vissa villkor. Isak och hans flickvän Madde åker för att hälsa på pappan och blir indragna i situationer där det är svårt att urskilja gränsen mellan verklighet och mardröm. Brandmannen är en psykologisk thriller om ett spel på liv och död.

Bok 6

Födelsedagen av Sofie Sarenbrant, Carina Bergfeldt

Inbunden
Köp boken

När dörren till födelsedagsbarnet Samuels rum öppnas är sängen tom och fönstret står på glänt. Snabbt därefter påbörjar polisen leta efter pojken. Stämningen mellan Samuels mamma, pappa och hans nya tjej eskalerar och det visar sig att alla tre har något att vinna på att Samuel är ur vägen. Vad kan ha hänt pojken?

Bok 7

Barnvakten av Joyce Carol Oates

Alla nyheter kretsar kring den brutala mördaren “Barnvakten”. Hannah bor i en av Detroits förorter och kan inte sluta oroa sig för att “Barnvakten” ska ta hennes barn. Samtidigt inleder hon en affär med en annan man och släpper all kontroll. Barnvakten är en roman om kärlek, bedrägeri och försoning.

Översättare: Fredrika Spindler

Bok 8

Holly av Stephen King

Inbunden
Köp boken

Jorge Castro avbryter sin joggingtur för att hjälpa ett äldre par, samtidigt blir han överraskad med ett nålstick i nacken. Castro är bara en av flera vars liv fått samma slut. Privatdetektiven Holly Gibney kommer två människor på spåren, vars gärningar inte kan beskrivas som annat än brutala.

Översättare: John-Henri Holmberg

Bok 9

Tid för barmhärtighet av John Grisham

Stuart Kofer dricker för mycket och hans flickvän Josie är ofta blåslagen, men polisen skyddar sina egna och blundar därför för Josies skador. Men hennes barn blundar inte. En kväll när Josie blivit allvarligt misshandlad tröttnar sonen Drew, och skjuter Stuart till döds. Hela stan tycks överens om vilket straff pojken ska få – kan advokaten Jake Brigance få juryn att se på händelsen på ett annat sätt?

Översättare: Kjell Waltman

En sida till? Fortsätt läs!