Allt du behöver veta om bokserien

Ruth Galloway

Till böckerna!

Följ med när rättsarkeologen Ruth Galloway och polisen Harry Nelson gräver upp ben och nystar i mystiska fall. Här är allt du behöver veta om spänningsserien!

Hela bokserien

Ruth Galloway

Bläddra för att se alla böcker

Ruth Galloway

Författare

Elly Griffiths om pseudonymen: ”Mitt riktiga namn låter för påhittat”

Boktips

Väck anglofilen i dig! 13 underbara brittiska böcker

Bok 1

Flickan under jorden

2009 publicerades Elly Griffiths Flickan under jorden, den första boken i vad som kom att bli en älskad spänningsserie. I sumpmarken utanför King’s Lynn i Norfolk hittar polisen människoben. Polisen misstänker att det är kvarlevorna efter Lucy Downey, en flicka som kidnappades för tio år sedan. De kallar in arkeologen och benexperten Ruth Galloway som berättar att benen är mer än tusen år gamla.

Sedan Lucys försvinnande har kriminalkommissarie Harry Nelson fått mystiska brev som innehåller referenser till rituella offer. Ännu en flicka försvinner samtidigt som Nelson får ett nytt brev, och han ber Ruth om hjälp med att tolka det som skrivs.

Översättare: Carla Wiberg

Bok 2

Janusstenen

Under en utgrävning i Norfolk hittas ett skelett begravt under en vägg. Ruth Galloways ser kopplingar till romerska mytologi och har en teori om att det handlar om ett offer till guden Janus. Inom kort kallas Ruth även till en byggarbetsplats, där man har hittat ett skelett från ett barn. Harry Nelson tar sig an fallet. Till råga på allt är Ruth gravid och Harry, som har fru och barn där hemma, är fadern.

Översättare: Carla Wiberg

Bok 3

Huset vid havets slut

Ruth har precis börjat jobba igen efter sin föräldraledighet och kämpar för att få ihop vardagen. När man i Broughton Sea´s End hittar benen efter sex döda män i en grotta på stranden kallas Ruth till platsen. Hon daterar benen till tiden för andra världskriget och riskerar samtidigt att en välbevarad hemlighet avslöjas. När en tysk journalist plötsligt mördas inser Ruth och Nelson att det fortfarande finns människor som är villiga att döda för att sanningen inte skall komma fram. Vad är Projekt Lucifer och vad vet familjen som är bosatt i det stora huset vid havets slut, om det som hände för sextio år sedan?

Översättare: Gunilla Roos

Bok 4

Känslan av död

Det är halloween och Smiths museum i Norfolk förbereder ett ovanligt evenemang. Inför en handfull speciellt utvalda gäster ska en medeltida kista öppnas. Den väntas innehålla kvarlevorna av en biskop som levde på 1300-talet. Ruth Galloway ska övervaka öppnandet, men när hon kommer till museet hittar hon intendenten mördad. Kommissarie Nelson tar hand om fallet. Han upptäcker att intendenten nyligen mottagit hotbrev från en grupp aktivister som vill att museets samling med aboriginska kranier ska återlämnas. Ytterligare en person dör samtidigt som Nelson blir oförklarligt sjuk och Ruth förstår att det måste handla om något mer än kranierna.

Översättare: Gunilla Roos

Bok 5

En orolig grav

En av Ruth Galloways före detta studiekamrater blir innebränd i sitt hus. Ytterdörren har låsts utifrån. Strax före sin död berättade han om ett sensationellt fynd i närheten av Blackpool. Fyndet rör den legendariske kung Arthur och mannen bad Ruth om ett expertutlåtande. Ruth kartlägger Dans upptäckt samtidigt som omgivningen börjar bete sig misstänkt. Det står klart att starka krafter inom universitetsvärlden vill undanhålla något från offentlighetens ljus.

Översättare: Gunilla Roos

Bok 6

De utstötta

Vid en utgrävning vid slottet i Norwich hittar Ruth Galloway skelettet av mor Krok, en kvinna som hängdes 1867 för att ha mördat flera barn. Harry Nelson vill inte engagera sig i det gamla mordet, han har fullt upp med ett fall där tre barn hittats döda i samma familj. Kort därefter sker en kidnappning, med endast en kvarlämnad lapp som spår. Samtidigt blir Ruth alltmer engagerad i fallet med mor Krok och ett fynd i graven, en amulett, lämnar inte Ruth någon ro. När ett teveteam kommer till platsen för att dramatisera mor Kroks liv blir Ruth av en slump alltmer indragen även i polisutredningen.

Översättare: Gunilla Roos

Bok 7

De öde fälten

En värmebölja drar över Norfolk när man på en byggarbetsplats stöter på ett flygplansvrak från andra världskriget – med piloten kvar vid spakarna. Ruth inser dock att kvarlevorna inte kan vara så gamla. DNA-tester visar att mannen är Fred Blackstock som rapporterats saknad till havs. Polisen kopplas in och Harry Nelson tar över fallet. Strax intill byggarbetsplatsen driver nu den anrika familjen Blackstock en grisfarm. En mystisk man ses smyga omkring på området och när kvarlevorna av ytterligare en kropp hittas ställs saker och ting på sin spets.

Översättare: Gunilla Roos

Bok 8

En kvinna i blått av Elly Griffiths

Ruth Galloways vän Cathbad får en kväll syn på en ung kvinna klädd i nattlinne och blå morgonrock på kyrkogården. Morgonen därefter hittas hon död i ett dike. Harry Nelson kallas in och konstaterar att den döda kvinnan behandlades för drogmissbruk på ett sjukhus i närheten. Ruth kallas till orten när hennes universitetsvän, som arbetar som präst, börjat få aggressiva och anonyma brev som riktar sig mot kvinnliga präster. Breven innehåller en formulering om ”en kvinna i blått, gråtande över världen” och Ruth frågar sig själv om det finns ett samband mellan breven och den döda kvinnan.

Översättare: Ing-Britt Björklund

Bok 9

Dolt i mörker av Elly Griffiths

I en gammal kalkstenstunnel i Norwich hittas ben från ett människoskelett. Ruth Galloway undersöker benen och upptäcker att det inte alls är ett medeltidsfynd, benen tycks ha kokats och grävts ner nyligen. Harry Nelson tar sig an fallet. Samtidigt försvinner en ung kvinna och polisen börjar undersöka rykten om ett underjordiskt samhälle för hemlösa. Fler personer försvinner, inklusive frun till Nelsons kollega, och utredningen ställs på sin spets.

Översättare: Carla Wiberg

Bok 10

Den mörka ängeln av Elly Griffiths

Ruth Galloway kontaktas av den italienska arkeologen Angelo Morelli som ber om hjälp med att tolka ett fynd av benrester i en liten bergsby nära Rom. Hon tackar ja och reser tillsammans med sin dotter till Castello degli Angeli i Italien. I byn hittar hon en medeltida helgedom men också mörka hemligheter som leder tillbaka till krigsåren och motståndsrörelsen. Dessutom dyker Harry Nelson upp, vilket kommer väl till pass när det sker ett mord i byn.

Översättare: Carla Wiberg

Bok 11

En cirkel av sten av Elly Griffiths

Harry Nelson har fått en rad hotfulla, anonyma brev. De påminner om brev han fick för längesedan som då ledde honom till fallet som sammanförde honom och Ruth. Fallet har förföljt honom sedan dess. Ruth arbetar med en utgrävning i Norfolks saltängar och plötsligt hittas benrester i en cirkel av sten. Benen visar sig tillhöra en försvunnen 12-åring. Det hela påminner mer och mer om det gamla fallet, men mannen som skrev breven till Nelson är död. Eller?

Översättare: Carla Wiberg

Bok 12

Irrbloss av Elly Griffiths

Ruth Galloway har en ny partner, ett nytt hem och ett nytt jobb. När hennes gamla kollega Harry Nelson hör av sig och ber om hjälp säger hon ja. Den dömde mördaren Ivor March har äntligen erkänt att han faktiskt mördat fler personer, något Harry alltid misstänkt, men Ivor tänker inte berätta var de är begravda om inte Ruth kopplas in på fallet. March berättar för Ruth att han har mördat fyra kvinnor. Deras kroppar ska vara begravda nära en by vid kärren, som sägs vara hemsökta av irrbloss.

Översättare: Carla Wiberg

Bok 13

Nattfalkarna av Elly Griffiths

En grupp metallsökare som kallar sig Nattfalkarna är ute och söker efter skatter på stranden i Norfolk när de hittar en död pojke. Nelson tror att det är ett olycksfall, men kort därefter mördas ett par på en isolerad gård i närheten som heter Black Dog. Mystiken tätnar när Ruth gräver fram kvarlevorna av en enorm hund i trädgården till det stora huset. Lokala sägner berättar om en svart hund som visar sig för människor innan de dör. Alla ledtrådar för Ruth och Nelson tillbaka till gården.

Översättare: Carla Wiberg

Bok 14

Det låsta rummet av Elly Griffiths

Inbunden
Köp boken

Coronapandemin har stängt ner Storbritannien och Ruth och dottern Kate isolerar sig i stugan i Norfolk. Deras enda sällskap är den vänliga grannen Zoe. Men så bryter Nelson mot karantänreglerna och ber om hjälp med utredningen av en rad misstänkta självmord med kopplingar till en arkeologisk fyndplats. Han inser att grannen Zoe är misstänkt lik en kvinna som några år tidigare stod åtalad för mord, men den kvinnan hette Dawn… Allt fler ledtrådar pekar på Zoe när hon, Ruth och Kate plötsligt försvinner.

Översättare: Carla Wiberg

Bok 15

Den sista utgrävningen av Elly Griffiths

Den sista utgrävningen är den sista delen av Ruth Galloway-serien. Ett café renoveras och i väggen hittas kvarlevorna  av en ung kropp i väggen. Dr. Ruth Galloway anländer till platsen och det visar sig att benen tillhör Emily, Pickering, en ung arkeologistudent som försvann för nästan 20 år sen. 

Översättare: Carla Wiberg

"Det finns verkligen en bok för varje tillfälle" - här är redaktionens bästa SelmaStories-minnen

Många kunniga bokproffs har passerat revy sedan SelmaStories startades - och ännu fler författare har mött oss. Här är gamla och nya redaktionsmedlemmars bästa SelmaStories-minnen!

Gillade du serien om Ruth Galloway?

Upptäck fler spänningsserier!

Åremorden

Upptäck fler spänningsserier!

Blix & Ramm

Upptäck fler spänningsserier!

Darwindeckare

Upptäck fler spänningsserier!

Privat: Doggerland

Upptäck fler spänningsserier!

Fabian Risk-serien

Upptäck fler spänningsserier!

Fjällbackaserien

Upptäck fler spänningsserier!

Köpenhamnsserien

Upptäck fler spänningsserier!

Privat: Strindbergserien

Upptäck fler spänningsserier!

Säbyholms gröna fingrar

Upptäck fler spänningsserier!

Rodins auktionshus

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.