Augustin Erba: ”En förälskelse kan vara som en psykos”
Författare

Augustin Erba: ”En förälskelse kan vara som en psykos”

När Tomas är liten lovar han sig själv att aldrig bli kär. Men när han på högskolan träffar Livli händer det — han blir förälskad. Augustin Erbas Snöstorm är en kärlekshistoria om sorg, minnen och lycka. Vi fick en pratstund med författaren.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Sara Mac Key
Publicerad: 24 september 2019

När Tomas är liten lovar han sig själv att aldrig bli kär. Men när han på högskolan träffar Livli händer det — han blir förälskad. Augustin Erbas Snöstorm är en kärlekshistoria om sorg, minnen och lycka. Vi fick en pratstund med författaren.

Har Snöstorm någon koppling till dina tidigare böcker Blodsbunden och Ensamhetens broar? Finns det återkommande teman i böckerna?
Snöstorm, Blodsbunden och Ensamhetens broar är tre variationer på saker jag brottas med: hur ska man leva sitt liv, vad får ens val för konsekvenser, är vi i grunden ensamma? Och vad händer när omgivningen tolkar världen på ett sätt, men din inre kompass pekar åt ett annat håll?

Läs mer: Ninni Schulman ”Det är en ganska otäck historia”

När Tomas är liten ser han sina föräldrar gräla och pappan anklagas för att vara otrogen. Påverkar det hans syn på kärlek och förhållanden som vuxen?
— Jag tror att vi, om vi inte anstränger oss, blir som de vi har omkring oss när vi växer upp. Tomas blir präglad av sina föräldrar och lovar sig själv att aldrig bli kär. Men så händer det fantastiska och fruktansvärda, han blir förälskad — trots alla sina föresatser. Och då har han inget val — han måste försöka hantera det så gott han kan, fastän han inte har redskapen.

Varför dras Tomas och Livli till varandra när de möts på Tekniska högskolan?
— Bådas uppväxter präglas av övergrepp av olika slag, men det pratar de inte om, och det förstår de inte, så kanske är det därför som de både har lätt och svårt att hitta varandra.

“Jag ville att mina läsare i tanken skulle föras tillbaka till sina ungdoms förälskelser”

Tomas kallar förälskelse för en psykos, håller du med om det?
— En förälskelse kan vara som en psykos, det kan den verkligen. Tillvaron faller isär, allt kan tolkas i den riktning man behagar. Och det spelar ingen roll vad omgivningen säger, för den känsla man har trumfar allt annat. Människor blir instängda, eller stänger in sig själva i ett underbart eller smärtsamt universum. Men det beror ju på om förälskelsen är besvarad eller inte.

Missa inte! Höstens guldkorn! 10 böcker du kommer vilja läsa i höst

Stötte du på några utmaningar under skrivandet som var särskilda för en kärlekshistoria?
— Att skriva om kärlek och förälskelse är något som jag har velat göra länge. Jag ville att mina läsare i tanken skulle föras tillbaka till sina ungdoms förälskelser, precis som Tomas gör. Att påminnas om hur sårbar och osäker man är den första gången man blir kär.

Snöstorm

Snöstorm

Augustin Erba
Vill du ha fler boktips?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!