17 böcker vi ser fram emot att läsa 2023
Boktips

17 böcker vi ser fram emot att läsa 2023

2023 närmar sig och vi på SelmaStories ser fram emot alla spännande boksläpp. Från Colleen Hoover och Candice Carty-Williams till Ann-Helén Laestadius och Karl Ove Knausgård – här är 17 böcker vi längtar lite extra efter att få läsa.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Getty
Publicerad: 24 november 2022

2023 närmar sig och vi på SelmaStories ser fram emot alla spännande boksläpp. Från Colleen Hoover och Candice Carty-Williams till Ann-Helén Laestadius och Karl Ove Knausgård – här är 17 böcker vi längtar lite extra efter att få läsa.

Bok 1

Sällskapsmänniskor av Candice Carty-Williams

Inbunden
209 kr
Köp boken

Likt många andra älskade vi Queenie och ser såklart mycket fram emot Candice Carty-Williams nya roman Sällskapsmänniskor. Boken handlar om Dimple Pennington, en 30-åring som bor hemma hos sin mamma och vars influencerkarriär börjat dala redan innan den tagit fart. Som lök på laxen är hennes pojkvän ett riktigt svin. Dimple har aldrig känt sig mer ensam. Men allt förändras på ett ögonblick när hennes fyra halvsyskon plötsligt kraschar in i hennes liv igen. När Cyril Pennington, deras notoriskt opålitlige far, dyker upp blir saker än mer komplicerade.

Översättare: Klara Lindell

Bok 2

Fel tid, fel plats av Gillian Mcallister

Inbunden
209 kr 219 kr
Köp boken

En psykologisk thriller om kärlek, lögner och en mors försök att rädda sin son. Hennes son står anklagad för mord, och hon vet inte varför. Allt hon vet är att sonen sitter häktad och att hans framtid är förstörd. Nästa dag vaknar hon upp en dag tidigare, en dag före mordet.

Översättare: Katarina Jansson

Bok 3

Äkta kärlekar av Taylor Jenkins Reid

Av författaren till succéromanerna Evelyn Hugos sju äkta män och Daisy Jones & The Six. Emma är i 20-årsåldern när hon gifter sig med sin ungdomskärlek Jesse. De reser jorden runt och tar varje chans till äventyr. Men på deras första bröllopsdag försvinner Jesse spårlöst under en helikoptertur över Stilla havet, borta för alltid. Emma gör sitt bästa för att komma över sorgen. Flera år senare springer hon på Sam, en gammal vän, och blir förälskad. Är det här en andra chans att bli lycklig? Men så plötsligt en dag hittas Jesse vid liv och Emma tvingas välja mellan de två männen.

Översättare: Lisbet Holst

Bok 4

Sommaren av Elin Persson

Inbunden
189 kr 219 kr
Köp boken

Elin Persson har tidigare gett ut ungdomsromanerna De afghanska sönerna och Det är någonting som drar i mig. Sommren är hennes första vuxenroman. Vi får träffa styvsyskonen Lea och Jelena under en sommar som förändrar allt. Leas pappa träffar Zofia, och Lea får i Jelena en ny syster. Jelena är obändig och självständig – allt det som Lea inte är. På ovanvåningen i radhuset uppstår en klaustrofobisk värld där gränser och kroppar utforskas och görs våld på. Allt medan de vuxnas ögon är riktade någon annanstans och sommaren utanför bara pågår.

Bok 5

Aprikoser i Donbas av Ljuba Jakymtjuk

Poeten Ljuba Jakymtjuk växte upp i en liten kolgruvestad i östra Ukraina. När regionen ockuperades 2014 tvingades hon och hennes familj på flykt. Hennes poesi är rörlig och rikt varierad och reflekterar denna komplexa erfarenhet i allt från överflödande passager om begär i en krigshärjad stad till vapenfetischistiskt babbel och utblickar i ett landskap av slagghögar och kratrar där träden ändå blommar.

Översättare: Ida Börjel och Nils Håkanson

Bok 6

Straff av Ann-Helén Laestadius

Inbunden
199 kr 219 kr
Köp boken

Stöld älskades av tusentals läsare och utsågs till Årets bok 2021. Uppföljaren Straff fortsätter att utforska samernas villkor och historia. Det är 50-tal och renskötarbarnen Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge och Anne-Risten är sju år när de tas från sina familjer och tvingas gå på nomadskolan. I skolan är samiskan förbjuden och husmodern slår och bryter ner dem psykiskt. Föräldrarna vågar inte säga ifrån, myndigheterna lyssnar ändå inte. 30 år senare har de fem barnen valt olika vägar i livet för ett överleva, eller i alla fall försöka glömma. Och så en dag är husmor tillbaka. Går där på gatan som om ingenting hänt.

Bok 7

9 november av Colleen Hoover

danskt band
179 kr 189 kr
Köp boken

Av författaren till TikTok-fenomenet Det slutar med oss. Fallon möter Ben samma dag hon ska flytta tvärs över landet. Mellan dem finns attraktion och kemi men de har precis träffats och är inte redo för en distansrelation. Istället bestämmer de sig för att ses på samma plats, samma datum, varje år. Samtidigt skriver Ben en kärleksroman om deras möten som får Fallon att börja tvivla. Är han ärlig eller spelar han bara en karaktär för att få till den perfekta handlingen?

Översättare: Susanne Nobel

Bok 8

Quelqu'une av Ellinor Skagegård

Berättelsen om journalisten Märta Quelqu une Lindqvist och hennes extraordinära liv. 1916 kliver Märta Lindqvist in på Svenska Dagbladets redaktionen som aspirerande reporter. Under signaturen Quelqu une vinner hon läsarnas hjärtan som filmkritiker, krönikör, litteraturanmälare och reportageresenär och hennes väg korsas av personligheter som Nathan Söderblom, Charlie Chaplin, Victor Sjöström och Elin Wägner. Arbetet fyller all hennes vakna tid, trots det vaktar ständigt rastlösheten, gudstvivlet och skräcken inför den obotliga ensamheten. Samtidigt blir Europa allt mörkare och rustar för krig.

Bok 9

Vill du kyssa en rebell? av Eva-Stina Byggmästar

Inbunden
179 kr
Köp boken

En lättillgänglig och lekfull diktsamling av Eva-Stina Byggmästar.

Kärleken har bruna ögon, precis som en grizzly. I dem kan man förlora sig och skåda hela jordklotet och planetens hjärtesår, Grand Canyon, höra skallerormarna på botten, höra rasslet. Det som inte kan kläs i ord blir tårar och kärleken är algoritmen, grundbulten i allt, hela kosmos.

Bok 10

Atlas: Historien om Pa Salt av Lucinda Riley, Harry Whittaker

Inbunden
209 kr 229 kr
Köp boken

Den efterlängtade och avslutande delen på Lucinda Rileys serie om de sju systrarna. Systrarna har samlats på båten Titan för att ta ett sista avsked av den mystiska far de alla älskade så djupt. Pa Salt valde att ge nyckeln till deras förflutna till den sjunde, och nu äntligen hittade, systern. Men för varje sanning avslöjas en ny fråga och systrarna tvingas inse att de knappt kände sin far.

Översättare: Gabriella Andersson och Mia Ruthman

Bok 11

Allegro Pastell av Leif Randt

Inbunden
199 kr
Köp boken

En kritikerrosad roman i hemlandet Tyskland. Tanja är snart 30 år, författare och bor i Berlin. Jerome är fem år äldre och webbdesigner. De har ett distansförhållande som till en början fungerar smärtfritt. De pratar ofta, ses på helgerna och träffar vänner och festar i Berlin. De finns där för varandra men är samtidigt måna om att ha sina egna liv.

Översättare: Christine Bredenkamp

Bok 12

Svalors flykt av Majgull Axelsson

Psykologen Christel har fått en ny patient: Molly Andersson, 16 år. Men Molly vill hellre bli kallad Zadie Moonbeam. Hon har hamnat hos Christel på grund av sina föräldrar, vars våld och missbruk har tvingat henne ut och in i olika fosterhem. Nu är de äntligen ute ur bilden och Zadie ska få en egen lägenhet – om Christel gör bedömningen att hon är mogen nog för det. Samtidigt kämpar Christel med egna problem. Hon har nyligen fått diagnosen Parkinsons sjukdom men vill inte erkänna det för sig själv eller för kusinen Lisbeth, hennes kusin och före detta förlossningsläkare. Det var Lisbeth som hjälpte Zadie Moonbeam komma till världen. Men en dag får Christel veta att Lisbeth har fått ett anonymt och skrämmande brev.

Bok 13

Jävla karlar av Andrev Walden

Jävla karlar är Andrev Waldens romandebut, en vild berättelse om att växa upp i spillrorna av 68-rörelsen. Det är julen 1983 när ett bråk skakar tvåplansvillan i skogarna utanför Norrköping och den sjuåriga Andrev får veta att hans pappa inte är hans riktiga pappa. Den riktiga bor i ett land långt borta och har hår ner till axlarna. För Andrev känns det som att han är med i en bok om en pojke som får veta att hans pappa är kung i ett magiskt land och att en ande ska komma för att ta med honom dit. Men det kommer inga andar, bara nya pappor som inte är hans.

Bok 14

Som vi lekte av Ninni Schulman

Inbunden
219 kr
Köp boken

Den första delen i en ny serie av spänningsmästaren Ninni Schulman. 1982 försvinner den 12-årige Mattias från sitt hem i den lilla byn Våmhus i Dalarna. Ett år senare är han fortfarande borta och hans mamma håller på att gå sönder av sorg och ovisshet. Ingrid Wolt är en före detta polis polis på flykt undan sitt förflutna. Hon har suttit i fängelse och börjar sakta bygga upp sitt liv igen. Men hon behöver arbete och startar därför Siljans Spaningsbyrå. Hennes första uppdrag blir att hitta Mattias. Ingrid börjar nysta i fallet och inser att den skenbara idyllen döljer mörka hemligheter.

Bok 15

En förlovad tid av Alba Mogensen

Inbunden
219 kr
Köp boken

Alba Mogensens uppföljare till debuten Hon den roliga. Hannahs och Louises mamma är död, och Louise väntar barn. Framtiden har aldrig varit så närvarande som nu. Men Hannah kan inte sluta tänka på det där sista året då systrarna bildade en treenlighet med Peter, innan familjen upplöstes. När de cyklade till stenbrottet, växte upp, blev kära och sedan inte var kära längre. När det fortfarande var en förlovad tid.

Bok 16

Det tredje riket av Karl Ove Knausgrd

Den tredje delen i serien Morgonstjärnan. Vi får i den här romanen återse många av karaktärerna från de tidigare romanerna, de som inte hade en egen röst. Vad hände med de tre ungdomarna i black metal-bandet som påträffades mördade i skogen? Eller med mannen som återuppstod på operationsbordet? Varför kommer det inte längre några döda till begravningsbyråerna? Och vad är det som sker med människornas drömmar – det är som om någon tar över dem under natten. Och den nya stjärnan som alla ser men ingen kan förstå – är det bara en ny stjärna eller ett varsel? Men i så fall, varsel om vad?

Översättare: Staffan Söderblom

Bok 17

Kievs döttrar av Erin Litteken

Inbunden
219 kr
Köp boken

I 1930-talets Ukraina kämpar Katya och hennes familj för överlevnad. Landet har drabbats av Stalins skräckvälde och en fruktansvärd hungersnöd. Älskande skiljs från varandra, vän blir fiende och drömmen om frihet känns alltmer avlägsen. Men även i de mörkaste tider kan kärleken vinna över ondskan. 70 år senare hittar Cassie sin mormors dagbok och kan avslöja hemligheterna om familjens förflutna.

Översättare: Emma Majberger

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!