13 böcker vi ser fram emot att läsa 2023
Boktips

13 böcker vi ser fram emot att läsa 2023

2023 närmar sig och vi på SelmaStories ser fram emot alla spännande boksläpp. Från Lars Keplers nya pseudonym Alex Ahndoril till Karl Ove Knausgård – här är 14 böcker vi längtar lite extra efter att få läsa.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 13 juni 2023

2023 närmar sig och vi på SelmaStories ser fram emot alla spännande boksläpp. Från Lars Keplers nya pseudonym Alex Ahndoril till Karl Ove Knausgård – här är 14 böcker vi längtar lite extra efter att få läsa.

Bok 1

Jag kommer att hitta nyckeln av Alex Ahndoril

Inbunden
Köp boken

Lars Kepler-duon är tillbaka, nu som Alex Ahndoril med en pusseldeckare, där läsaren bjuds in till att lösa gåtan. Jag kommer att hitta nyckeln är den första delen i en serie.

Privatdetektiv Julia Stark får i uppdrag att undersöka ett mysterium åt en man som är en av ägarna till ett framgångsrikt familjeföretag. Mannen hittade ett foto på sin telefon där en bunden och blodig man med en säck över huvudet syns. På grund av alkoholrelaterad minnesförlust kan han inte minnas något om bilden och anlitar Stark detektivbyrå för att ta reda på om han själv är förövaren innan han kontaktar polisen.

Julia ber sin exman Sidney Mendelson, som är polis, att följa med henne till det överdådiga godset där familjen bor. Hon behöver hans hjälp och hoppas samtidigt på att återvinna hans kärlek. Tillsammans börjar de undersöka saken och minglar med familjemedlemmarna som potentiellt kan vara inblandade i mordet.

Bok 2

Med döden som gäst av Carin Hjulström

Inbunden
Köp boken

Siri och Antons sommar tar sin början när Upplands-Bros mest förmögna man bjuder in hela bygden till invigningen av en lyxig eventlokal vid Mälaren, som tidigare hade lovat att tillfalla byborna enligt kommunen. Morgonen efter firandet hittas en ung man död i ett dike. Lokalpoliserna Olle och Rita tar sig an fallet, och som vanligt dras även Siri in i utredningen. Samtidigt har Anton alltid undrat vad som hände med hans föräldrar när de försvann på Kilimanjaro för över tjugo år sedan. Han och hans flickvän Cecilia beslutar sig för att resa till Tanzania, där de gradvis börjar få en klarare bild av vad som egentligen hände. . .

Vill du veta mer om serien? Här är alla böcker i Säbyholms gröna fingrar

Bok 3

Dit floden för dig av Shelley Read

Inbunden
Köp boken

På 1940-talet i Colorado, USA, möter Victoria Nash motstånd i form av destruktiva män på en persikofarm. Ett ödesmättat möte med en främling vid namn Wilson Moon resulterar i en förbjuden och passionerad relation som tragiskt når sitt slut. När Victoria blir gravid, tvingas hon fly till bergen och leva i ett skjul. Trots sorg och hotet från en stigande flod, finner hon styrka i vildmarken och kämpar för att återta kontrollen över sitt liv.

Översättare: Åsa Brolin

Läs mer: ”Dit floden för dig”: en roman hur kvinnor upptäcker kraften i sina egna val

Bok 4

Tsaren av Jan Mårtenson

Inbunden
Köp boken

Antikhandlaren Homan hamnar mitt i en grotesk snårskog av mord, utpressning och penningtvätt. En gåtfull individ vid namn Tsaren, med kopplingar till den ryska militära underrättelsetjänsten, står i centrum för de dunkla affärerna. Även om flera inblandade har sina rötter i St. Petersburg, gömmer sig den avskyvärde Tsaren någon annanstans. Frågan är var?

Som vanligt kryddas den spännande berättelsen med humor, inslag av kultur och oemotståndliga kulinariska upplevelser.

Missa inte: Jan Mårtenson: ”Jag är för lat och bekväm för att göra en synopsis”

Bok 5

Atlas: Historien om Pa Salt av Lucinda Riley, Harry Whittaker

Inbunden
Köp boken

Den efterlängtade och avslutande delen på Lucinda Rileys serie om de sju systrarna. Systrarna har samlats på båten Titan för att ta ett sista avsked av den mystiska far de alla älskade så djupt. Pa Salt valde att ge nyckeln till deras förflutna till den sjunde, och nu äntligen hittade, systern. Men för varje sanning avslöjas en ny fråga och systrarna tvingas inse att de knappt kände sin far.

Översättare: Gabriella Andersson och Mia Ruthman

Bok 6

Fel tid, fel plats av Gillian Mcallister

Inbunden
Köp boken

En psykologisk thriller om kärlek, lögner och en mors försök att rädda sin son. Hennes son står anklagad för mord, och hon vet inte varför. Allt hon vet är att sonen sitter häktad och att hans framtid är förstörd. Nästa dag vaknar hon upp en dag tidigare, en dag före mordet.

Översättare: Katarina Jansson

Bok 7

Äkta kärlekar av Taylor Jenkins Reid

Av författaren till succéromanerna Evelyn Hugos sju äkta män och Daisy Jones & The Six. Emma är i 20-årsåldern när hon gifter sig med sin ungdomskärlek Jesse. De reser jorden runt och tar varje chans till äventyr. Men på deras första bröllopsdag försvinner Jesse spårlöst under en helikoptertur över Stilla havet, borta för alltid. Emma gör sitt bästa för att komma över sorgen. Flera år senare springer hon på Sam, en gammal vän, och blir förälskad. Är det här en andra chans att bli lycklig? Men så plötsligt en dag hittas Jesse vid liv och Emma tvingas välja mellan de två männen.

Översättare: Lisbet Holst

Bok 8

Sommaren av Elin Persson

Inbunden
Köp boken

Elin Persson har tidigare gett ut ungdomsromanerna De afghanska sönerna och Det är någonting som drar i mig. Sommren är hennes första vuxenroman. Vi får träffa styvsyskonen Lea och Jelena under en sommar som förändrar allt. Leas pappa träffar Zofia, och Lea får i Jelena en ny syster. Jelena är obändig och självständig – allt det som Lea inte är. På ovanvåningen i radhuset uppstår en klaustrofobisk värld där gränser och kroppar utforskas och görs våld på. Allt medan de vuxnas ögon är riktade någon annanstans och sommaren utanför bara pågår.

Bok 9

Sällskapsmänniskor av Candice Carty-Williams

Inbunden
Köp boken

Likt många andra älskade vi Queenie och ser såklart mycket fram emot Candice Carty-Williams nya roman Sällskapsmänniskor. Boken handlar om Dimple Pennington, en 30-åring som bor hemma hos sin mamma och vars influencerkarriär börjat dala redan innan den tagit fart. Som lök på laxen är hennes pojkvän ett riktigt svin. Dimple har aldrig känt sig mer ensam. Men allt förändras på ett ögonblick när hennes fyra halvsyskon plötsligt kraschar in i hennes liv igen. När Cyril Pennington, deras notoriskt opålitlige far, dyker upp blir saker än mer komplicerade.

Översättare: Klara Lindell

Bok 10

Svalors flykt av Majgull Axelsson

Inbunden
Köp boken

Psykologen Christel har fått en ny patient: Molly Andersson, 16 år. Men Molly vill hellre bli kallad Zadie Moonbeam. Hon har hamnat hos Christel på grund av sina föräldrar, vars våld och missbruk har tvingat henne ut och in i olika fosterhem. Nu är de äntligen ute ur bilden och Zadie ska få en egen lägenhet – om Christel gör bedömningen att hon är mogen nog för det. Samtidigt kämpar Christel med egna problem. Hon har nyligen fått diagnosen Parkinsons sjukdom men vill inte erkänna det för sig själv eller för kusinen Lisbeth, hennes kusin och före detta förlossningsläkare. Det var Lisbeth som hjälpte Zadie Moonbeam komma till världen. Men en dag får Christel veta att Lisbeth har fått ett anonymt och skrämmande brev.

Bok 11

Som vi lekte av Ninni Schulman

Den första delen i en ny serie av spänningsmästaren Ninni Schulman. 1982 försvinner den 12-årige Mattias från sitt hem i den lilla byn Våmhus i Dalarna. Ett år senare är han fortfarande borta och hans mamma håller på att gå sönder av sorg och ovisshet. Ingrid Wolt är en före detta polis polis på flykt undan sitt förflutna. Hon har suttit i fängelse och börjar sakta bygga upp sitt liv igen. Men hon behöver arbete och startar därför Siljans Spaningsbyrå. Hennes första uppdrag blir att hitta Mattias. Ingrid börjar nysta i fallet och inser att den skenbara idyllen döljer mörka hemligheter.

Bok 12

Det tredje riket av Karl Ove Knausgrd

Den tredje delen i serien Morgonstjärnan. Vi får i den här romanen återse många av karaktärerna från de tidigare romanerna, de som inte hade en egen röst. Vad hände med de tre ungdomarna i black metal-bandet som påträffades mördade i skogen? Eller med mannen som återuppstod på operationsbordet? Varför kommer det inte längre några döda till begravningsbyråerna? Och vad är det som sker med människornas drömmar – det är som om någon tar över dem under natten. Och den nya stjärnan som alla ser men ingen kan förstå – är det bara en ny stjärna eller ett varsel? Men i så fall, varsel om vad?

Översättare: Staffan Söderblom

Bok 13

Kievs döttrar av Erin Litteken

Inbunden
Köp boken

I 1930-talets Ukraina kämpar Katya och hennes familj för överlevnad. Landet har drabbats av Stalins skräckvälde och en fruktansvärd hungersnöd. Älskande skiljs från varandra, vän blir fiende och drömmen om frihet känns alltmer avlägsen. Men även i de mörkaste tider kan kärleken vinna över ondskan. 70 år senare hittar Cassie sin mormors dagbok och kan avslöja hemligheterna om familjens förflutna.

Översättare: Emma Majberger

En sida till? Fortsätt läs!