10 bokpärlor som skildrar det glada 20-talet
Boktips

10 bokpärlor som skildrar det glada 20-talet

1920-talet var en händelserik tid full av framtidstro, jazz och framsteg för kvinnors rättigheter. Vi har listat tio böcker, nyskrivna liksom klassiker, som utspelar sig under det glada 20-talet.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 30 oktober 2023

1920-talet var en händelserik tid full av framtidstro, jazz och framsteg för kvinnors rättigheter. Vi har listat tio böcker, nyskrivna liksom klassiker, som utspelar sig under det glada 20-talet.

Bok 1

Maud Martaav Gwendolyn Brooks och Margo Jefferson

Maud Martha Brown är en flicka som växte upp på sydsidan av Chicago under tjugotalet. Hon drömmer om sin framtid och ett nytt liv i New York. Maud Marta är ett poetiskt kollaget om ett helt vanligt liv. Ett liv levt i vishet, humor, värdighet och vrede.

Översättare: Marianne Tufvesson

Bok 2

Ett liv till av Åsa Avdic

Inbunden
Köp boken

Efter första världskrigets slut sörjer världen sina döda. Året är 1921 i USA, när spiritisten Thomas Bradford annonserar efter en assistent. Den medelålders änkan Ruth Doran blir utvald för tjänsten. Tillsammans börjar de utforska möjligheten att kontakta den andra sidan, men deras handlingar får oväntade konsekvenser. Berättelsen, som är baserad på verkliga händelser, skildrar vad som kan hända när människor utforska det okända och faller in i varandra.

Bok 3

En ny värld av Natasha Lester

En storslagen historisk roman som utspelar sig i 1920-talets New York. Evie Lockhart växer upp i en överklassfamilj i Boston och har redan fått sin framtid planerad. Hon ska gifta sig med barndomsvännen Charlie och ägna sig åt hemmet och familjen – men Evie vill något helt annat. Hon drömmer om att studera vid universitetet och bli läkare som sin far. Evie får kämpa för sin rätt att studera och lyckas till slut ta sig till New York. Där upptäcker hon en ny värld full av jazz, glamour och äventyr.

Översättare: Johanna Svartström

Läs mer: 9 fängslande romaner som utspelar sig på internatskolor

Bok 4

Hundarnas våld av Thomas Savage

Inbunden
Köp boken

Har du sett filmen med Kirsten Dunst och Benedict Cumberbatch? Hundarnas våld är boken som filmen baseras på, en studie i grymhet och kärlek som får dig att tappa andan. Året är 1925. Bröderna Phil och George är mitt i livet, äger en stor ranch i Montana, och har bott där sedan de var små pojkar. När den blyge George oväntat gifter sig med änkan Rose, går Phils värld i bitar och han bestämmer sig för att förpesta sin svägerskas liv på ranchen. Kan någon skydda henne?

Översättare: Hans-Jacob Nilsson

Bok 5

Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald

Det går knappast att göra en 20-talslista utan att nämna Den store Gatsby, boken de flesta tänker på när man nämner 20-talet. Boken utspelar sig till största del under sommaren 1922, och handlar om Nick Carraway, en utexaminerad student från Yale som flyttar till New York för att göra karriär. Han hyr en villa intill ett av öns mest lyxiga hus och från sin trädgård ser han stadens societet komma och gå. Festerna är magnifika – men vem ligger egentligen bakom dem? En morgon står en uniformsklädd herre på Nick Carraways gräsmatta. Med sig har han en handskriven inbjudan, undertecknad Jay Gatsby.

Översättare: Christian Ekwall

Bok 6

Nätterna på Winterfeldtplatz av Elin Boardy

Inbunden
Köp boken

Hedvig är 20 år och från Göteborg. Hon söker sig till Berlin och Winterfeldtplatz under det sena 1920-talet. Här håller Heinz och Florian fester som aldrig tar slut. Här möts de avvikande, de revolutionära, de hämningslösa. Men på gatorna mullrar det, de brunas maktövertagande rycker allt närmare. Runt sig har Hedvig många personer: politiskt aktiva Mina som blir hennes bästa vän, den allvarlige Erwin med skador från kriget och brittiske Matthew som skriver på en roman.

Läs också: 5 böcker som utspelar sig i den magiska staden Berlin

Bok 7

Den stora utställningen av Marie Hermanson

Den 8 maj 1923 invigs jubileumsutställningen i Göteborg. Den unga journalisten Ellen och polisen Nils är några av dem som är på plats. Ett rykte om att Einstein ska hålla sin Nobelföreläsning på utställningen sprids och hotfulla, antisemitiska krafter sätts i rörelse.

Bok 8

Mödrarnas söndag av Graham Swift

Den 30 mars 1924 är det ”mödrarnas söndag”, en dag då tjänstefolket får ledigt för att åka hem. Föräldralösa Jane åker dock inte hem, istället möter hon sin älskare i ett tomt gods.

Översättare: Hans-Jacob Nilsson

Bok 9

Hyresgästerna av Sarah Waters

London, 1922. I ett stort hus bor Frances Wray med sin mor, mrs Wray. Deras liv har förändrats drastiskt. Familjens män har stupat och för att klara hyran blir mor och dotter nu tvungna att ta in hyresgäster. Ett ungt par ur den lägre tjänstemannaklassen, Lilian och Leonard Barber, flyttar in. In kommer den nya världen och dess sociala spänningar. Och när Frances, som är en modern kvinna med moderna idéer om kärlek, kommer allt närmare Lilian, påbörjas ett kammarspel som ska explodera med oförutsedda konsekvenser som följd.

Översättare: Ylva Mörk

Bok 10

Och solen har sin gång av Ernest Hemingway

En av Hemingways mest inflytesrika romaner. Vi följer Jake Barnes och hans vänner i Paris och deras resa till Pamplona i mitten av 1920-talet för att bland annat åskåda tjurfäktning. Karaktärerna sägs tillhöra den rotlösa ”förlorade generationen” vilka har en nonchalant inställning till livet – där vi följer deras dekadenta livsstilar. Ändå verkar de desperata och törstiga efter kärlek och livsmening.

En sida till? Fortsätt läs!