8 bokpärlor som utspelar sig på 1800-talet
Böckerna

8 bokpärlor som utspelar sig på 1800-talet

Kärlek och begär hos den brittiska överklassen, verklighetsflykt på den franska landsbygden och hårt arbete i ett fattigt Stockholm. SelmaStories har listat åtta riktigt bra romaner som utspelar sig på 1800-talet.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 17 juni 2021

Kärlek och begär hos den brittiska överklassen, verklighetsflykt på den franska landsbygden och hårt arbete i ett fattigt Stockholm. SelmaStories har listat åtta riktigt bra romaner som utspelar sig på 1800-talet.

Bok 1

"Madame Bovary" av Gustave Flaubert

Madame Bovary har kallats för den första moderna romanen och väckte skandal när den kom ut 1856. Gustave Flauberts klassiker handlar om den unga Emma Rouault som gifter sig med läkaren Charles Bovary. Emma finner snart den äktenskapliga tillvaron alldaglig och tråkig, och hon flyr tristessen genom konsumtion och romantiska böcker. Hon bedrar sin make, sviker sitt barn och nästlar in sig i så många lögner och skulder att hon till slut inte ser någon annan utväg än att ta sitt liv.

Bok 2

"Familjen Bridgerton: Ett livsavgörande ögonblick" av Julia Quinn

Bokserien om familjen Bridgerton har blivit Netflix-succé och utspelar sig i det tidiga 1800-talets London. Den åttonde och sista boken Ett livsavgörande ögonblick handlar om Gregory Bridgerton. Han är en riktig romantiker och när han träffar Hermione Watson är han övertygad om att hon är den rätta. Men han vet inte att hennes hjärta tillhör någon annan. Hermiones väninna, Lucy Abernathy, allierar sig dock med Gregory för att hjälpa honom att vinna Hermiones kärlek. Men efter ett tag börjar Lucy få komplexa känslor för Gregory, något som är ett stort problem – hon är nämligen förlovad med en annan.

Bok 3

"Gösta Berlings saga" av Selma Lagerlöf

Gösta Berlings saga tillhör de stora svenska klassikerna. Selma Lagerlöfs debut handlar om Gösta Berling i det tidiga 1800-talets Värmland. Han är den nedgångne prästen som uppgiven och desillusionerad försöker supa ihjäl sig, och som räddas till livet av den barska och karismatiska majorskan på Ekeby. Han upptas i den brokiga skara kavaljerer som majorskan omger sig med. Ett muntert och sorglöst leverne tar sin början. Men det finns också en stor kärlek i Gösta Berlings liv, Elisabeth, som redan är gift med den enfaldige greve Henrik.

Bok 4

"Brott och straff" av Fjodor Dostojevskij

Fjodor Dostojevskijs Brott och straff har kallats för ”världens mest berömda roman”. Den kretsar kring ett moraliskt dilemma om huruvida ett mord kan vara försvarbart om resultaten blir positivt för många. Hundratals miljoner har sedan boken kom ut 1866 läst om den fattige studenten och mördaren Raskolnikov och hans febervandring genom S:t Petersburg.

Bok 5

"Mina drömmars stad" av Per Anders Fogelström

Den första delen i Per Anders Fogelströms romanserie om Henning Nilsson och hans släkt. Vi möter Henning första gången en sommarkväll 1860. Han kommer vandrande till Stockholm, staden han har drömt om, men får slita hårt i vad för många är en mörk och fattig stad. Tillsammans med sin fru Lotten försöker han skapa en ljus tillvaro. En klassisk skildring av Stockholm och arbetarklassen!

Bok 6

"Stolthet och fördom" av Jane Austen

Jane Austens kärleksroman och klassiker utspelar sig kring år 1800. Boken kretsar kring kärleken och äktenskapet och berättar om hur Elizabeth Bennet och den svåråtkomlige Mr Darcy på kringliga vägar kantade av förvecklingar och högmod långsamt närmar sig varandra. Med över tvåhundra år på nacken fortsätter romanen att inspirera till långfilmer, teateruppsättningar och fortsättningsromaner.

Bok 7

"Utvandrarna" av Vilhelm Moberg

Utvandrarna är den första delen i Vilhelm Mobergs epos om Karl-Oskar och Kristina. En av våra mest lästa klassiker skildrar hur paret tillsammans med Robert och Arvid och de andra i den småländska socken efter många svältår lämnar Fattigsverige för ett drägligare liv i USA. Hela Utvandrarserien finns som ljudböcker, inlästa av Magnus Roosmann.

Bok 8

"Ormen i Essex" av Sarah Perry

London 1893. Cora Seaborne är fortfarande ung men har just blivit änka, och nu förväntar sig omgivningen att hon ska klä sig i svart och dra sig tillbaka. Men äktenskapet var inte särskilt lyckligt, och rollen som viktoriansk societetsfru passade aldrig Cora.Hon bestämmer sig för att lämna storstaden för landsbygden i Essex, tillsammans med sin socialistiskt orienterade väninna Martha. De hamnar i den lilla staden Colchester, där rykten om ett mystiskt odjur har skapat masshysteri. Coras teori är att det rör sig om en oupptäckt art som hon är fast besluten att hitta och klassificera. Hon finner en oväntad vän och intellektuell jämlike i traktens präst William Ransome. Tillsammans söker de svaret på gåtan, samtidigt som Will och Cora oundvikligen dras till varandra.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!