14 bokpärlor som utspelar sig på 1800-talet
Boktips

14 bokpärlor som utspelar sig på 1800-talet

Kärlek och begär hos den brittiska överklassen, verklighetsflykt på den franska landsbygden och hårt arbete i ett fattigt Stockholm. SelmaStories har listat 14 romaner som utspelar sig på 1800-talet.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 05 juni 2023

Kärlek och begär hos den brittiska överklassen, verklighetsflykt på den franska landsbygden och hårt arbete i ett fattigt Stockholm. SelmaStories har listat 14 romaner som utspelar sig på 1800-talet.

Bok 1

En kvinnas guide till lycka och framgång av Sophie Irwin

danskt band
Köp boken

I 1800-talets England får vi följa den underbart okonventionella Kitty Talbot i en varm, snabb och rolig berättelse. När Kittys familj hotas av vräkning ger hon och systern Cecily sig av till London för att hitta en förmögen man som kan rädda dem. Snart befinner de sig i societeten, men Lord Radcliffe står i vägen och gör allt för att hindra Kitty från att snärja hans bror. Trots detta tar den beslutsamma Kitty upp kampen och finner oväntad kärlek.

Översättare: Anna Thuresson

Bok 2

Queen Charlotte av Julia Quinn, Shonda Rhimes

danskt band
Köp boken

En ljuvlig bok i Bridgertons universum av Julia Quinn och Shonda Rhimes. Berättelsen tar sin början år 1761 när den blivande kungen och drottningen för första gången möts och gifter sig bara några timmar senare. Charlotte av Mecklenburg-Strelitz, en intelligent och envis kvinna, måste navigera genom kungahusets politiska spel samtidigt som hon skyddar sitt hjärta, eftersom hon har blivit förälskad i kungen trots hans försök att hålla henne på avstånd. Queen Charlotte är en spännande berättelse om kampen mellan plikt och självständighet.

Bok 3

Ett otänkbart öde av Simona Ahrnstedt

Inbunden
Köp boken

Året är 1884 i Sverige – kvinnokampen går i motvind när en ny elit intar makten. Den unga Alexandra Rosenkvist befinner sig långt från sin by efter en omvälvande skandal. En man med ett mörkt förflutet får i uppdrag att hämta hem henne. Under deras färd genom landet med olika transportmedel verkar de inte ha något gemensamt, men trots detta börjar förbjudna känslor att växa fram. Men Alexandras konservativa familj som väntar i Stockholm har andra planer för hennes framtid…

 

Bok 4

Skarvungen

Den första delen i bokserien Förgätmigej. Laura och Anders bor i en liten stuga i vackra Orrviken. De är nygifta och Laura väntar parets första barn, men jobbet som stenhuggare i berget kräver mycket resande av Anders. Deras enda granne är gamle Ville med träbenet. Under hösten grips Laura av en oförklarlig rädsla för att något hemskt ska hända när hon är ensam. Mörkret blir allt tätare under de kalla månaderna och Laura plågas av mardrömmar. En natt vaknar hon av ett skrämmande ljud ute på gården. Hon tittar ut genom fönstret och ser en gestalt vid uthuset, någon som ser rakt på henne.

Översättare: Joar Tiberg

Bok 5

Pennys passion av Tessa Dare

Romancedrottningen Tessa Dare är aktuell med tredje delen i sin älskade historiska bokserie ”Kvinnorna på Bloom Square”! Här möter läsaren Lady Penelope, Penny, som first and foremost är en sann djurvän. Det är mer än vad man kan säga om finansmannen Gabriel som förvärvar ett hus på Bloom Square, och därmed blir granne till Penny och alla skadade och hemlösa djur hon tar hand om. När Gabriel och Penny kommer överens om att hitta en ny fristad för djuren upplever han mot alla odds en särskild tillgivenhet till dem, och kanske framför allt till deras matte…

Översättare: Per Hagman

Bok 6

Sir Richards hemligheter av Julia Quinn

Sir Richard Kenworthy har mindre än en månad på sig att hitta en lämplig brud. Han har varken tid att vara kräsen eller spela svårfångad. Men så får han syn på kvinnan som spelar cello på Smythe-Smiths årliga konsert och vet direkt att hon är den rätta. Kvinnan bakom cellon är Iris Smythe-Smith. Med sitt ljusa hår, blyga uppsyn och sin torra och underfundiga humor är hon van att hamna i skymundan, och blir misstänksam av sir Richards uppvaktningar. När han friar till henne kan hon inte släppa tanken på att det är något han döljer, trots att hennes hjärta inte vill något annat än att få bli hans.

Översättare: Anna Thuresson

Bok 7

Madame Bovary av Gustave Flaubert

Madame Bovary har kallats för den första moderna romanen och väckte skandal när den kom ut 1856. Gustave Flauberts klassiker handlar om den unga Emma Rouault som gifter sig med läkaren Charles Bovary. Emma finner snart den äktenskapliga tillvaron alldaglig och tråkig, och hon flyr tristessen genom konsumtion och romantiska böcker. Hon bedrar sin make, sviker sitt barn och nästlar in sig i så många lögner och skulder att hon till slut inte ser någon annan utväg än att ta sitt liv.

Översättare: Anders Bodegård

Läs mer: 8 franska romanklassiker att upptäcka eller läsa om

Bok 8

Familjen Bridgerton. Ett livsavgörande ögonblick av Julia Quinn

Bokserien om familjen Bridgerton har blivit Netflix-succé och utspelar sig i det tidiga 1800-talets London. Den åttonde och sista boken Ett livsavgörande ögonblick handlar om Gregory Bridgerton. Han är en riktig romantiker och när han träffar Hermione Watson är han övertygad om att hon är den rätta. Men han vet inte att hennes hjärta tillhör någon annan. Hermiones väninna, Lucy Abernathy, allierar sig dock med Gregory för att hjälpa honom att vinna Hermiones kärlek. Men efter ett tag börjar Lucy få komplexa känslor för Gregory, något som är ett stort problem – hon är nämligen förlovad med en annan.

Översättare: Anna Thuresson

Läs mer: Vem är vem i Familjen Bridgerton – komplett guide

Bok 9

Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf

Gösta Berlings saga tillhör de stora svenska klassikerna. Selma Lagerlöfs debut handlar om Gösta Berling i det tidiga 1800-talets Värmland. Han är den nedgångne prästen som uppgiven och desillusionerad försöker supa ihjäl sig, och som räddas till livet av den barska och karismatiska majorskan på Ekeby. Han upptas i den brokiga skara kavaljerer som majorskan omger sig med. Ett muntert och sorglöst leverne tar sin början. Men det finns också en stor kärlek i Gösta Berlings liv, Elisabeth, som redan är gift med den enfaldige greve Henrik.

Läs mer: Läsutmaning! 10 böcker av 10 Nobelpristagare

Bok 10

Brott och straff av Fjodor Dostojevskij

Fjodor Dostojevskijs Brott och straff har kallats för ”världens mest berömda roman”. Den kretsar kring ett moraliskt dilemma om huruvida ett mord kan vara försvarbart om resultaten blir positivt för många. Hundratals miljoner har sedan boken kom ut 1866 läst om den fattige studenten och mördaren Raskolnikov och hans febervandring genom S:t Petersburg.

Översättare: Hans Björkegren

Bok 11

Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström

Den första delen i Per Anders Fogelströms romanserie om Henning Nilsson och hans släkt. Vi möter Henning första gången en sommarkväll 1860. Han kommer vandrande till Stockholm, staden han har drömt om, men får slita hårt i vad för många är en mörk och fattig stad. Tillsammans med sin fru Lotten försöker han skapa en ljus tillvaro. En klassisk skildring av Stockholm och arbetarklassen!

Läs mer: 40 böcker alla borde läsa innan 40

Bok 12

Stolthet och fördom av Jane Austen

Jane Austens kärleksroman och klassiker utspelar sig kring år 1800. Boken kretsar kring kärleken och äktenskapet och berättar om hur Elizabeth Bennet och den svåråtkomlige Mr Darcy på kringliga vägar kantade av förvecklingar och högmod långsamt närmar sig varandra. Med över tvåhundra år på nacken fortsätter romanen att inspirera till långfilmer, teateruppsättningar och fortsättningsromaner.

Översättare: Gösta Olzon

Läs mer: 10 av litteraturens mest oförglömliga kärlekspar

Bok 13

Utvandrarna av Vilhelm Moberg

Utvandrarna är den första delen i Vilhelm Mobergs epos om Karl-Oskar och Kristina. En av våra mest lästa klassiker skildrar hur paret tillsammans med Robert och Arvid och de andra i den småländska socken efter många svältår lämnar Fattigsverige för ett drägligare liv i USA. Hela Utvandrarserien finns som ljudböcker, inlästa av Magnus Roosmann.

Läs mer: 10 klassiker du kan lyssna på

Bok 14

Ormen i Essex av Sarah Perry

London 1893. Cora Seaborne är fortfarande ung men har just blivit änka, och nu förväntar sig omgivningen att hon ska klä sig i svart och dra sig tillbaka. Men äktenskapet var inte särskilt lyckligt, och rollen som viktoriansk societetsfru passade aldrig Cora.Hon bestämmer sig för att lämna storstaden för landsbygden i Essex, tillsammans med sin socialistiskt orienterade väninna Martha. De hamnar i den lilla staden Colchester, där rykten om ett mystiskt odjur har skapat masshysteri. Coras teori är att det rör sig om en oupptäckt art som hon är fast besluten att hitta och klassificera. Hon finner en oväntad vän och intellektuell jämlike i traktens präst William Ransome. Tillsammans söker de svaret på gåtan, samtidigt som Will och Cora oundvikligen dras till varandra.

Översättare: Eva Johansson

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer