7 historiska romaner som utspelar sig under 1700-talet
Boktips

7 historiska romaner som utspelar sig under 1700-talet

Läs om dramatik vid de kungliga hoven, spänning i ett historiskt Stockholm och en värld som ser helt annorlunda ut. SelmaStories listar böckerna som tar dig tillbaka i tiden till 1700-talet.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 13 september 2021

Läs om dramatik vid de kungliga hoven, spänning i ett historiskt Stockholm och en värld som ser helt annorlunda ut. SelmaStories listar böckerna som tar dig tillbaka i tiden till 1700-talet.

Bok 1

God natt Madame av Carina Burman

Anna Charlotta von Stapelmohr, gift Schröderheim, är vän till Bellman och uppskattad vid hovet. Det vill säga fram till att hennes vassa tunga förpassade henne ut i kylan. Nu är det 1790 och hon tecknar ner sina minnen. Med kvickhet och ironi målar hon en bild av sitt liv med familj och vänner, kärlekar och fiender. God natt Madame är en roande, sorglig och nästan sann roman om en kvinna som inte lät sig begränsas.

Bok 2

1795 av Niklas Natt Och Dag

Bok 3

Barnbruden av Anna Laestadius Larsson

Den första delen i en trilogi om vänskap, svek, makt och frihet i det gustavianska Sverige. I juni 1774 närmar sig det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina Sveriges kust. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Adelsfröken Sophie von Fersen förbannar tyst sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill hellre vara på bal i prins Fredriks armar, inte passa upp på en tysk barnrumpa.

I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande. Förväntningarna på flickan är höga, hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge man så länge väntat på.
Och långt under slottets vackra paradvåningar vaknar Pottungen – den stumma flickan som tar hand om andras skit.

Bok 4

Vända hem av Yaa Gyasi

En hyllad debutroman som skildrar slavhandelns konsekvenser under flera generationer, från 1700-talet ända fram till idag. Systrarna Effia och Esi vet inte om att den andra existerar. Effia har av sin framgångsrika stam gifts bort med en engelska guvenören. Trots en priviligerad uppväxt sitter Esi fängslad i väntan på att säljas som slav.

Bok 5

Alkemistens dotter av Carl-Michael Edenborg

Rebis Aurora Drakenstierna blir den sista alkemisten i sin släkt. Det är slutet på 1700-talet och när fadern sedan dör lämnas Rebis med en stor hemlighet: hon är utvald att slut föra ett uppdrag som rör hela mänskligheten. Hon ska förinta universum. Rebis sökande efter släktens hemlighet tar henne ut i Europa och hon reser till Berlin, via Marstrand och Paris smutsiga hamnar och bordeller. Det står tidigt klart hon motarbetas av dunkla krafter. Längs vägen möter hon släktens avfälling Andreas, men kan hon lita på honom?

Bok 6

Sparven av Elisabeth Östnäs

Inbunden
Köp boken
Bok 7

Livläkarens besök av Per Olov Enquist

En av Per Olov Enquists mest uppskattade romaner som 1999 belönades med Augustpriset. Boken utspelar sig i Danmark på 1760-talet och berättar historien om den sinnessjuke kung Christian, hans unga drottning och den tyske livläkaren Struensee, som vann kungens förtroende och drottningens hjärta.

En sida till? Fortsätt läs!