Foto: Unsplash 13 böcker som definierade 2010-talet
Boktips

13 böcker som definierade 2010-talet

Snart lämnar vi 2010-talet bakom oss och går in i ett nytt årtionde. Men vilka böcker har vi egentligen läst och pratat om mest under decenniet som gått?

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 19 november 2019

Snart lämnar vi 2010-talet bakom oss och går in i ett nytt årtionde. Men vilka böcker har vi egentligen läst och pratat om mest under decenniet som gått?

Nu återstår bara några veckor av 2010-talet och vi rusar in i ett nytt årtionde. 10-talet gav oss influencers, massvis med streamingtjänster och en vegoboom. Smartphones och sociala medier blev en självklar del av vår vardag, med prat om att begränsa skärmtiden och göra en ”digital detox” som motreaktioner. Inte minst slutade vi till slut att ignorera klimatkrisen och begrepp som ”flygskam” och ”klimatkompensera” tog sig in i vårt vokabulär.

Att lista de största böckerna under 10-talet är svår uppgift – men vi har gjort ett försök med 12 böcker som fångar tidsandan och som ”alla” snackade om.

1. Störst av allt av Malin Persson Giolito

13 böcker som definierade 2010-talet

Rättegångsthrillern som på riktigt cementerade Malin Persson Giolitos superstjärnestatus och senare blev till Netflix första svenska originalserie, även den hyllad av kritiker och publik. Var det någon thriller man skulle läsa sommaren 2016 så var det den här. Vi får följa tonåriga Maja från den exklusiva kommunen Djursholm. Hon lär känna Sebastian, och hennes liv förändras för alltid. Nio månader senare står hon åtalad för mord. Störst av allt är ett porträtt av en ung människa, en skildring av ett samhälle som håller på att glida isär och ett drama som väcker frågor om skuld och ansvar, straff och försoning.

Boken finns här.

Läs mer: Malin Persson Giolito skriver till sig själv som 25-åring

2. Min kamp av Karl Ove Knausgård

13 böcker som definierade 2010-talet

En mastodont romansvit i sex delar som har jämförts med både Goethes Den unge Werthers lidanden och Prousts På spaning efter den tid som flytt. Den norska författaren Karl Ove Knausgård skriver självbiografiskt om döden, livet, kärlek, vänskap, faderskap och familj. Min kamp har belönats med otaliga priser och har vållat stor debatt i hemlandet, inte minst för att människor från Knausgårds liv benämns med sina riktiga namn.

Böckerna finns här.

3. Gone Girl av Gillian Flynn

13 böcker som definierade 2010-talet

Gone Girl av Gillian Flynn fick personer som vanligtvis sa ”jag gillar inte riktigt deckare” att kasta sig över boken. Genren ”psykologisk thriller” fick ett rejält uppsving och passagen om ”cool girl” citerades till höger och vänster. Gone Girl handlar om Nick och Amy, paret som vid en första anblick har allt. Efter några år i New York flyttar de till en småstad i Missouri. Men den nya tillvaron blir inte riktigt som de hade tänkt sig. På morgonen till deras femte bröllopsdag är Amy plötsligt spårlöst försvunnen. Misstankarna faller snabbt på Nick, som hela tiden bedyrar sin oskuld. Amys dagbok ger dock en helt annan bild av Nick och äktenskapet.

Boken finns här.

4. Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson

13 böcker som definierade 2010-talet

Det här är boken som fick hela Kultursverige att ställa sig frågan: ”Vem är Hugo Rask?” Debatten om vem som inspirerade till karaktären var stundtals mer högljudd än den om själva boken. Ämnet var den stora snackisen i kulturvärlden hösten 2014. ”Jag är Hugo Rask”, menade Roy Andersson. ”Inte alls”, kontrade författaren Lena Andersson. Egenmäktigt förfarande är en berättelse om relationen mellan Ester Nilsson och Hugo Rask, en detaljstudie i makt och besatthet om är rolig och smärtsam om vartannat. Romanen belönades med Augustpriset.

Boken finns här.

Läs också: 15 böcker som orsakade debatt (och skandaler)

5. En man som heter Ove av Fredrik Backman

13 böcker som definierade 2010-talet

En hjärtknipande bok som har fått tusentals läsare att både skratta och gråta. 2015 filmatiserades boken med Rolf Lassgård i huvudrollen och filmen nominerades till två Oscars. Boken handlar om Ove, en 59 år gammal man som kallas för ”grannarnas skräck”. Han är vresig och tycker det är viktigt med ordning men bär på en sorg och en historia. När de nyinflyttade grannarna en dag råkar förstöra Oves brevlåda blir det starten på en resa som kommer att förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.

Boken finns här.

6. Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

13 böcker som definierade 2010-talet

En prisvinnande roman om Ifemelu och Obinze som under tonåren faller för varandra i Nigeria. Ifemelu flyttar till USA för att studera. Det går bra för henne, hon har förhållanden och startar en uppmärksammad blogg om rasism i USA. Samtidigt bygger Obinze upp ett liv i Nigeria. Americanah har vunnit flera priser och berättar en mäktig historia om rasism, klass, kärlek och identitet.

Boken finns här.

7. Hungerspelen-trilogin av Suzanne Collins

13 böcker som definierade 2010-talet

Den första boken i Hungerspelen-trilogin kom visserligen på svenska redan 2008, men det var först efter filmen 2012 som böckernas popularitet exploderade. Berättelsen om Katniss Everdeen och hennes kamp för livet, och för frihet, i den diktatoriska staten Panem fängslade hela världen. Ett större populärkulturfenomen under 2010-talet får man leta efter!

Böckerna finns här.

13 böcker som definierade 2010-talet

Tom Malmquist förvandlade den oerhört tragiska berättelsen om när hans partner går bort, samtidigt som hon är höggravid med deras barn, till en smärtsam och vacker bok. Boken belönades med flera priser och Björn Wiman kallade den för ”höstens bästa roman”. En berättelse om förlust, föräldraskap och det liv vi lever, ögonblick för ögonblick.

Boken finns här.

9. Min fantastiska väninna av Elena Ferrante

13 böcker som definierade 2010-talet

Pseudonymen Elena Ferrante slog ned som en bomb i litteraturvärlden när Min fantastiska väninna, den första boken i Neapelkvartetten, kom ut 2011. Bokserien har sålt i över 10 miljoner exemplar i 40 länder och gjorts till både tv-serie och teater. Berättelsen om Elena och Lila, deras uppväxt i Neapel och komplicerade vänskap har fängslat läsare världen över. Succén har gjorts ännu mer fascinerande av oklarheterna kring författarens sanna identitet. Flera medier har påstått sig löst mysteriet och bland annat pekat ut en italiensk översättare som personen bakom pseudonymen, men varken förlaget eller översättaren har velat kommentera uppgifterna.

Boken finns här.

Missa inte! 17 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

10. Steglitsan av Donna Tartt

13 böcker som definierade 2010-talet

Donna Tartts Steglitsan är en oförglömlig odyssé genom dagens Amerika och ett drama med nästan outhärdlig skärpa och intensitet. Det är en berättelse om förlust och besatthet, överlevnad och identitet och om konstens intensiva dragningskraft. Den unge Theo Decker överlever mirakulöst en olycka som tar hans mammas liv. Ensam och sviken av sin pappa flyttar han in hos en väns familj i New York, samtidigt som han kämpar med att finna en mening i sitt nya liv. Under åren som följer blir han uppslukad av en av de få saker som påminner honom om hans mamma: en liten, mystiskt fascinerande målning. En målning som till slut drar in honom i konstens kriminella baksida.

Köp boken här.

11. Ett litet liv av Hanya Yanagihara

13 böcker som definierade 2010-talet

Vida känd som ”boken som får dig att gråta okontrollerat”. Ett litet liv har stått på mångas att-läsa-lista sedan den kom ut 2015. En gripande, skoningslös och oförglömlig bok, en bok för dig som vill bli totalt uppslukad under 700 sidor. Det är berättelsen om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York. Boken följer över flera decennier och växlar mellan nattsvart mörker och ljus. Genom åren prövas deras vänskap, men det som håller dem samman är alltid Jude – Jude St Francis, som förblir en gåta för dem som står honom närmast.

Köp boken här.

Läs mer: 20 episka romaner för riktigt stora läsupplevelser

12. Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri

13 böcker som definierade 2010-talet

Jag ringer mina bröder utgår från en krönika som Khemiri skrev i december 2010, en vecka efter bombdådet i Stockholm. Amor irrar runt i ett Stockholm som efter en bilexplosion är paranoid och full av poliser. Han är på jakt efter en reservdel till en borrmaskin. I framfickan har han en telefon, i bakfickan en kniv. Under 24 intensiva timmar befinner vi oss i Amors huvud där gränserna mellan brottsling och brottsoffer, kärlek och kemi, paranoia och verklighet, blir allt suddigare.

Boken finns här.

13 böcker som definierade 2010-talet

Få andra böcker har under 2010-talet väckt så mycket debatt som E. L. James Fifty Shades-serie. Berättelsen skrevs först som Twilight-fanfiction (en bokserie som i sin tur var tongivande för 00-talet) och slog alla möjliga försäljningsrekord. Gemene man fick upp ögonen för BDSM (en skildring som fick kritik från många BDSM-utövare) det lanserades särskilda sexleksaker med Fifty Shades-tema. Kritikerna sågade böckernas litterära kvalitet och romantiseringen av en destruktiv relation, samtidigt som E. L. James utsågs till en av de mest inflytesrika personerna i världen. Böckerna gjordes till lika uppmärksammade filmer med Jamie Dornan och Dakota Johnson i huvudrollerna — minns ni den virala nyheten om att personalen på en biograf hittat kvarlämnade gurkor i salongen efter en visning? Men mitt i alla kontroverser och debatter bidrogFemtio nyanser-böckerna till ett stort uppsving för erotisk litteratur, och en del menar att trilogin gjorde erotiken mainstream.

Böckerna finns här.