19 böcker som utspelar sig på 1990-talet
Boktips

19 böcker som utspelar sig på 1990-talet

E-post var något helt nytt, Nothing compares 2 U spelades på repeat och samtiden präglades av Berlinmurens fall och Lewinsky-affären. Vi listar 19 böcker som utspelar sig på 90-talet.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Midjourney
Publicerad: 27 juni 2023

E-post var något helt nytt, Nothing compares 2 U spelades på repeat och samtiden präglades av Berlinmurens fall och Lewinsky-affären. Vi listar 19 böcker som utspelar sig på 90-talet.

Bok 1

Imorgon och imorgon och imorgon av Gabrielle Zevin

Berättelsen tar sin början på år 1987 men sträcker sig över trettio år. Sam och Sadie kämpar med sina egna utmaningar och trauman. Genom en delad passion för dataspel upptäcker de en djup koppling till virtuella världar. Åtta år senare möts de igen och börjar samarbeta för att nå framgång inom spelindustrin. Men verkligheten är inte lika perfekt som spelvärldarna. Vi får följa deras resa genom framgångar och prövningar både i arbetslivet och privatlivet, samtidigt som samhället och deras relation förändras över tid.

Imorgon och imorgon och imorgon är en banbrytande bok som har erövrat bästsäljarlistorna och hyllats av Goodreads, Amazon och Time Magazine som årets bästa bok.

Översättare: Niclas Nilsson

Bok 2

Levande och döda av Christoffer Carlsson

Inbunden
Köp boken

Det var någon som ville ta död på pojkarna från Skavböke. Så sa man i trakten, efteråt. 1999 hittas det första offret, den 18-årige Mikael Söderström, brutalt ihjälslagen. Det blir polisen Gerd Pettersson som får ta sig ut till Skavböke för att utreda fallet. Många i trakten är rädda för den storvuxna Gerd med sitt burriga hår och sitt höga skratt. Hon närmar sig 60 år och har varit polis i hela sitt vuxna liv. Snart sker ännu ett dödsfall. Tillsammans med sin nya kollega Siri förhör Gerd de boende i trakten och försöker förstå hur allting hänger ihop. De återkommer ständigt till två namn: Sander Eriksson och Killian Persson. Tjugo år senare sker ännu ett nytt mord.

Bok 3

Skammens väg av Pascal Engman, Johannes Selåker

Storpocket
Köp boken

Pascal Engman och Johannes Selåker är äntligen tillbaka med Skammens väg, en fristående uppföljare till den älskade Till minne av en mördare. Vi befinner oss på nyårsaftonen till 1995 i Sverige, där Tomas Wolf väcks ur en dvala av trauma från Estoniakatastrofen när han blir inkallad på en mordplats på en bordell. På samma gång kämpar journalisten Vera Berg med att balansera sitt trassliga privatliv med sitt nya jobb på Aftonbladet. Tomas och Veras vägar korsas när ytterligare ett brutalt mord sker – och de tvingas samarbeta trots sina olikheter. De anar ett samband mellan morden – men hur ser det ut och vem blir nästa offer?

Bok 4

Tid för barmhärtighet av John Grisham

Tid för barmhärtighet är den tredje, fristående boken i deckargiganten John Grishams berättelse om advokat Jake Brigance. Denna gång blir Jake tilldelad ett fall han sent kommer att glömma – polisen Stuart Kofer dricker för mycket och har en blåslagen flickvän, men kåren tar rygg på sina egna och håller tyst om saken. Flickvännens tonårsbarn blundar däremot inte. Efter att Stuart ännu en gång misshandlat sin flickvän tappar hennes son Drew tålamodet, och skjuter Stuart till döds. Jake, med hela stadens åsikter på sina axlar, måste bestämma vilket straff Drew ska få. 

Översättare: Kjell Waltman

Läs mer: Mästare på spänning – här är några av John Grishams bästa böcker

Bok 5

Åren av Kjell Westö, Mårten Westö

Åren är de kreativa syskonen Kjell och Mårten Westös berättelse om sina liv, från 60-talet fram till idag. Boken består av 50 självbiografiska texter i form av kåserier och essäer, små prosastycken och kolumner, liksom ett par dikter – det märks att bröderna studerat journalistik och sedermera blivit författare! Minnesfragmenten är både självständiga och talar till varandra. Boken blandar personliga skildringar av övergången från pojke till man till far, samtidigt som den lyfter aktuella samhällspolitiska frågor om bland annat rasism, #metoo och manlighet. 

Läs mer: Bröderna Westö om sina minnen från två författarliv och en fin syskonrelation 

Bok 6

Fri av Lea Ypi

Storpocket
Köp boken

Lea växer upp i det stalinistiskt styrda Albanien. Tillvaron här präglas av isolering, övervakning och umbäranden. Men det märker inte Lea av. Istället är hon stolt över sitt fria och jämlika land. 1990 faller regimen och allting förändras. De vinner frihet, men den visar sig snart ha ett annat, brutalt och skoningslöst ansikte.

Översättare: Amanda Svensson

Bok 7

Till minne av en mördare av Pascal Engman, Johannes Selåker

Spänning och 90-talsnostalgi! Nya deckarduon Pascal Engman och Johannes Selåker är aktuell med Till minne av en mördare – den första delen i en planerad spänningsserie.

I skuggan av Mattias Flinks massmord sker ytterligare ett mord. En kvinna hittas strypt till döds och snart står det klart att hon bara är ett av flera offer som mördats på samma sätt. Det faller på polisen och den före detta FN-soldaten Tomas Wolf att hitta mördaren. Till sin hjälp har han kvällstidningsreportern Vera Berg. En filmstjärna blir huvudmisstänkt, men både Vera och Tomas tror att den skyldiga finns närmare inpå utredningen.

Bok 8

Unge Mungo av Douglas Stuart

Storpocket
Köp boken

protestanter och katoliker håller sig på varsin kant.  Här lever tonåringarna Mungo och James och de borde inte vara vänner. Deras känslor för varandra är helt otillåtna och drömmen om att fly krockar ständigt med skräcken att bli upptäckt.

Översättare: Eva Åsefeldt

Läs mer: ”Shuggie Bain” – succédebuten som fått klassikerstatus

Bok 9

All den luft som omger oss av Tom Malmquist

Inbunden
Köp boken

I vindsförrådet hos sina föräldrar hittar Tom en gammal tidningsnotis om ett ouppklarat mord på en ung man, Mikael K. Tom kastas tillbaka till barndomsåren i Huddinge och bestämmer sig för att ta reda på mer om händelsen. Vem var Mikael K? Varför dödades han? Sökandet blir också Toms konfrontation med sitt förflutna. All den luft som omger oss är en roman om året 1991, om främlingskap, ensamhet och förgänglighet.

Bok 10

Bror av David Chariandy

Michael och Francis är bröder. De växer upp i The Park, ett av Torontos mest utsatta områden, med sin mor som migrerat från Trinidad med drömmar om ett bättre liv. Bröderna är begåvade och ambitiösa, men fostras i en miljö där möjligheterna är få och tryggheten sällsynt för unga svarta män. Sommaren 1991 tar drömmarna slut, och ett liv präglat av trauma och oförlösta minnen väntar för Michael och hans familj. Bror är en roman om sorg och rasism, minnen och musik.

Översättare: Peter Kihlgård

Bok 11

Ingen jämfört med dig av Jonas Brun

Inbunden
Köp boken

Det är en ovanligt het sommar och på radion spelas Sinéad O’Connors Nothing compares 2 U om och om igen. Stewe är på landet med sina föräldrar, tristessen och hemligheterna är lika tryckande som värmen. En äldre kille med solblont hår har flyttat in i det tomma huset en bot ner för älven. Många år senare möts Stewe och John igen. De har både förändrats men är fortfarande sammanlänkade av sommaren de delade, sommaren som fick ett ödesdigert slut.

Bok 12

Små eldar överallt av Celeste Ng

Det är 1997 och Mia Warren flyttar in i det idylliska Shaker Heights med tonårsdottern Pearl. De lär känna den välordnade, välbärgade grannfamiljen Richardson. Spänningen i samhället stiger när Mias ensamstående kollega under en förlossningsdepression lämnar bort sitt nyfödda barn. Barnet får ett nytt hem hos Mrs Richardsons ofrivilligt barnlösa vän Linda, men en dag dyker mamman upp vid deras dörr och kräver att få tillbaka sitt barn. En roman om hemligheter, familj och moderskärlek som har legat på New York Times bästsäljarlista i nästan ett år. Boken är planerad att bli tv-serie med Reese Witherspoon och Kerry Washington som producenter och skådespelare.

Översättare: Anna Strandberg

Bok 13

Alltings början av Karolina Ramqvist

Saga går i gymnasiet på Södra Latin i 90-talets Stockholm. Hon är ivrig att kliva in i vuxenvärlden och erövra stan och tar sig snabbt in i de inre kretsarna, lär känna rätt folk, ligger och festar. Hon är uppvuxen med en mamma som är konstnär och feminist och Saga har en gnagande känsla av leda. Hon borde göra något, som kvinnorna som kämpat för fri abort och dagis. Hon börjar träffa den vackra Victor Schantz och deras relation blir något som står i rak motsats till allt det som Saga fått lära sig.

Bok 14

Konsten att bli känd av Caitlin Moran

En rättfram, rolig och hjärtevärmande uppföljare till uppväxtromanen Konsten att bli tjej. Det har blivit 1995 och 19-åriga Johanna Morrigan prövar vingarna bland kändisar och wannabes i britpopens London. Efter att Johanna gått hem med den populäre skandalkomikern Jerry Sharp sprids rykten om henne. Hur ska en ensam ung kvinna kunna stoppa en känd inflytelserik man?

Översättare: Molle Kanmert Sjölander

Bok 15

Eugen Kallmanns ögon av Håkan Nesser

På en högstadieskola i det inre Norrland 1995 har lektorn i svenska, Eugen Kallmann, precis dött. Vem var han egentligen? Och hur står det till med utredningen av hans död? Det är en tid som präglas av främlingsfientlighet. Det ritas skeva hakkors på skolans väggar och det skrivs hotbrev. I en skrivbordslåda hittas Eugen Kallmanns efterlämnade dagböcker.

Bok 16

Vi faller av Anna Platt

JAS-piloten Kåre älskar sitt jobb. För en liten stund kan han inbilla sig själv att han har kontroll, resten av livet är kaos. När Kåre en dag kraschar med sitt plan under en övningsflygning påverkas inte bara han utan även fyra andra människor i Linköping. På ytan har de ingenting gemensamt, men de befinner sig alla i fritt fall. Präglade av ensamhet, olycklig kärlek och djup sorg försöker de resa sig.

Bok 17

Det finns ingenting att vara rädd för av Johan Hetne

Inbunden
Köp boken

I Uppsala under tidigt 90-tal står 16-årige Johan på tröskeln till vuxenvärlden. Han är en starkt troende mönsterelev och Livets Ord är dominerande både i tanken och i vardagen. Livet borde vara enkelt. Men Johan plågas av skamkänslor kring sin sexualitet och får epileptiska anfall. Läkarna hittar ingen medicinsk förklaring till anfallen och skickar honom istället till en psykolog som ifrågasätter hans sanning.

En sida till? Fortsätt läs!