Eskapism! 5 romaner att fly verkligheten med
Boktips

Eskapism! 5 romaner att fly verkligheten med

Frossa i magisk realism, antika myter och moderna sagor. Vi listar fem romaner som tar dig med på fantastiska äventyr, långt bort från den grå vardagen.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 27 juli 2022

Frossa i magisk realism, antika myter och moderna sagor. Vi listar fem romaner som tar dig med på fantastiska äventyr, långt bort från den grå vardagen.

Bok 1

En saga av Stephen King

Storpocket
Köp boken

Under pandemin fråga sig Stephen King: ”Vad kan jag skriva som skulle göra mig riktigt lycklig?”. Resultatet – och svaret på frågan – är romanen En saga. Läsaren får träffa 17 år gamla Charlie Reade som kommer till undsättning när hans lite buttre och hemlighetsfulle granne mr Bowditch skadar sig. Charlie och mr Bowditch blir vänner, men Charlie får inte närma sig det mystiska skjulet i trädgården. Vad finns bakom de igenbommade dörrarna? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.

Översättare: John-Henri Holmberg

Bok 2

Sången om Akilles av Madeline Miller

Storpocket
Köp boken

Sången om Akilles är en sådan bok som kommer få sig att verkligen fulgråta, men bearbetningen av den klassiska grekiska myten om Akilles bjuder dessutom på kärlek, äventyr och eskapism i mängder. Den unge prinsen Patroklos tvingas fly sitt land och hamnar hos kung Peleus och hans perfekte son Akilles. Trots deras olikheter växer en innerlig vänskap fram mellan pojkarna. När Helena av Sparta blir bortrövad skickas Akilles i väg till det fjärran Troja för att fullfölja sitt öde. Sliten mellan kärlek och oro över vännen gör Patroklos honom sällskap, utan att ana att allt de håller kärt kommer att sättas på prov under de kommande åren.

Översättare: Marianne Tufvesson

Läs mer: Grekiska myter blir levande igen i Madeline Millers romaner

Bok 3

Drömmarnas flod av Elisabet Nemert

Storpocket
Köp boken

Noha är en framgångsrik affärsman som lämnat New York för Amazonas regnskog. Han är på flykt från den person han själv blivit och inte längre vill vara. Kassandra, kvinnan han älskar, har gått ifrån honom och i hemlighet rest till Sverige där hon har sina rötter. Under färden på floden möter Noha utsatthet, fattigdom och vilda djur – och en gammal kvinna som guidar honom på förunderliga vägar. Och parallellt, i Blekinge, upplever Kassandra sitt livs mest omtumlande tid.

Bok 4

Hamnet av Maggie O'Farrell

En storslagen roman om de händelser som inspirerade till Shakespeares klassiker Hamlet. I 1500-talets England förälskar sig en fattig latinlärare i den excentriska Agnes. Hon vandrar runt på familjeägorna med en falk på axeln och är lika fruktad som eftertraktad för sina kunskaper om läkeväxter. Mötet leder till äktenskap, de flyttar till Stratford och får tre barn: dottern Susanna och tvillingarna Hamnet och Judith.

Agnes går in i rollen som omsorgsfull mor och fru, samtidigt som hennes mans författar­karriär börjar ta fart och pesten härjar runt om i landet. När hans tvillingsyster blir svårt sjuk är det den elvaåriga Hamnet som ger sig ut för att hämta hjälp. Men tragiskt nog är det istället han själv som dör. Fyra år senare skriver hans far tragedin Hamlet.

Översättare: Malin Bylund Westfelt

Bok 5

Det nionde sällskapet av Leigh Bardugo

Den första delen i en fantasyserie som älskas av läsare och är perfekt för dig som gillar mörk, magisk realism. Alex Stern upptäckte tidigt att hon hade en förmåga att se övernaturliga väsen. Hon hoppade av skolan och fastnade i en värld full av droger och missbruk. Nu är hon 20 år gammal och får, som enda överlevande efter ett blodigt morddrama, en andra chans: Att börja studera vid Yale. Hon förstår inte vad haken är, varför just hon? Väl där får Alex i uppgift att bli övervakare av universitetets åtta hemliga sällskap och deras egendomliga ritualer. Hon ska bli upplärd av sin handledare Darlington, men när en ung kvinna hittas död på universitetsområdet samma kväll som sällskapen utför sina magiska ritualer står Alex ensam. Finns det ett samband mellan mordet och de hemliga sällskapen?

Översättare: Sabina Söderlund

En sida till? Fortsätt läs!