9 böcker som utspelar sig i New York
Boktips

9 böcker som utspelar sig i New York

Vem drömmer inte om New York? Världsstaden där majestätiska skyskrapor möter lummiga parker. Här tipsar vi om några genvägar dit – till kärlek, drömmar, hemligheter och längtan i böckernas New York.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 05 september 2023

Vem drömmer inte om New York? Världsstaden där majestätiska skyskrapor möter lummiga parker. Här tipsar vi om några genvägar dit – till kärlek, drömmar, hemligheter och längtan i böckernas New York.

Bok 1

Systrarna av Jonas Hassen Khemiri

Efter den mycket hyllade Pappaklausulen är författaren till Ett öga rött, Jonas Hassen Khemiri, äntligen tillbaka med en ny episk familjeberättelse. Systrarna är hans längsta roman hittills, spänner över tre decennier och rör sig mellan Stockholm och New York, Tunis och Tyskland.

Livet kommer att förändras drastiskt för de tre systrarna Ina, Evelyn och Anastasia när de flyttar till Jonas kvarter. Även om de är födda i Sverige, väljer de att kommunicera på engelska. Det tycks som om en förbannelse vilar över deras liv, en förbannelse som hävdar att allt man älskar kommer att gå förlorat. Ursprunget till denna förbannelse sägs ha sina rötter i en annan tidsålder och ett annat land. Över åren kommer systrarnas och Jonas öden flätas samman genom livskriser, kärlekssagor och förlorade vänskaper.

Bok 2

Simmarna av Julie Otsuka

Inbunden
Köp boken

Julie Otsukas nya roman Simmarna handlar om livet i en simhall i New York. Den börjar med beskrivningen av en spricka i simbassängens botten och hur det påverkar besökarnas rutiner och väcker oro och spekulationer. I andra delen av boken möter vi en äldre kvinna, Alice, som har flyttat till ett hem som hon inte känner igen. Hennes minnen från barndomen och interneringslägret under kriget kommer tillbaka samtidigt som hennes dotter försöker hitta ett sätt att hantera deras relation som faller sönder. En stilistiskt skildrad berättelse om närhet, avstånd, förlust och minne.

Översättare: Helena Fagertun

Bok 3

Åtta dagar med dig av Jean Meltzer

danskt band
Köp boken

Judinnan och New York-bon Rachel Rubenstein-Goldblatt bär på en hemlighet – hon älskar julen. Hon har till och med byggt en karriär på den och är den hemliga författaren till flera bästsäljande romantiska julromaner. Men hon håller julvurmen hemlig för sin familj. När förlaget vill att Rachel ska skriva en romantisk Chanukka-roman tappar hon helt inspirationen. I desperation köper hon biljett till årets mest omtalade Matzah ball, festen som går av stapeln på Chanukkas åttonde och sista dag.

Översättare: Christina Mansicka

Bok 4

En ny värld av Natasha Lester

Evie Lockhart växer upp i en överklassfamilj i Boston där hennes framtid är förbestämd: Hon ska gifta sig med barndomsvännen Charlie och därefter ägna sig åt hem och familj. Men Evie har helt andra drömmar. Hon vill läsa vid universitetet och bli läkare, liksom sin far. Hennes väg till att bli gynekolog i New York möter många hinder i det glada 1920-talet där universitetsvärlden fortfarande är mansdominerad. I New York möter hon en helt ny värld, fylld av jazz, glamour och äventyr.

Ny storslagen roman om kärlek och starka kvinnor av Natasha Lester som jämförts med klassikern Den store Gatsby

Översättare: Johanna Svartström

Bok 5

Manhattan Love av Anna Portner

För Camilla har yrkeslivet tagit fart på New York-firman med filial i Stockholm. Hon är en av stjärnorna på reklambyrån, men samtidigt är priset för att slå sig fram i en mansdominerad värld högt. Extra rörigt blir det när byråns nya gifta chef inte bara visar sig vara grymt attraktiv utan också väldigt flirtig. Manhattan Love är första delen i feelgoodserien om systrarna Niva, Camilla och Stella, som befinner sig mitt i den vändpunkt i livet som 30-årsåldern ofta innebär.

Bok 6

Kvinnan i fönstret av Aj Finn

Anna Fox lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. Om dagarna dricker hon vin, ser Hitchcockfilmer och spionerar på grannarna. Så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett. Hennes värld faller samman. Vad var det hon såg? Har hon inbillat sig allt? Och vem är egentligen i fara?

Översättare: Klara Lindell

Bok 7

Världen utan dig av Jill Santopolo

Startskotten för den här romanen om kärlek, drömmar, svek och försoning är terrorattacken i New York den 11 september 2001. Just den dagen möts Lucy och Gabe för första gången – och blir hejdlöst förälskade. Efter attacken bestämmer de sig för att inte kasta bort sina liv. Men så slits de isär, och förs åter samman, om och om igen under åren som kommer. Vad är vi villiga att offra för kärlek och om hur långt kan vi gå för att följa våra drömmar?

Översättare: Emö Malmberg

Bok 8

Du av Caroline Kepnes

Joe arbetar i en bokhandel i New York och blir maniskt förälskad i vackra Beck och börjar spionera på henne. Beck å sin sida är målmedveten och van vid att använda kärlek, sex och lögner för att nå dit hon vill. Du är en gastkramande skildring av den livsfarliga passion som uppstår när två starka men skruvade personligheter möts. Caroline Kepnes debut-thriller har hyllats av ingen mindre än Stephen King, och vid årsskiftet kom också Netflix-serien ”You”.

Översättare: Manne Svensson

Bok 9

En andra chans av Jojo Moyes

I uppföljaren till Jojo Moyes Livet efter dig och Arvet efter dig, kommer Louisa Clark till New York, redo för ett nytt liv. Samtidigt som hon vill hålla liv i distansförhållandet med Ambulans-Sam ger assistentjobbet henne tillträde till stadens toppskikt, och på en välgörenhetsbal möter hon Joshua. Vem är hon egentligen, Louisa Clark?

Översättare: Helena Ljungmark

Bok 10

Manhattan beach av Jennifer Egan

Jennifer Egan tar oss till 1930-talets depression i New York, där vi får följa Anna Kerrigan som – trots manligt motstånd – blir skeppsvarvets första kvinnliga dykare. Tidigt tvingas hon axla ansvaret för familjen, sedan hennes pappa försvunnit, och letandet efter honom gör också att hon kommer i kontakt med gangstern Dexter Styles och hans glamorösa värld.

Översättare: Niclas Nilsson

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!