Bland oro och googlingar – 5 böcker om att leva med hypokondri
Boktips

Bland oro och googlingar – 5 böcker om att leva med hypokondri

Det finns en hel del litteratur som handlar om oro och hälsoångest. Vi tipsar om både allvarlig och lättsam läsning som på olika sätt berör rädslan av att drabbas av sjukdomar.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 06 april 2022

Det finns en hel del litteratur som handlar om oro och hälsoångest. Vi tipsar om både allvarlig och lättsam läsning som på olika sätt berör rädslan av att drabbas av sjukdomar.

Bok 1

Den unge Walters lidanden av Augustin Erba

Inbunden
Köp boken

Författaren och journalisten Augustin Erba är aktuell med en ny bok i vår. Läsaren får bekanta sig med Walter som är chef för ett litet bankkontor. Han blir oväntat befordrad men hur ska det gå med jobbet på huvudkontoret? Uppdraget är över både hans ambitions- och kompetensnivå. Dessutom har han fullt upp med sin frånvarande sambo och att oroa sig för de symtom som han tror är tecken på en nära förestående död…

Bok 2

Livlina av Happy Jankell

Inbunden
Köp boken

Huvudpersonen i Happy Jankells debutroman är Liv – en ung hypokondriker som bokar alldeles för många läkarbesök på vårdappen Care Call. Efter det dramatiska uppbrottet med pojkvännen faller hon mer och mer samman, och Liv dämpar ångesten med korta sexuella relationer från Tinder. Hon jämförs dessutom ständigt med sin storasyster som anses vara mycket mer framgångsrik än Liv. När Liv inleder en relation med en äldre man – läkaren Mårten, äventyras familjerelationerna och en rad händelser utlöses. Händelser som förändrar hennes liv totalt.

Läs mer: 10 träffsäkra böcker om och av millennials

Bok 3

Född fenomenal av Josefine Bornebusch

I Josephine Bornebuschs ungdomsbok Född fenomenal möter vi Rut. Hon har en sak hon inte gillar hos sig själv – sitt namn. Och det är ju trots allt hennes föräldrars fel. Rut är nämligen självsäker, klarsynt och lite smartare än alla andra. Det här är inget hon kan rå för – hon är helt enkelt född fenomenal! Vid Ruts sida finns bästa kompisen Magda – en mytomanisk, översexuell hypokondriker helt utan spärrar – och den störige sportfånen Abbe.

Bok 4

Tänk om av Roland Paulsen

Något i samhället måste ha hänt. Vi var inte alltid så här oroliga. Inte alltid uppbundna i tankens katastrofscenarier. Vad är det för röst som mal i huvudet? Varför vill den inte sluta, och varför har vi blivit så upptagna av den? I Tänk om tecknar Roland Paulsen ett panorama över orons kulturella variationer och historiska utveckling. Via oron erbjuder han läsaren en djupdykning i mysteriet varför det materiella välståndet välsignat livet i allt utom ett: hur vi mår.

Läs mer: 7 böcker om psykisk ohälsa och hur du hanterar den

 

Bok 5

Varm mjölk av Deborah Levy

Engelska Rose och hennes tjugofemåriga dotter Sofia har tagit sin tillflykt till en liten spansk by i den infernaliska sommarhettan. De söker specialisthjälp hos den okonventionelle doktor Gomez, för Rose som vissa dagar är förlamad, vissa dagar kan gå. Sida vid sida haltar Rose och Sofia fram genom tillvaron, ömsom i symbios ömsom i av-ståndstagande. Förförd av tyska Ingrid, sömmerskan med de silverfärgade gladiator-sandalerna, inser Sofia att hon måste söka upp sin far i Grekland för att förpassa uppväxtens spöken ur sitt liv.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!