6 stärkande böcker om kroppspositivism
Boktips

6 stärkande böcker om kroppspositivism

Kroppspositivismen har växt till en stor rörelse där acceptans, att våga ta plats och vara stolt över sin kropp är centralt. SelmaStories tipsar om sex böcker som på olika sätt berör kroppar och som ifrågasätter samhällets osunda ideal om hur en kropp ska se ut.

Av: Selmastories
Fotograf: Getty
Publicerad: 09 maj 2023

Kroppspositivismen har växt till en stor rörelse där acceptans, att våga ta plats och vara stolt över sin kropp är centralt. SelmaStories tipsar om sex böcker som på olika sätt berör kroppar och som ifrågasätter samhällets osunda ideal om hur en kropp ska se ut.

Bok 1

Kroppskompass – din guide till positivism, acceptans och motstånd av Kajjan Andersson

Inbunden
Köp boken

Kroppsaktivisten Kajjan Andersson hjälper dig att ta steget bort från kroppshat och bantningshysteri och mot en destination där din kropp är din vän. Kroppspositivismen har ökat i popularitet de senaste 10 åren genom sociala medier, men det kan fortfarande vara svårt att reda ut många frågor och begrepp inom rörelsen . Denna handbok ger kloka svar på vanliga frågor om kroppspositivism, inklusive om vikt är irrelevant för hur vi mår och hur man kan sluta förakta sin kropp. Du kommer att hitta förklaringar och en trygg röst i en osäker tid.

Bok 2

Kriget mot kroppen av Erik Hemmingsson, Stina Wollter

Inbunden
Köp boken

Alldeles för många tvingas idag leva med vikthets och fettfobi i en dietkultur som stjälper mer än hjälper. Överviktsforskaren Erik Hemmingsson och konstnären Stina Wollter delar här chockerande vittnesmål om viktmobbning, både från samhället i stort och från sjukvården. De skärskådar en värld som tycks vara besatt av hälsa, men som varken gör människor lättare, friskare eller gladare.

Författarna visar vägen mot en hälsosammare värld genom att ifrågasätta gamla sanningar och lyfta fram nya. Genom att utgå från vad just din kropp behöver och mår bra av istället för vad du väger, kan du uppnå bättre hälsa. Men framför allt, det är dags att sluta fred med kroppen!

Läs mer: 6 skäl till att vi älskar Stina Wollter

Bok 3

Livsviktigt av Kajjan Andersson

Kartonnage
Köp boken

Livsviktigt är en handbok i hur man räddar sitt barn från utseendehets och kroppsförakt. Med hjälp av egna erfarenheter från uppväxten praktiserar Kajjan Andersson kroppspositivt föräldraskap. Ett tjockt barn blev en ätstörd ungdom som efter många år av ätstörningar, självskadebeteende och kroppshat landade i en kroppsaktivists accepterande kropp. I dag är Kajjan Andersson vuxen. Men vad var det som gick fel där på vägen? Och vilka är de livsviktiga frågor vi måste prata om för att våra barn ska slippa möta samma kroppsförakt som så många av oss gjorde? Kajjan Andersson tar oss med på turerna mellan skolsköterskans undersökningsrum, familjens matbord och barnets ensamma stunder framför spegeln.

Bok 4

Så lärde jag mig att älska min kropp av Linda-Marie Nilsson

Kroppsaktivisten Linda-Marie Nilsson har skrivit en peppande och inspirerande självhjälpsbok för att hjälpa fler att älska sig själva. Hon delar generöst med sig av sin egen historia men ger också massor av konkreta tips, allt från hur man hittar rätt kläder till hur man hanterar kroppshat på nätet.

Bok 5

Kring denna kropp av Stina Wollter

Stina Wollter har länge tagit kampen för rätten att synas och leva i en kropp som inte är normsmal. Hon lär sina följare att tycka om sig själva, att våga ta plats och ifrågasätta samhällets osunda ideal om hur en kropp ska se ut. Här berättar Stina Wollter om människor, möten och händelser som påverkat henne. Hon ger sig ut på en slags upptäcktsfärd i den egna kroppens historia. Vad har berört, invaderat, påverkat, lyft och sänkt den?

Bok 6

Happy fat av Sofie Hagen

Komikern Sofie Hagen har varit tjock i hela sitt liv. Här berättar hon öppet och humoristiskt om hur hon gjorde sig kvitt all fettfobi och allt fetthat i sin vardag och började acceptera sig själv och sin kropp.

Happy fat är delvis en biografi och delvis ett debattinlägg – en glödande och underhållande guide till hur man kräver utrymme i en värld där människor döms och diskrimineras på grund av sitt utseende, och där skönhet och smalhet är de egenskaper som värderas högst.

En sida till? Fortsätt läs!