Det mest intima! 5 böcker om kvinnlig sexualitet
Boktips

Det mest intima! 5 böcker om kvinnlig sexualitet

Kvinnors och framför allt äldre kvinnors sexualitet ges inte alltid den plats den förtjänar i det offentliga samtalet. Här är fem viktiga böcker som lyfter olika bilder och berättelser om den kvinnliga sexualiteten och som dessutom slår hål på en rad fördomar och myter.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 15 februari 2022

Kvinnors och framför allt äldre kvinnors sexualitet ges inte alltid den plats den förtjänar i det offentliga samtalet. Här är fem viktiga böcker som lyfter olika bilder och berättelser om den kvinnliga sexualiteten och som dessutom slår hål på en rad fördomar och myter.

Bok 1

Naket. Det mest intima av Åsa Kalmér

Hur ser våra sexuella fantasier och sexliv ut efter en handfull relationer och separationer? Regissören och dramatikern Åsa Kalmér debuterar som författare med Naket som är sprunget ur samtal med kvinnor med vitt skilda erfarenheter och bakgrunder. Här delar de tankar om kärleken, döden och kroppen och berättar om det mest intima.

Bok 2

Kom du? av Amanda Colldén, Anna Dahlbäck

Kartonnage
Köp boken

I Kom du? utforskar Amanda Colldén och Anna Dahlbäck, duon bakom podden Alla våra ligg, synen på kvinnlig njutning. De slår bland annat hål på myten om den kvinnliga orgasmen som svår och mytisk och tar med läsaren på en lustfylld resa med sexdiskussioner, orgasmtips och egna erfarenheter. Befriande läsning om hur förståelse för vad du vill ha och behöver både kan öka ditt välmående och samtidigt förändra normer och samtalsklimat kring sex.

Bok 3

Ja till njutning av Eva Sanner

Kartonnage
Köp boken

Efter femtio är väl sexlivet ett avslutat kapitel? Eller? Författaren och parterapeuten Eva Sanner menar att det är en myt att kvinnor inte vill ha sex efter klimakteriet. I den här boken ger hon fördjupad kunskap om klitoris, orgasmer och g-punkten och lär oss att hantera prövningar i våra relationer, kanske när vi inleder nya eller avslutar gamla, eller i att leva ensam. Och hur allt detta påverkar sexualiteten. Hon uppmuntrar oss dessutom att ta ansvar för vår personliga utveckling och att våga öppna dörren för ett sexliv på en helt ny nivå.

Här kan du läsa ett utdrag ur boken Ja till njutning

Bok 4

Underbara underliv av Nina Brochmann, Ellen Støkken Dahl

Inbunden
Köp boken

Är du säker på att du känner ditt eget underliv? Även om kvinnans könsorgan inte direkt är en ny upptäckt är det otroligt mycket som kvinnor inte vet om sin egen kropp. Vet du egentligen varför mensen gör ont? Finns mödomshinnan? Varför sliter du med att få orgasm? Hur länge kan du vänta med att få barn? Genom att kombinera känd medicinsk kunskap med ny forskning innehåller Underbara underliv allt som finns att veta om underlivet. Här får du lära dig om klitoris djupa hemlighet, den vilda hormondansen som styr mensen och hur preventivmedel fungerar i kroppen. Du blir också expert på en rad vanliga kvinnosjukdomar, som endometrios, svampinfektion och polycystiskt ovariesyndrom.

Läs en intervju med författarna till Underbara underliv: ”Att skriva om underlivet är kvinnokamp”

Bok 5

Come as you are av Emily Nagoski

Nu finns en uppdaterad version av New York Times bästsäljare Come as you are från 2015. Författaren Emily Nagoski utgår från aktuell forskning och resonerar kring vad som är viktigt för kvinnor för att skapa och behålla ett sexliv fyllt av lust och glädje. Hur påverkar till exempel faktorer som stress, kroppsuppfattning och humör?

Come as you are är en  djupdykning i lust, sexualitet och längtan som både kan förvandla din syn på sex och få dig att uppleva mer njutning än vad du trodde var möjligt.

 

 

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!