12 romaner i överklassmiljö för alla som älskar
Boktips

12 romaner i överklassmiljö för alla som älskar "Barracuda queens"

Vi har länge varit fascinerade av den rikaste eliten och hur de väljer att leva sina liv och just nu frossar vi i det genom TV-serien Barrracuda Queens. Här är 12 böcker om rikedom, klass, begär och fördärv.

Fotograf: Netflix
Publicerad: 09 augusti 2022

Vi har länge varit fascinerade av den rikaste eliten och hur de väljer att leva sina liv och just nu frossar vi i det genom TV-serien Barrracuda Queens. Här är 12 böcker om rikedom, klass, begär och fördärv.

Bok 1

Crazy rich i Asien av Kevin Kwan

Boken som blev till en av Hollywoods mest framgångsrika filmer 2018. När Rachel följer med sin pojkvän Nick till Singapore för att gå på ett bröllop har hon ingen aning om den rikedom och lyx som väntar henne. Plötsligt är hon indragen i en virvelvind av dyr champagne, snabba båtar och tävlingsinriktade brudtärnor. Nicks barndomshem visar sig vara ett palats och Nick själv anses vara en av Asiens mest eftertraktade ungkarlar. Dessutom är Nicks mor inte helt övertygad om att Rachel är rätt för sonen.

Översättare: Christina Mansicka

Läs mer: Crazy rich i Asien är en en galen roadtrip genom Singapores rikaste elit

Bok 2

Pennys passion av Tessa Dare

Romancedrottningen Tessa Dare är aktuell med andra och tredje delen i sin bokserien Kvinnorna på Bloom Square, som utspelar sig i 1800-talets London. Lady Penelope är en sann djurvän som tar skadade och hemlösa fyrbenta in under skydd i huset på Bloom Sq. Men finansmannen Gabriel som köper huset bredvid är inte helt för Pennys räddningsverksamhet. De båda enas om att Gabriel ska försöka hitta en ny plats där de stackars djuren kan vara. Pö om pö uppstår kärlek mellan Gabriel och djuren men även mellan honom och Penny…

Översättare: Per Hagman

Bok 3

Störst av allt av Malin Persson Giolito

Tonåriga Maja är från den exklusiva kommunen Djursholm. Hon lär känna Sebastian, och hennes liv förändras för alltid. Nio månader senare står hon åtalad för mord. Störst av allt är ett porträtt av en ung människa, en skildring av ett samhälle som håller på att glida isär och ett drama som väcker frågor om skuld och ansvar, straff och försoning.

Missa inte! Malin Persson Giolito om Netflix-serien Störst av allt: ”De är så j*vla bra!”

Bok 4

Artighetsreglerna av Amor Towles

Storpocket
Köp boken

Året är 1937 och platsen är en jazzklubb i New York, där Katey, en sekreterare från enkla förhållanden, möter överklassduon Eve och den charmige bankmannen Tinker Grey. Trots sina olika ursprung växer en stark vänskap fram mellan dem, men en tragisk händelse leder till ett invecklat triangeldrama som drar Katey in i en värld präglad av ambition, svek och avundsjuka, dold under en fasad av elegans och etikett.

Översättare: Katarina Jansson

Bok 5

Dubbelblind av Edward St Aubyn

Inbunden
Köp boken

Under en tidsperiod på ett år får vi följa de tre vännerna Lucy, Olivia och Francis. Deras liv är en enda bergochdalbana och med ett neurologiskt forskningsprojekt och en oväntad sjukdom studerar dem hjärnans invecklade funktion. De behöver hitta ett svar på vad arv och miljö är och därför reser vännerna till Antibes och Big Sur.

Översättare: Erik Andersson

Bok 6

En förlorad värld av Evelyn Waugh

Evelyn Waughs klassiker från 1945 är en fängslande skildring av överklassen i mellankrigstidens England. Det är 20-tal och Oxfordstudenten Charles möter den dekadenta Sebastian och hans familj. Charles tillbringar mycket tid i Sebastians familjehem Brideshead och bländas av deras överklassliv där konst, kultur och extravaganser tillhör vardagen. Samtidigt ser han de slitningar inom familjen som hotar att förgöra hans älskade vän.

Översättare: Hans-Jacob Nilsson

Bok 7

I en klass för sig av Curtis Sittenfeld

Curtis Sittenfelds debutbok från 2005 är en hjärtslitande, insiktsfull och rolig uppväxthistoria om klass, kön, tonårsångest, sex och ambition. Lee Fiora är en intelligent och observant 14-åring när hennes pappa släpper av henne utanför den prestigefyllda internatskolan i Massachusetts. Hon har sökt ett stipendium till Ault som hon delvis valt på grund av skolans glassiga broschyr. Men Lee upptäcker snart att skolan är en sluten värld av blaserade, attraktiva ungdomar som tillbringar loven på exklusiva semesterort och helst endast kommunicerar med sina likar. Alla har pengar, men ingen pratar om det. I deras sällskap blir Lee någon hon varken vill vara eller känner igen.

Översättare: Gudrun Samuelsson

Läs också: Succéförfattaren Curtis Sittenfeld: ”Läsarna har växt upp med mig och mina böcker”

Bok 8

Ett år av vila och avkoppling av Ottessa Moshfegh

Hon är ung, snygg, smal, nyutexaminerad från Colombia, lever på ett stort arv och har en lägenhet på Manhattan. Hon bor i New York 2000, den moderna världen står på sin absolut topp och det gäller att utnyttja dygnets alla timmar. Att sova betraktas som en svaghet, samtidigt som sömntabletter skrivs ut som godis. Efter att ha fått sparken för sina timslånga tupplurar på jobbet bestämmer hon sig för att sova bort ett år. Kanske är kemisk dvala den enda utvägen ur en speedad samtid? En sak är säker: hennes psykiatriker hjälper gärna till.

Översättare: Alva Dahl

Bok 9

De första tolv av Denise Rudberg

Sextonårige Joel Hammarström, en missnöjd student på en högstadieskola i Östermalm, känner pressen från sin besvikna far, medan Ia Bergdahl, ett stjärnskott från Handelshögskolan, metodiskt klättrar mot karriärtoppen. Men deras ambitioner rör sig mot en mörk gräns när två brutala brott skakar deras exklusiva stadsdel inom 24 timmar. Förundersökningsledaren Marianne Jidhoff och hennes team tar sig an dessa fall i en kamp mot tiden. De första tolv är den tolfte fristående boken i Denise Rudbergs ”Elegant crime”-serie, där överklassens elitism och dess konsekvenser undersöks.

Bok 10

Kejsarens barn av Claire Messud

En storslagen berättelse om New Yorks överklass. Vi befinner oss på Manhattan, strax efter millenieskiftet. Planen har ännu inte kraschat in i World Trade Center och vännerna Danielle, Marina och Julius är trettio år, på väg uppåt och framåt. Danielle är på jakt efter en idé som ska göra henne till ett namn, Julius är en fattig men hyllad kritiker och Marina vill desperat kliva ur sin intellektuella fars skugga och visa vad hon går för. Marinas hopplöse yngre kusin kommer till New York, en närvaro som kulminerar i händelsen som förändrar USA för alltid.

Översättare: Marianne Öjerskog

Bok 11

Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs

Allt tycks gå på räls för Sophie; hon är framgångsrik författare, tjänar pengar och är en självklar gäst på allsköns partyn. Tills hon möter Kaja… Livet ställs på huvudet och ingenting blir någonsin som förut. Stjärnor utan svindel utkom 1996 och blev Louise Boije af Gennäs stora genombrottsroman.

Bok 12

Vi var lögnare av E. Lockhart

Den förmögna familjen Sinclair tillbringar somrarna på sin privatägda ö utanför Massachusetts kust. På den polerade ytan är de atletiska, långa och attraktiva – och ingen är misslyckad. Den femtonde sommarens händer något som förändrar allt. Något som Cadence förtränger minnet av, och ingen vill berätta sanningen för henne.

Översättare: Carina Jansson

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!

Crazy rich i Asien är en en galen roadtrip genom Singapores rikaste elit