Curtis Sittenfeld skriver om Hillary Clintons historia
Artiklar

Curtis Sittenfeld skriver om Hillary Clintons historia

Sedan debutromanen I en klass för sig har Curtis Sittenfeld skrivit om klass, ras, förhållanden och könsroller i ett splittrat amerikanskt samhälle. Nu är hon aktuell med Rodham – en fantasifull roman där Hillary Clinton väljer en annan väg.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Josephine Sittenfeld
Publicerad: 03 juni 2020

Sedan debutromanen I en klass för sig har Curtis Sittenfeld skrivit om klass, ras, förhållanden och könsroller i ett splittrat amerikanskt samhälle. Nu är hon aktuell med Rodham – en fantasifull roman där Hillary Clinton väljer en annan väg.

”Jag tror på allvar (idag i alla fall) att jag kan ha skrivit den stora amerikanska romanen. Du kanske inte kommer att inse det eftersom jag är kvinna, och eftersom omslaget antagligen kommer att vara en klänning eller en kvinna vars ansikte man inte kan se.”

Så skriver författaren Curtis Sittenfeld på Twitter i september 2019. Hon är mitt uppe i skrivandet av Rodham, en fiktiv berättelse om Hillary Clinton och vad som hade hänt om hon valt en annan väg i livet, om hon hade sagt nej till Bill Clintons många frierier. Nu är boken färdigskriven – och kommer i dagarna ut på svenska.

“Jag har övervägt att skicka boken till Hillary, men det känns lite fräckt.”

I en intervju med Vogue berättar författaren att hon har motstått frestelsen att höra av sig till den verkliga Hillary Clinton:
– Jag har övervägt att skicka boken till henne, men det känns lite fräckt. Jag tror inte att jag kan skriva exakt den boken jag vill skriva och samtidigt vara bästa vän med Hillary. Det kanske är för mycket att begära.

Presidentens hustru och Laura Bush

Det här är inte första gången som Curtis Sittenfeld gör fiktion av en presidenthustrus liv. 2008 skrev hon boken Presidentens hustru, baserad delvis på Laura Bush liv. Till skillnad från Rodham använder hon i Presidentens hustru sig av andra namn för sina karaktärer. Här heter Laura Alice och George W. Bush Charlie, men berättelsen följer noga de stora händelserna som präglat presidenthustruns liv. Boken gav läsarna inte helt okontroversiella scener där Alice drabbas av akut diarré i sina framtida svärföräldrars badrum och där George W. Bush karaktär är väldigt glad i att ge oralsex. I en tidigare intervju med SelmaStories säger författaren:

– Jag kände att det fanns en tydlig och fascinerande diskrepans mellan allmänhetens bild av Laura Bush – att hon var en väluppfostrad, robotlik republikansk hjälpreda – och den hon verkligen var, vilket var en komplex, intellektuellt seriös och samtidigt opretentiös person, som hade gått igenom mycket dramatik i sitt liv. Liksom många andra funderade jag på vad hon egentligen tyckte om sin ofta tramsige make och de effekter hans politiska beslut hade på människors liv i USA, Irak och på andra platser runt om på jorden.

Klassfrågor på internatskola

Sittenfeld fick sitt genombrott 2005 med romanen I en klass för sig, om 14-åriga Lee Fiora som börjar på en exklusiv internatskola. Lee upptäcker snart att hon blir som en annan i sällskap med hennes förmögna klasskompisar och Sittenfeld utforskar teman som kommit att prägla hela hennes författarskap: klass, ras, förhållanden och könsroller. Sittenfeld gick själv på en exklusiv skola utanför Boston och många menar att hennes egna erfarenheter ligger till grund för debuten. I en klass för sig är många läsares favorit bland Sittenfelds läsare – och hon har även fans bland svenska författare. Sandra Beijer berättar för SelmaStories:

”Jag fastnade verkligen för Sittenfelds debutbok En klass för sig. Jag tycker hon beskriver så precist hur man som tonåring är sin egen värsta fiende genom självhat och rädsla. Detta utdrag är så spot on: ‘Jag minns mig själv som olycklig, och ändå var min olycka så skarp och förväntansfull; sanningen att säga var den i sin energi, inte helt olik lycka’.”

Helena Dahlgren, författare till Star stable-serien, är även hon ett fan av Sittenfelds författarskap:

”Sittenfeld är en fantastisk människoskildrare: hon får mig att alltid att se på min omgivning med nya ögon, och hennes förmåga att skriva skenbart lätt om komplexa skeenden, som ofta utspelar sig först och främst inuti karaktärernas huvuden, är djupt avundsvärd.”

5 böcker av Curtis Sittenfeld

1. Rodham

Curtis Sittenfeld skriver om Hillary Clintons historia

Vad hade hänt om Hillary Rodham hade sagt nej till Bill Clintons frieri. I Curtis Sittenfelds roman går Hillary en annan väg än det som hände i verkligheten. Under fyra årtionden stakar hon ut en egen bana, såväl offentligt som privat, en bana som återkommande korsas av Bill Clinton och som väcker frågor om de avvägningar vi alla måste göra när vi skapar oss ett liv. Rodham är en blandning av fiktion och verklighet som utforskar den ensamhet, moraliska kluvenhet och järnhårda beslutsamhet som kännetecknar strävandena efter politisk makt, men också av den glöd och de smärtsamma kompromisser som krävs av en kvinna med ambitioner i en värld som fortfarande till största delen styrs av män.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Curtis Sittenfeld skriver om Hillary Clintons historia

En tvåbarnsmamma i villaförorten fantiserar om att förgöra en gammal vän vars präktiga livsstilsimperium kanske eller kanske inte är byggt på en lögn. En framstående advokat vet inte hur hon ska reagera när hon och hennes man på sin smekmånad stöter på hennes gamla plågoande från skoltiden. En bortkommen Ivy League-student får veta sanningen om en kursares till synes avundsvärda liv. I samtliga tio noveller vänder Curtis Sittenfeld upp och ner på förutfattade meningar om klass, förhållanden och könsroller i ett land som tycks både på glid och ohjälpligt splittrat.

Köp boken här.

Curtis Sittenfeld skriver om Hillary Clintons historia

Curtis Sittenfelds debutroman och ett av hennes mest älskade verk. Lee Fiora är 14 år gammal när hon börjar på en prestigefylld internatskola i Massachusetts. Hennes förhoppningar är höga men hon upptäcker snart att skolan är en sluten värld med ungdomar som semestrar på exklusiva orter och bara kommunicerar med sina likar. I deras sällskap blir Lee någon hon inte vill vara, någon hon inte ens känner igen, och försöken att närma sig de andra resulterar ofta i att hon sluter sig mer.

Köp boken här.

Curtis Sittenfeld skriver om Hillary Clintons historia

Curtis Sittenfeld levererar här en lika delar Jane Austen-hyllning som djärvt litterärt experiment. Mr Darcy, Chip Bingley och hela familjen Bennet har här flyttats från Jane Austens engelska grevskap till ett nutida USA. När Mr Bennet får hälsoproblem återvänder alla barnen Bennet till barndomshemmet i Cincinnati. Det stora huset förfaller och familjen är en enda förvirrad röra. Mrs Bennet är lika neurotisk och påfrestande som alltid och försöker desperat hitta en lämplig giftaskandidat till Jane, vars fyrtioårsdag är i snabbt annalkande. En dag flyttar Chip Bingley, en snygg läkare och före detta dokusåpadeltagare, till samhället. Chip fattar genast tycke för Jane, medan Liz inte alls finner kirurgen Fitzwilliam Darcy lika charmerande. Spelet kan börja.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

5. Presidentens hustru

Curtis Sittenfeld skriver om Hillary Clintons historia

En roman som delvis bygger på Laura Bush liv. Alice kommer från en småstad i Wisconsin och är 17 år gammal när en tragisk olycka skakar hennes idylliska värld. Tio år senare träffar hon Charlie Blackwell, charmig och sorglös, och faller för honom. Alice är övertygad demokrat medan Charlie kommer från en stor och välkänd republikansk släkt. De gifter sig och Alice försöker vänja sig vid Blackwell-släktens märkliga traditioner. När Charlie blir president hamnar Alice i en ny situation, hon har makt och inflytande. Till slut måste Alice ta itu med motsättningarna i sin tillvaro. Hur kan hon älska sin man trots att hon i grunden ogillar det han står för? Och vad ska hon göra när hennes privata jag hamnar i konflikt med rollen som USA:s First lady?

Boken kan finnas på bibliotek och i second hand-butiker.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!