4 feministiska böcker som slår hål på myter
Boktips

4 feministiska böcker som slår hål på myter

Kvinnlig gemenskap, moderskap, sexualitet och islam. Det är exempel på några områden där det i vår kultur finns en hel del fördomar och seglivade idéer. Men tur då att det finns författare som ifrågasätter dem, och slår hål på myterna i sina böcker.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 03 mars 2023

Kvinnlig gemenskap, moderskap, sexualitet och islam. Det är exempel på några områden där det i vår kultur finns en hel del fördomar och seglivade idéer. Men tur då att det finns författare som ifrågasätter dem, och slår hål på myterna i sina böcker.

Bok 1

Muslimsk feminist? Javisst! av Sarah Delshad

flexband
Köp boken

Journalisten Sarah Delshads tyckte att det saknades skildringar av muslimsk feminism och muslimska kvinnors sexualitet. Därför kom Muslimsk feminist? Javisst! till, för att fylla det tomrummet. Med utgångspunkt i frågor som rör muslimsk identitet och feminism, ifrågasätter hon föreställningen av den rationella, västerländska kvinnan som sitter på den optimala definitionen av frihet. Istället berättar hon om sin egen erfarenhet som muslimsk kvinna och pekar på hur muslimska kvinnor själva ser sin muslimska grogrund som någonting feministiskt och stärkande. Boken riktar sig också till icke-muslimer som vill förstå muslimska kvinnors verklighet och utmana stereotyperna.

Bok 2

Catfight av Johanna Wester

flexband
Köp boken

”Det är så mycket skitsnack mellan kvinnor. Tjejer klarar inte av att samarbeta. Brudar är jämt falska mot varandra. Flickor kan inte leka tre!” I Catfight som kommer i april undersöker Johanna Wester vår kulturs idéer om kvinnor som missunnsamma rivaler, dess ursprung och effekter. Hon söker svar genom att titta på allt från nöjesvärlden och medierna till politiken, språket och historien. Boken är en skarp genomgång av hur kvinnliga gemenskaper nedvärderas och förhindras, utan att vi ens tänker på det, och visar hur vi kan hindra dessa myter om kvinnor i grupp från att gå i arv.

Bok 3

Moderskap av Sheila Heti

Den kanadensiska författaren Sheila Heti utforskar här moderskapets mytologi. Det kretsar kring frågor som: Vad vinner den kvinna som skaffar barn, och vad offrar hon? Vad vinner och vad offrar den som avstår?

Någonstans mellan 30 och 40 kan huvudpersonen i Moderskap inte längre ducka för frågorna. Medan hennes vänner överlägger vid vilken tidpunkt det bäst passar dem att bli mödrar, brottas hon med frågan om moderskapet alls är för henne. Romanen utspelar sig under de kanske mest avgörande åren i en kvinnas liv, då önskan om frihet ställs mot önskan om barn och beslutet oavsett utgång är oåterkalleligt. I sina prövande försök att hitta det svar som är rätt för henne går berättaren i dialog med sin partner och sina vänner, med konst, filosofi, mysticism och drömtydning. Och hon singlar slant.

Läs mer: Böckerna som slår hål på myterna om moderskap

Bok 4

Ja till njutning av Eva Sanner

Kartonnage
Köp boken

Efter femtio är väl sexlivet ett avslutat kapitel? Eller? Författaren och parterapeuten Eva Sanner menar att det är en myt att kvinnor inte vill ha sex efter klimakteriet. I den här boken ger hon fördjupad kunskap om klitoris, orgasmer och g-punkten och lär oss att hantera prövningar i våra relationer, kanske när vi inleder nya eller avslutar gamla, eller i att leva ensam. Och hur allt detta påverkar sexualiteten. Hon uppmuntrar oss dessutom att ta ansvar för vår personliga utveckling och att våga öppna dörren för ett sexliv på en helt ny nivå.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!