15 böcker som utspelar sig på 90-talet
Boktips

15 böcker som utspelar sig på 90-talet

E-post var något helt nytt, Nothing compares 2 U spelades på repeat och samtiden präglades av Berlinmurens fall och Lewinsky-affären. Vi listar femton böcker som utspelar sig på 90-talet.

Av: Elsa Sjögren

E-post var något helt nytt, Nothing compares 2 U spelades på repeat och samtiden präglades av Berlinmurens fall och Lewinsky-affären. Vi listar femton böcker som utspelar sig på 90-talet.

1. Fri av Lea Ypi

15 böcker som utspelar sig på 90-talet

Lea växer upp i det stalinistiskt styrda Albanien. Tillvaron här präglas av isolering, övervakning och umbäranden. Men det märker inte Lea av. Istället är hon stolt över sitt fria och jämlika land. 1990 faller regimen och allting förändras. De vinner frihet, men den visar sig snart ha ett annat, brutalt och skoningslöst ansikte.

Översättare: Amanda Svensson

Köp Fri här.

2. Till minne av en mördare av Johannes Selåker och Pascal Engman

15 böcker som utspelar sig på 90-talet

Spänning och 90-talsnostalgi! Nya deckarduon Pascal Engman och Johannes Selåker är aktuell med Till minne av en mördare – den första delen i en planerad spänningsserie.

I skuggan av Mattias Flinks massmord sker ytterligare ett mord. En kvinna hittas strypt till döds och snart står det klart att hon bara är ett av flera offer som mördats på samma sätt. Det faller på polisen och den före detta FN-soldaten Tomas Wolf att hitta mördaren. Till sin hjälp har han kvällstidningsreportern Vera Berg. En filmstjärna blir huvudmisstänkt, men både Vera och Tomas tror att den skyldiga finns närmare inpå utredningen.

Köp Till minne av en mördare här.

Läs mer: Nytt i spänningsgenren! 24 deckare att läsa våren 2022

3. Unge Mungo av Douglas Stuart

15 böcker som utspelar sig på 90-talet

Douglas Stuart är tillbaka efter succén med Shuggie Bain! I nya romanen Unge Mungo tar författaren än en gång med oss till ett våldsamt Glasgow. Det är 90-tal och protestanter och katoliker håller sig på varsin kant.  Här lever tonåringarna Mungo och James och de borde inte vara vänner. Deras känslor för varandra är helt otillåtna och drömmen om att fly krockar ständigt med skräcken att bli upptäckt.

Översättare: Eva Åsefeldt

Köp Unge Mungo här.
Lyssna på Unge Mungo här.

Läs mer: ”Shuggie Bain” – succédebuten som fått klassikerstatus

4. All den luft som omger oss av Tom Malmquist

15 böcker som utspelar sig på 90-talet

I vindsförrådet hos sina föräldrar hittar Tom en gammal tidningsnotis om ett ouppklarat mord på en ung man, Mikael K. Tom kastas tillbaka till barndomsåren i Huddinge och bestämmer sig för att ta reda på mer om händelsen. Vem var Mikael K? Varför dödades han? Sökandet blir också Toms konfrontation med sitt förflutna. All den luft som omger oss är en roman om året 1991, om främlingskap, ensamhet och förgänglighet.

Köp All den luft som omger oss här.
Lyssna på All den luft som omger oss här.

5. Bror av David Chariandy

15 böcker som utspelar sig på 90-talet

Michael och Francis är bröder. De växer upp i The Park, ett av Torontos mest utsatta områden, med sin mor som migrerat från Trinidad med drömmar om ett bättre liv. Bröderna är begåvade och ambitiösa, men fostras i en miljö där möjligheterna är få och tryggheten sällsynt för unga svarta män. Sommaren 1991 tar drömmarna slut, och ett liv präglat av trauma och oförlösta minnen väntar för Michael och hans familj. Bror är en roman om sorg och rasism, minnen och musik.

Översättare: Peter Kihlgård

Köp Bror här.

6. Ingen jämfört med dig Jonas Brun

15 böcker som utspelar sig på 90-talet

Det är en ovanligt het sommar och på radion spelas Sinéad O’Connors Nothing compares 2 U om och om igen. Stewe är på landet med sina föräldrar, tristessen och hemligheterna är lika tryckande som värmen. En äldre kille med solblont hår har flyttat in i det tomma huset en bot ner för älven. Många år senare möts Stewe och John igen. De har både förändrats men är fortfarande sammanlänkade av sommaren de delade, sommaren som fick ett ödesdigert slut.

Köp Ingen jämfört med dig här.

7. Små eldar överallt av Celeste Ng

15 böcker som utspelar sig på 90-talet

Det är 1997 och Mia Warren flyttar in i det idylliska Shaker Heights med tonårsdottern Pearl. De lär känna den välordnade, välbärgade grannfamiljen Richardson. Spänningen i samhället stiger när Mias ensamstående kollega under en förlossningsdepression lämnar bort sitt nyfödda barn. Barnet får ett nytt hem hos Mrs Richardsons ofrivilligt barnlösa vän Linda, men en dag dyker mamman upp vid deras dörr och kräver att få tillbaka sitt barn. En roman om hemligheter, familj och moderskärlek som har legat på New York Times bästsäljarlista i nästan ett år. Boken är planerad att bli tv-serie med Reese Witherspoon och Kerry Washington som producenter och skådespelare.

Översättare: Anna Strandberg

Köp Små eldar överallt här.
Lyssna på Små eldar överallt här.

8. Alltings början av Karolina Ramqvist

15 böcker som utspelar sig på 90-talet

Saga går i gymnasiet på Södra Latin i 90-talets Stockholm. Hon är ivrig att kliva in i vuxenvärlden och erövra stan och tar sig snabbt in i de inre kretsarna, lär känna rätt folk, ligger och festar. Hon är uppvuxen med en mamma som är konstnär och feminist och Saga har en gnagande känsla av leda. Hon borde göra något, som kvinnorna som kämpat för fri abort och dagis. Hon börjar träffa den vackra Victor Schantz och deras relation blir något som står i rak motsats till allt det som Saga fått lära sig.

Köp Alltings början här.
Lyssna på Alltings början här.

9. Idioten av Elif Batuman

15 böcker som utspelar sig på 90-talet

Det är 1995 och e-post är helt nytt. Turkisk-amerikanska Selin börjar läsa litteratur på Harvard. Hon är intresserad av allt och omåttligt begåvad. Genom Svetlana lär hon känna Ivan, en äldre matematikstudent från Ungern. Ivan och Selin inleder en relation som helt och hållet går via e-post. Deras märkliga och pretentiösa brevväxling för dem närmare varandra, men ska Selin våga byta ut språket mot en fysisk kropp? En roman om litteratur, ambition och kärlek.

Översättare: Anna Lindberg

Köp Idioten här.

10. Konsten att bli känd av Caitlin Moran

15 böcker som utspelar sig på 90-talet

En rättfram, rolig och hjärtevärmande uppföljare till uppväxtromanen Konsten att bli tjej. Det har blivit 1995 och 19-åriga Johanna Morrigan prövar vingarna bland kändisar och wannabes i britpopens London. Efter att Johanna gått hem med den populäre skandalkomikern Jerry Sharp sprids rykten om henne. Hur ska en ensam ung kvinna kunna stoppa en känd inflytelserik man?

Översättare: Molle Kanmert Sjölander

Köp Konsten att bli känd här.

11. En nästan sann historia av Mattias Edvardsson

15 böcker som utspelar sig på 90-talet

En spänningsroman om Zackarias Levin som under mitten på 1990-talet påbörjar en skrivarutbildning på Lunds universitet. Där lär han känna tre personer som alla är på flykt på någonting och delar en dröm om att få skriva. I takt med att de kommer närmare sin lärare, en framstående poet, och lär känna författarikonen Leo Stark, förändras deras bild av skrivandet och livet. 12 år senare bestämmer sig Zackarias för att skriva en bästsäljare om tiden då landets stora författarstjärna försvann spårlöst och en av Zackarias vänner dömdes för mord.

Köp En nästan sann historia här.
Lyssna på En nästan sann historia här.

12. Eugen Kallmans ögon av Håkan Nesser

15 böcker som utspelar sig på 90-talet

På en högstadieskola i det inre Norrland 1995 har lektorn i svenska, Eugen Kallmann, precis dött. Vem var han egentligen? Och hur står det till med utredningen av hans död? Det är en tid som präglas av främlingsfientlighet. Det ritas skeva hakkors på skolans väggar och det skrivs hotbrev. I en skrivbordslåda hittas Eugen Kallmanns efterlämnade dagböcker.

Köp Eugen Kallmans ögon här.
Lyssna på Eugen Kallmans ögon här.

13. Be inte om nåd av Martin Österdahl

15 böcker som utspelar sig på 90-talet

Det är 1996 och snart val i Ryssland. Pashie, en ung kvinna som jobbar åt ett svensk företag med intressen i Ryssland, försvinner plötsligt i Sankt Petersburg. Samtidigt sker en rad intrång i telefonnäten i Stockholm. Pashies svenska pojkvän, attackdykaren och Rysslandsexperten Max Anger, åker till Sankt Petersburg för att leta reda på henne. Under sökandet kommer han en mystisk organisation på spåren, kanske kan de ligga bakom Pashies kidnappning. Samtidigt blir kopplingen mellan Pashies försvinnande och Max egna förflutna allt mer uppenbar.

Köp Be inte om nåd här.
Lyssna på Be inte om nåd här.

14. Vi faller av Anna Platt

15 böcker som utspelar sig på 90-talet

JAS-piloten Kåre älskar sitt jobb. För en liten stund kan han inbilla sig själv att han har kontroll, resten av livet är kaos. När Kåre en dag kraschar med sitt plan under en övningsflygning påverkas inte bara han utan även fyra andra människor i Linköping. På ytan har de ingenting gemensamt, men de befinner sig alla i fritt fall. Präglade av ensamhet, olycklig kärlek och djup sorg försöker de resa sig.

Köp Vi faller här.

15 böcker som utspelar sig på 90-talet

I Uppsala under tidigt 90-tal står 16-årige Johan på tröskeln till vuxenvärlden. Han är en starkt troende mönsterelev och Livets Ord är dominerande både i tanken och i vardagen. Livet borde vara enkelt. Men Johan plågas av skamkänslor kring sin sexualitet och får epileptiska anfall. Läkarna hittar ingen medicinsk förklaring till anfallen och skickar honom istället till en psykolog som ifrågasätter hans sanning.

Köp Det finns ingenting att vara rädd för här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!