Svajp, svajp, match! 8 samtida Tinderromaner om dejtande
Boktips

Svajp, svajp, match! 8 samtida Tinderromaner om dejtande

Att hitta kärleken i dagens dejtingdjungel är inte alltid det lättaste, särskilt efter dejtingapparnas intåg på marknaden. Vi svajpar, matchar och chattar, ofta i ett rasande tempo. Här listar vi åtta samtida Tinderromaner som bjuder på kärlek, humor, svärta och en hel del igenkänning.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 28 augusti 2023

Att hitta kärleken i dagens dejtingdjungel är inte alltid det lättaste, särskilt efter dejtingapparnas intåg på marknaden. Vi svajpar, matchar och chattar, ofta i ett rasande tempo. Här listar vi åtta samtida Tinderromaner som bjuder på kärlek, humor, svärta och en hel del igenkänning.

Bok 1

Mina sju ex av Lucy Vine

danskt band
Köp boken

Vid 29 års ålder har Esther har haft sju olika kärleksförhållanden. En dag råkar hon hitta en gammal tidning med en artikel som beskriver sju unika typer av relationer. Första kärleken, jobbmisstaget, KK-relationen, reboundet, den missade chansen, idioten och den seriösa. Vännerna skrattar åt idén, men snart inser Esther att varje ex passar in i varsin kategori. Hon beslutar sig för att återansluta med sina ex i hopp om att hitta rätt person igen.

Mina sju ex kombinerar spänning och humor på ett smart och underhållande sätt.

Översättare: Sebastian Gröndahl

Bok 2

Tack för matchen av Paola Pellettieri

Inbunden
Köp boken

Patricia är medelålders, nyskild och ska ge sig ut i den moderna dejtingdjungeln. Men allt har förändrats sedan senast hon dejtade. Hur gör man? I romanen Tack för matchen skriver hon ett brev till sin tilltänkta dejt inför deras första möte. En träffsäker debut full av svärta, självdistans och igenkänning.

Bok 3

Männen i mitt liv av Sofia Rönnow Pessah

Sonia kysser och blir kysst, Malmö byts mot Lund och kyssarna byts mot sex. Studentlivet är fyllt av nationer, fester och utekvällar. När Sonia flyttar till Stockholm balanseras nattlivet med arbetet som jurist. Männen tycker Sonia är frigjord och villig. Sonia tycker männen är dumma i huvudet. Ett liv skildrat och räknat i one night stands och relationer, vad gör Sonia med männen i sitt liv och vad gör de med henne?

Missa inte! Sofia Rönnow Pessah skriver om sex och ångest: ”Jag utforskar gråzonen”

Bok 4

Halva Malmö består av killar som dumpat mig av Amanda Romare

Hon har testat allt. Dejtat killar över sin liga, i sin liga, under sin liga, svajpat på Tinder och raggat ute. Hon har dejtat jurister, forskare, bartenders, ingenjörer, livsmedelsförsäljare och snickare. Men ingen tycks vilja bli ihop med huvudpersonen i Amanda Romares debutroman. Det är samma för hennes vänner. Tillsammans försöker de förstå den ekvation som det är att vara singel i det tjugoförsta århundradet.

Läs också: 10 träffsäkra böcker om och av millennials

Bok 5

Bara ha roligt av Maria Maunsbach

Lydia är en ung, självständig kvinna som är hungrig på upplevelser, sex och frihet. Samtidigt drömmer hon om att gå helt upp ett kärleksförhållande. Hon träffar Johannes, arkitekt och med tydliga idéer om vad han vill ha i en relation. Lydia och Johanna kan det här med dejtande, de har lärt sig spelets regler. Men deras oförmåga att sänka garden och vara sårbara inför varandra sätter käppar i hjulet.

Bok 6

I morgon har vi andra namn av Patricio Pron

De har varit tillsammans i fem år. Hon är arkitekt och känner sig mer hemma i Madrids förorter än i centrum. Hon ser på deras förhållande som ett livsprojekt. Han är en inåtvänd essäist som skriver böcker. En dag gör Hon slut, Han blir yrvaket medveten om sin ensamhet och isolering. Vännerna kommer till undsättning och slussar ut de båda på Tinder. De prövar sig fram bland andra kärlekstörstande singlar utan vare sig entusiasm eller lycka. Istället dras de hela tiden tillbaka till varandra.

Översättare: Manni Kössler

Bok 7

Queenie av Candice Carty-Williams

Vi får träffa Queenie Jenkins, 25 år, som bor i London och gör ett halvbra jobb på en halvstor dagstidning. Dessutom har hon precis blivit dumpad. Med svajig magkänsla och Tinder som kompass söker Queenie tröst på sämsta tänkbara ställen. Stoiskt uthärdar hon törnar som ung, svart kvinna som lever i en sexistisk och rasistisk värld. Hon har också en tendens att lägga krokben för sig själv. Men utrustad med galghumor, dödslojala vänner och en allsmäktig jamaicansk mormor kan man övervinna det mesta. En vass, ärlig och brutalt komisk roman om att famla efter kärlek, karriär och sig själv i en högst igenkännbar samtid.

Översättare: Klara Lindell

Läs mer: Candice Carty-Williams skriver brännande om verkligheten som svart kvinna

Bok 8

Just nu är jag här av Isabelle Ståhl

Elise läser på universitetet och dejtar på Tinder. Hon har GPS:en ständigt påslagen och utbyter erfarenheter av antidepressiva med sina vänner. Egentligen tycker hon bara om män i övre medelåldern. De är så lugna och förnöjsamma, har ingen ångest utan bara äter och sover och berättar anekdoter. Men så träffar hon Victor, en kille i hennes egen ålder, och blir lycklig på det det omedelbara sättet. En lycka som snart går över i en känsla av tomhet.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!