Boken som förklarar näthat så att alla förstår
Artiklar

Boken som förklarar näthat så att alla förstår

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 29 augusti 2017

Det är dags att fundera på hur vi bemöter varandra, på allvar. Det säger Frida Malmgren, en av många kända medverkande i en ny antologi om nätvett, utgiven av Kartago i samarbete med Statens medieråd. Vi tipsar om den som en tredje del i SelmaStories serie om näthat. 

Läs de tidigare delarna i serien:
Del 1: Nödvändiga röster tystas av näthat
Del 2: ”Är du orolig? Då måste du agera.”

Ordet är fritt. Överallt, och även på nätet. Men det betyder inte att vi alltid bör säga allt vi tänker, överallt. Samtalstonen online har eskalerat, hot och kränkningar som är helt otänkbara på andra platser sker dagligen på nätet.
– Lösningen är att se att Internet är på riktigt och sedan konkretisera det så att alla förstår, säger Frida Malmgren, serietecknare och psykolog som varit med och bidragit till antologin Ordet är fritt – men behöver du säga allt du tänker?, ett samarbete mellan Statens medieråd och bokförlaget Kartago. Omslaget pryds av handbollsspelaren och debattören Linnéa Claesson, vars berättelse och ständiga kamp mot näthat blivit en inspiration för många.
Frida Malmgren, vars serier i boken skildrar mekanismerna bakom hatet, menar att det är viktigt att förstå att näthataren kan vara precis vem som helst. Det kan vara grannen, en förälder eller man själv. Alltså får den som vill bidra till ett bättre klimat på nätet också börja med sig själv.


– Man får kanske själv tänka till, be om ursäkt och backa från sin nätpersona ibland. En enkelt fråga att utgå ifrån är: skulle jag kunna säga det jag skriver nu även utanför nätet?
För ”nätet” finns inte. Eller, det finns men är precis samma sak som det vissa kallar ”verkligheten”. Det som händer på skärmen är verklighet – där alla kan göra dumma saker.

De serietecknare och författare som medverkar i boken är: Nina Hemmingsson, Johan Unenge, Frida Malmgren, Johan Wanloo, Freja Erixån, Stephanie Abdallah, Elin Lucassi, Lina Neidestam, Alexandra Pascalidou, Ola Larsmo, Ester Eriksson och Martin Kellerman.

Boken finns att köpa , men kan också laddas ner helt gratis här.

Köp

Köp "Ordet ät fritt"

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!